S-tog i Indre By kører nu på nye signaler: »Massiv teknologisk opgradering«

18. januar 2022 kl. 15:485
S-tog i Indre By kører nu på nye signaler: »Massiv teknologisk opgradering«
Illustration: Ingeniøren.
På central strækning i indre København er det analoge HKT-system fra 70'erne pillet ned til fordel for det nye CBTC-signalsystem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Overgangen til et nyt signalsystem i S-togene har været længe undervejs og mangler fortsat enkelte strækninger, men i weekenden kom den centrale åre i det københavnske S-togsnet på plads.

Det skete, da strækningen mellem Nordhavn og Carlsberg/Sydhavn via Københavns Hovedbanegård, som de fleste S-togslinjer passerer igennem, slukkede for de gamle signaler og overgik til det nye signalsystem CBTC (Communication Based Train Control).

Banedanmark kalder det en ‘massiv teknologisk opgradering’ fra det analoge HKT-system (Hastighedskontrol og automatisk togstop) fra 1970’erne.

»Med det nye system samler vi skinner, tog og trafikcentre i ét system. Da det nye system er digitalt – og dermed har færre fysiske komponenter – bliver det mindre sårbart,« siger Janus Steen Møller, direktør for Signalsystemer i Banedanmark, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Formålet er flere tog til tiden, da risikoen for signalfejl bliver mindre. Derfor vil det komme passagererne til gavn, at vi fører teknologien bag signalerne på S-banen et halvt århundrede frem i tiden.«

Hillerød-Jægersborg overgik som den første S-togsstrækning til de nye signaler i 2016. Med Nordhavn-Carlsberg/Sydhavn på plads mangler nu den sydlige del af S-banen mellem Sydhavn og Køge samt mellem Carlsberg og Høje Taastrup/Frederikssund.

Banedanmark forventer, at de sidste strækninger er fuldt udstyret med CBTC ved udgangen året. Oprindelig skulle udrulningen på S-banen være afsluttet i 2018, men manglende godkendelser og tekniske problemer har blandt andet været med til at udskyde projektet.

Illustration: Banedanmark.

Selve anlægsarbejdet bag CBTC indebærer, at der installeres akseltællere og baliser, der bruges til at bestemme togets placering på strækningerne, i sporene, nye motorer i sporskifter og radiomaster langs banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Communication Based Train Control (CBTC)

Det nye CBTC-signalsystem, der installeres på S-banen, er et computerbaseret system, der via trådløs teknologi sender signal direkte ind på en skærm i toget. Dermed forsvinder de traditionelle signaler langs sporet.

CBTC skulle ifølge Banedanmark være den nyeste generation af signalsystemer til bybaner.

De fleste af de eksisterende signalanlæg på S-banen er fra 50'erne og 60'erne eller tidligere, og derfor kan man stort set ikke genbruge dele fra det nuværende system, hvorfor alt teknisk udstyr, der skal installeres og integreres, er helt nye komponenter.

Kilde: Banedanmark

I S-togene er der monteret computerskærme forbundet med en computer med software fra det nye signalsystem, og under selve toget er der monteret afstandsmåler og radar, som måler afstand og hastighed samt en antenne til at læse baliser. På taget er der monteret antenner til det nye radiosystem.

Alle S-togene er i dag udstyret med både CBTC- og HKT-materiel, og sidstnævnte bliver pillet ud, når alle S-banens strækninger har fået det nye signalsystem implementeret.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
20. januar 2022 kl. 20:35

akseltæller som navnet siger tæller aksler, dette er som erstatning for normale spor isolationer tælleren sikre at alle vogne tælles som sikkerhed for at vognstammen er komplet, i tilfælde af fejl på radio system kan man køre sikkert via dem og de opstlled skilte også kaldt markerboards

Akseltællere er mest til at kunne håndtere andre tog end S-tog. Fx arbejdstog, som er meret simpel system, hvor de får en kørselstilladelse til næste boardsmarks, hvor det skal være mere sikkeret på at hele toget er kommet af en blok. S-tog bruger ikke blokke, kun de positionsangivelser sendes til systemet. Tog aflæser en balise og holder regnskab med hvor langt den er fra sidste pladseret balise ud fra radar mv.

næste del er jo at tage ATO i drift altså automatisk togdrift ala metro system CBTCer udviklet primært til metroer

Automatic train operation- ATO er taget i brug. De kører med GoA 2, hvor lokomotivføreren kun lukker dørene og toget finde selv hen til næste stop. Men fremtiden er GoA 4... førerløse tog. CBTC kan håndtere det. Men der skal andre systemer til derudover til tjekke om der er uønsket objekter i sporet...

4
20. januar 2022 kl. 10:47

Det lyder tilforladeligt, men til gengæld kan en fejl lukke det hele måske. Tænk på SW opdatering.

Minder mig om en hollandsk hosting-udbyder for måske 10-15 år siden der pralede med virtuelle servere som automatisk blev flyttet rundt ved nedbrud, og redundante SAN-forbindelser osv.

En forsøgsserver ved dem havde så inden for kort tid en længere planlagt nedetid. Mærkeligt, men måske en enlig svale. Et par måneder senere gentog det sig.

Hvorfor? Forklaringen var at SAN-forbindelseshardwaren skulle opgraderes. Men den var jo redundant? Jo, men producenten understøttede ikke at man kørte med to versioner på engang, så for ikke at risikere noget, lukkede da al hardwaren ned samtidig og opgraderede den på én gang.

Jeg tænker nogle gange på det som et eksempel på optimering af tjekliste-afkrydsning versus det at folk faktisk tager ansvar for det de arbejder med. Tjeklisten var i hvert fald imponerende.

3
19. januar 2022 kl. 12:33

"»Med det nye system samler vi skinner, tog og trafikcentre i ét system. Da det nye system er digitalt – og dermed har færre fysiske komponenter – bliver det mindre sårbart,« "

Det lyder tilforladeligt, men til gengæld kan en fejl lukke det hele måske. Tænk på SW opdatering.

2
19. januar 2022 kl. 11:33

den tekniske beskrivelse indeholder flere fejl.

togets placering registres af radio system ,der er blok opdelt der af navnet kommuniktions baseret togkontrol. baliser sender hastighedsdata til toget.

akseltæller som navnet siger tæller aksler, dette er som erstatning for normale spor isolationer tælleren sikre at alle vogne tælles som sikkerhed for at vognstammen er komplet, i tilfælde af fejl på radio system kan man køre sikkert via dem og de opstlled skilte også kaldt markerboards, der i principet indikere blok afsnittet som gamle signaler. toget ATP system sammen, med den indbyggede radar, gør det muligt at køre togene meget tæt næsten i røvende på hinanden.

næste del er jo at tage ATO i drift altså automatisk togdrift ala metro system CBTCer udviklet primært til metroer. i trafikstyringscentret er installeret et trafik kontrolsystem, med ATR som betyder automatisk tog regulering. dette tilsammen. skal sikre bedre trafikafvikling og planlagt flere tog i røret. foruden kontrol systemer er der elektroniske signalanlæg hvor radio og sporskifter, samt akseltæller er tilsluttet, anlægende kommunikere via fibernet til centralen.

1
19. januar 2022 kl. 07:11

Artiklen nævner ikke den store fordel at togene kan køre tættere på hinanden fordi systemet bruger bevægelige blokke omkring toget. Det kunne være interessant at høre noget om hvor meget det kan forbedre togfrekvensen i "røret" mvh Jens