Overgangen til et nyt signalsystem i S-togene har været længe undervejs og mangler fortsat enkelte strækninger, men i weekenden kom den centrale åre i det københavnske S-togsnet på plads.
Det skete, da strækningen mellem Nordhavn og Carlsberg/Sydhavn via Københavns Hovedbanegård, som de fleste S-togslinjer passerer igennem, slukkede for de gamle signaler og overgik til det nye signalsystem CBTC (Communication Based Train Control).
Banedanmark kalder det en ‘massiv teknologisk opgradering’ fra det analoge HKT-system (Hastighedskontrol og automatisk togstop) fra 1970’erne.
»Med det nye system samler vi skinner, tog og trafikcentre i ét system. Da det nye system er digitalt – og dermed har færre fysiske komponenter – bliver det mindre sårbart,« siger Janus Steen Møller, direktør for Signalsystemer i Banedanmark, i en pressemeddelelse.
»Formålet er flere tog til tiden, da risikoen for signalfejl bliver mindre. Derfor vil det komme passagererne til gavn, at vi fører teknologien bag signalerne på S-banen et halvt århundrede frem i tiden.«
Hillerød-Jægersborg overgik som den første S-togsstrækning til de nye signaler i 2016. Med Nordhavn-Carlsberg/Sydhavn på plads mangler nu den sydlige del af S-banen mellem Sydhavn og Køge samt mellem Carlsberg og Høje Taastrup/Frederikssund.
Banedanmark forventer, at de sidste strækninger er fuldt udstyret med CBTC ved udgangen året. Oprindelig skulle udrulningen på S-banen være afsluttet i 2018, men manglende godkendelser og tekniske problemer har blandt andet været med til at udskyde projektet.
Selve anlægsarbejdet bag CBTC indebærer, at der installeres akseltællere og baliser, der bruges til at bestemme togets placering på strækningerne, i sporene, nye motorer i sporskifter og radiomaster langs banen.
Det nye CBTC-signalsystem, der installeres på S-banen, er et computerbaseret system, der via trådløs teknologi sender signal direkte ind på en skærm i toget. Dermed forsvinder de traditionelle signaler langs sporet. CBTC skulle ifølge Banedanmark være den nyeste generation af signalsystemer til bybaner. De fleste af de eksisterende signalanlæg på S-banen er fra 50'erne og 60'erne eller tidligere, og derfor kan man stort set ikke genbruge dele fra det nuværende system, hvorfor alt teknisk udstyr, der skal installeres og integreres, er helt nye komponenter. Kilde: BanedanmarkCommunication Based Train Control (CBTC)
I S-togene er der monteret computerskærme forbundet med en computer med software fra det nye signalsystem, og under selve toget er der monteret afstandsmåler og radar, som måler afstand og hastighed samt en antenne til at læse baliser. På taget er der monteret antenner til det nye radiosystem.
Alle S-togene er i dag udstyret med både CBTC- og HKT-materiel, og sidstnævnte bliver pillet ud, når alle S-banens strækninger har fået det nye signalsystem implementeret.
