S: Helt fint, at fynboer gør oprør mod sortering af plast og mælkekartoner

Plus29. september 2021 kl. 10:535
S: Helt fint, at fynboer gør oprør mod sortering af plast og mælkekartoner
Illustration: RYosha / BigStockPhoto.
Ti fynske kommuner ønsker at undgå krav om at alle skal sortere plast og mælkekartoner i særlige beholdere. Det kræver dog, at en teknologisk løsning ikke går ud over sorteringskvaliteten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin (S), hilser det velkomment, at ti fynske kommuner er gået sammen om at gå deres egen vej og fritage borgerne fra at sortere plast og mælkekartoner, sådan som det ellers er et krav i den nye Affaldsbekendtgørelse.

Fritagelsen forudsætter dog, at kommunerne får tilladelse fra Miljøstyrelsen, som skal tage stilling til, om de fynske kommuner fremover må sende de to fraktioner til eftersortering på et centralt anlæg sammen med restaffaldet, sådan som de har ansøgt styrelsen om.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. september 2021 kl. 21:59

Det overstiger min fatteevne at can politer, bagerjomfruer, studenter og andet godtfolk skulle have så meget størrer indsigt i affaldsbehandling, end de faggrupper som beskæftiger sig med det til daglig, at de ret detallieret kan forklare dem hvordan det gøres bedst.https://www.bt.dk/danmark/se-politikernes-uddannelse-eller-mangel-paa-samme#slide-12

Det kan tænkes at de fynske fagfolk har tænk på at slå nogle af de politikerbestemte fraktioner sammen, måske de derved kan spare en del CO2 udledning ved en simplere indsamling, måske de mener at kunne reducere trafikgenerne fra de mange indsamlingsbiler. Måske de har tænkt på at undgå at alt for mange renovationsarbejdere skal rende rundt på vejene, det er jo en farlig arbejdsplads.

4
30. september 2021 kl. 09:54

Jeg lægger mærke til: Ansøgningen om undtagelse handler specifikt om, at de fynske kommuner gerne vil have mulighed for at indsamle plast og mad- og drikkekartoner sammen med** det tørre restaffald** og etablere et anlæg til mekanisk eftersortering med henblik på genanvendelse. Tørt restaffald er da en ny faktion Ligegyldigt hvor meget, der sorteres fra som madaffald, er den restaffaldsfraktion, vi står tilbage med, ikke tør. Særligt kan man fremhæve babybleer og den type affald. Hvad er det de tænker på?

3
29. september 2021 kl. 20:24

Først skal der sættes containere ud for at overholde loven. Og så skal de fjernes igen når automatisk sortering slår den manuelle.

Så vi får endnu end affaldsfraktion - brugte affaldscontainere!

2
29. september 2021 kl. 18:21

Plast er en særdeles vanskelig fraktion at udsortere til genanvendelse. En lang række emner af plast skal nemlig ikke sorteres fra, da de ikke KAN genanvendes: Melamin, ekspanderet polystyren, plast med belægning af aluminium, plast sat sammen med andre materialer, plast i form af net, i bleer og bind, emner af PVC og sikkert en række andre materialer. Dertil kommer plast som er forurenet med fødevarer og andre letfordærvelige materialer - vi skal jo netop ikke vaske emballagerne inden udsortering, da hele klima-gevinsten så går tabt.

Det vil undre mig meget, hvis ikke der kommer tilsvarende undtagelser vedr. fødevarekartoner. Hvad med juicekartoner med alu-belægning på indersiden? Og i hvilket omfang skal kartoner fra surmælksprodukter, fløde mv. være tømt for at indgå i en genanvendelsesproces?

MEN at sortere på blandet dagrenovation er en meget stor misforståelse. Uanset i hvilken grad sorteringen mekaniseres, vil der hele tiden være behov for personale til at sikre det nødvendige flow i anlægget - og disse ansatte skal være beskyttet i en sådan grad, at de højst må arbejde 3 timer eller mindre ad gangen /pr. arbejdsdag. Når madaffaldet også skal udsorteres, vil tømningsintervallet typisk blive hver anden uge. Det vil i praksis betyde maksimale lugtgener, maksimal vækst i bakterier mv. og dermed en meget voldsom belastning af indeluften med endotoxiner.

Der vil med sikkerhed komme massive krav til et sådant anlæg fra Arbejdstilsynet, som jo fornuftigvis IKKE godkender noget på forhånd. Har alle glemt 4S anlægget? Det blev aldrig muligt at sikre et forsvarligt arbejdsmiljø, hvorfor anlægget måtte lukkes. Det var dyrt for de involverede kommuner!

Er de ekstra mængder plast, som en central sortering vil give, overhovedet atraktive at få fat i?

Og hvis man ønsker mere plast, kan man måske gøre mere for at få fat i det. Vi ser i øjeblikket for lange tømningsintervaller for plastcontainere, hvor flere / mange husstande er fælles om dem. De er typisk fyldt til randen efter én uge, men tømmes kun hver anden uge. Kan man ikke kalde det en direkte opfordring til at undlade sortering? Det virker i det mindste ikke som om man har taget højde for, hvordan man bedst motiverer borgerne til at gøre deres bedste.

1
29. september 2021 kl. 16:39

Vi er kommet langt (ned), når folketinget vedtager tekniske løsninger i stedet for at lovgive om resultater....