Rystede teknikere lige James Webb teleskopet i stykker?

23. november 2021 kl. 10:448
Rystede teknikere lige James Webb teleskopet i stykker?
Her ses James Webb teleskopet uden sin solskærm, og i den nederste ring anes det spændebånd, der blev udløst og gav rystelser af teleskopet. Illustration: NASA/Chris Gunn.
Opsendelsen af James Webb teleskopet er udsat fire dage - indtil videre - da teknikere kom til at ryste teleskopet under klargøring. Nu vil Nasa sikre sig, at intet gik i stykker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når man håndterer et 10 milliarder dollars dyrt teleskop, så gælder det om ikke at ryste på hånden.

Alligevel kom teknikere hos franske Arianespace til at ryste teleskopet så meget, at opsendelsen indtil videre er udsat fra den 18. december til den 22. december - såfremt yderligere inspektioner ikke afslører problemer.

ESA og Nasa har kun udsendt hver deres yderst kortfattede pressemeddelelser om hændelsen, der bliver beskrevet som en rystelse forårsaget af en »pludselig og uplanlagt udløsning af et spændebånd, som holder Webb-teleskopet fastgjort til forbindelsesleddet til løfteraketten (launch vehicle adapter).«

Hvad kan vi så udlede af det?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jo. Først og fremmest er der tale om et meget stort spændebånd, der befinder sig i den nederste ring på undersiden af Webb-teleskopet. Under monteringen af teleskopet på Ariane 5 raketten glider launch vehicle adapteren op i ringen og bliver låst med spændebåndet. Udløsningen af spændebåndet sker typisk med pyroteknik eller gas.

Læs også: Efter års forsinkelse: Nu skal afløseren for Hubble-rumteleskopet omsider af sted

Når vi er så tæt på den planlagte opsendelse, må der være tale om den sidste samling af teleskopet og det koniske forbindelsesled eller adapter. Der vil derfor næppe være tale om en test med pyroteknik eller lignende, og der vil næppe heller være tale om, at adapteren så og sige er faldet ud af den nederste ring, som man ellers tester. Så på baggrund af de foreløbige informationer vil der formentlig være tale om en mindre rystelse alene forårsaget af udløsningen af spændebåndet. Altså en rystelse, som man også må formode sker under opsendelsen.

Videoer om James Webb-rumteleskopet

Nasa har produceret flere videoer om James Webb-rumteleskopet. Her er nogle få af dem.

En generel introduktion

Remote video URL

Spejlet foldes sammen før opsendelsen

Remote video URL

En timelapse fra fremstillingen

Remote video URL

En Nasa-ledet lynundersøgelse skal nu sikre, at der ikke er sket skader på teleskopet, og i Nasas pressemeddelelse understreger de, at ansvaret for hændelse påhviler Arianespace.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Astronom om nye Kepler-data: »Vores jord er en ganske almindelig planet«

Webb-teleskopet var oprindelig planlagt til at blive opsendt for et årti siden, og skal afløse Hubble-teleskopet, der også er begyndt at lide alvorligt af alderdom.

Webb-teleskopet vil give astronomer helt nye muligheder for blandt andet at studere exoplaneter. Men først skal teleskopet finde vej til sit bestemmelsessted i Lagrange 2 punktet i et kredsløb om Solen 1,5 mio. kilometer fra Jorden. Og udfoldningen af teleskopet bliver en nervepirrende proces med 300 sekvenser, der skal forløbe fejlfrit.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
24. november 2021 kl. 09:47

Solpaneler og batterier.

Levetiden ventes afgjort af hvornår attitude boosterne løber tør for fuel. Det er ikke så nemt at komme op og refuelle.

4
24. november 2021 kl. 09:29

Det er så langt ude at jordskyggen ikke betyder noget.

3
24. november 2021 kl. 09:22

får teleskopet egentlig power? - Der er vel per definition ret så mørkt i LG2? - eller er vi så langt ude, at jordskyggen ikke betyder det store for solpaneler?

Kun hvis nogen lige ved det - så slipper jeg selv for at pløje mig igennem nettet ?

2
24. november 2021 kl. 08:53

Der er en "anelse" forskel på LEO og LG2 ? - jeg er ikke sikker på, at teleskopet er egnet til de accellerationer en rejse fra LEO til LG2 vil medføre i udfoldet tilstand. Det er trods alt en delta V på omkring 4 km/s, der mangler.

Yderligere er udfoldningen nok først mulig, når teleskopet er frigjort fra raketten?

1
24. november 2021 kl. 01:15

Burde lave udfoldningen nær ISS, så man kunne sende et par gutter over til at slå det rigtige sted når den sætter sig fast.