Rygterne lyder: Computer-forbud på fly mellem Europa og USA præsenteres i dag

11. maj 2017 kl. 12:2422
Rygterne lyder: Computer-forbud på fly mellem Europa og USA præsenteres i dag
Snart venter måske et forbud mod bærbare computere i håndbagagen på fly fra Europa til USA. Illustration: Wikipedia/Arcturus.
Kilder fra europæiske myndigheder peger på, at USA’s elektronik-forbud snart udvides, så bærbare computere henvises til bagagerummet på fly fra Europa.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bærbare computere vil måske snart kun være at finde i bagagerummet på Atlanterhavs-krydsende fly. Flere kilder peger nemlig på et snarligt laptop-forbud på fly fra Europa til USA.

I dag skal det amerikanske sikkerhedsdepartement DHS ifølge CNN og Reuters mødes med flyindustrien for at diskutere sikkerhedsforholdene på den amerikanske flytrafik.

Læs også: Storbritannien vil også forbyde elektronik på fly

Mens kilder fra de europæiske sikkerhedsmyndigheder varsler et forbud som følge af dagens møde, forholder talsmanden fra DHS sig neutralt. På Twitter skriver han:

Udvidelse af eksisterende forbud

Tilbage i marts forbød de amerikanske myndigheder bærbare computere og tablets i håndtasken på fly fra otte mellemøstlige lande til USA. Et forbud, som hviler på frygten for, at sprængstoffer gemt i elektronikken kan bruges til terrorhandlinger, og som britiske myndigheder hurtigt kopierede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu ser det altså ud til, at europæiske rejsende også snart skal til at checke computere og tablets ind sammen med anden stor bagage, når de rejser til USA.

Læs også: Elektronikforbud kan udgøre sikkerhedsrisiko

Kritikere peger på, at et forbud vil ramme forretningsfolk, som normalt arbejder på flyveturen over Atlanten, mens der vil være større risiko for at miste sine elektroniske ejendele i kaosset omkring bagagebåndet.

Herudover har eksperter diskuteret, hvorvidt elektronik i bagagerummet udgør en større sikkerhedsrisiko, end når elektronikken befinder sig i kabinen. Dels kan ophobningen af de mange lithium-batteridrevne apparater udgøre en brandfare, dels vil en eventuel brand være lettere at opdage og slukke i kabinen frem for bagagerummet.

Hvorvidt et forbud bliver en realitet vides først i løbet af dagen d. 11. maj.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
13. maj 2017 kl. 17:02

Lithiom batterier er selvfølgelig farligere hvis de ikke bliver overvåget, som det vil være tilfældet i lastrummet.

og slightly off topic:

På den anden side fremføres ofte mantraet, at der bliver "arbejdet" mens man rejser, det gælder også for tog. Hey - hvor mange sidder i virkeligheden og arbejder mens man flyver og/eller kører i tog? Næppe ret mange procent. I tilgift kommer argumentet at rejsetid er spildtid, hvilket stiller en række spørgsmål.

Hvorfor sætter du dig egentlig i et apparat, som flytter din krop fra et sted til et andet? Ville du hellere forblive geografisk permanent på den lokation hvor du bor? H.C. Andersen sagde "at rejse er at leve". Det er heldigvis en beskrivelse som kan defineres ganske præcis v.h.a. en GPS, hvis den kan vise længde- og breddegrader. Hvis tallene ændrer sig så rejser man, hvis tallene ikke ændrer sig så rejser man ikke.

Tanken har ofte strejfet mig når elektroniske apparater findes mere interessante end virkeligheden udenfor vinduet. Hvorfor overhovedet installere vinduer i fly og tog? Er det overflødigt for dig? Er et fly eller et tog blot et apparat, som stjæler din tid mens du gør et ophold mellem "her sker en masse" og til "her sker også en masse"? - indforstået - under "tidsrøveriet" transformeres man igennem et landskab (gys), hvor der "ikke sker noget" og man plages af FOMO?

  • eller hvordan fungerer det?
21
13. maj 2017 kl. 16:02

Held og lykke med dit utopiske projekt...

20
13. maj 2017 kl. 11:21

buddhistiske terrorister

Øh.. hvor ser du dem henne? Sri Lanka? Birma? Eller? De er nok ikke særlig relevante her?

19
13. maj 2017 kl. 09:33

Dette er i høj grad med til at få strategerne i diverse terrorgrupper til at juble endnu mere, og prædike fortsæt, bliv ved, mere mere, allah er mægtig ! hele det show som vesten kører med stramninger og umådelige mængder af bullshit, er præcis hvad de ønsker, for side effekten er at ALLE muslimer ALLE mørklødede mennesker skæres over en og samme kam "du er sikkert terrorist" og det sætter også flere og flere borgere op til at revurderer og vores samfunds struktur er den rigtige, der dykker splid op alle vejne og om alle emner og værdier, tvivlen og spliden vokser, uskiierhed utryghed frygt øges når politikere går fuldstændigt over bord med mere eller mindre håbløse ideer om hvordan de bedst beskytter deres ressourcer, systemer, og langt nede deres vælgere og til sidst landets indbyggere ! Kontrol og overvågning øges helt ekstremt, og de eneste det går ud over er dem der "SKAL" beskyttes, for terroristen er komplet ligeglad, terroristen bliver en martyr og kommer i deres udgave af paradis, så at denne skal snige sig under radaren et stk tid "fint nok, det er for Allah gud er mægtig !" Hele showet er samtidigt den evigt tilbagevendende fokuseren på udvalgte syndebukke, som gør at flertallet blindt og dumt lægger sig fladt ned med blottet strube og siger gør alt hvad i vil så vi kan blive mere trygge ( det sker bare aldrig på den måde ALDRIG ), vi skal løse fundamentale udfordringer på en grundlæggende måde før vi får samlet og forenet, i stedet for det nuværende splid, tvivl, utryghed, mistro ! Hvis vi skal have den mindste forhåbning om bedring så skal vi være åbne for forskelligheder lære om årsager til forskelligheder accepterer at mennesker er forskellige og at det er en vildt fantastisk ting som alle kan lære noget af og alle kan udvikle sig igennem, og ikke som lortet er nu hvor alle vælger andre fra udelukker grundet mikroskopiske og uacceptable forskelle ! Vi må alle gribe fat i vores indre tåbeligheder og erkende at vi alle er en del af problemet i meget højere grad end en del af løsningen, så længe vi ikke går i den retning vil vi som mennesker leve i samfund hvor politikere kan gøre stort set hvad de vil, så længe de kan sikre at der findes disse syndebukke ! Hav en skøn weekend allesammen !

18
12. maj 2017 kl. 22:11

En Trump classic, som de underdanige europæere hurtigt tager til sig. Lige meget hvad idioten finder på, så klapper vi hælene sammen og retter ind til højre.

Når man læser hvad der sker på det store internet, så virker det som om amerikanerne og briterne har troværdige oplysninger om at folk fra bestemte lande har formået at bygge bomber ind i laptops og/eller tablets. Hvis det er rigtigt, så er der på ingen måde tale om paranoia men i stedet for rettidig omhu.

I så fald er det blot et spørgsmål om tid før Europa indfører samme krav. Det har intet med Trump at gøre.

Og når man så har forbudt brugen af mobiler og laptops i kabinen, hvad skal så forbydes næste gang?
Hvad med sko, de har jo tidl. været brugt til at gemme sprængladninger i. Eller underbukser? Eller børns legebamser? Med folk som Trump ved roret så er den ingen ende. Ende? - hvad med anus.

Pointen synes at være at det er muligt at kamuflere sprængladninger i elektroniske enheder. Det samme er nok sværere med mennesker. Men hvem ved? Måske skal vi røntgenscannes før hver flyvetur …

Uanset om bærebare computere er i flyets bagagerum, eller inde i bagagerum udgør de den største sikkerhedsrisiko.

Vi kender ikke sandsynligheden for at nogen i fremtiden bringer bomber om bord, så det er svært at sige noget om hvad der er den største sikkerhedsrisiko. Men jeg er ganske enig i at litium batterier er et problem. I lastrummet bliver problemet blot større.

Som jeg vurdere det skal alle litium batterier udtages, mærkes og placeres i en særlig brandsikker boks. Hvis det etableres kan alle computere tages med i kabinen,så det ikke er risiko for at miste data.

Problemet er at det vil dræbe en stor del af de arbejdsmæssige rejser. Jeg har masser af gange brugt turen frem og tilbage på at arbejde og det at skulle rejse bliver i den forbindelse et mindre problem end hvis turen blot er 100% spildtid. I praksis kan det slå bunden ud af markedet.

17
12. maj 2017 kl. 17:52

Hvis du er socialdemokrat har du jo støttet masseindvandringen fra bl.a. terrorlande. Så er det også dit ansvar at andre lande nu begynder at se Danmark som en trussel og træffer deres forholdsregler.

14
12. maj 2017 kl. 12:37

Ligesom med koranklodserne i Nyhavn er det jo venstrefløjen og de liberales skyld. Enten fordi de har støttet masseindvandringen eller fordi de har været så naive at overlade grænsekontrollen til EU. Så skyd ikke budbringeren. Det er jo "islamofoberne" der har advaret mod dette.

13
12. maj 2017 kl. 10:35

Er også repræsenteret her i debatten, med lastbiler, "gud er stor", og venstrefløjs bashing. Islamofober og højre-facister, lever åbenbart i bedste velgående, selv på ing.dk.

12
12. maj 2017 kl. 10:17

Det burde efter min mening vel efterhånden være krystalklart, at internettet hviler på en naiv forudsætning om, at folk ikke har forbryderiske tendenser. Erfaringen viser klart, at dette ikke er tilfældet.

Så længe sikkerheden kan gennemhulles, er et forbud efter min mening helt OK og ikke noget der er en diskussion værd.

11
12. maj 2017 kl. 09:40

må være den stadigt stigende trussel fra buddhistiske terrorister! For at nogen skriger allahu akbar mens de kværner en lastbil gennem en folkemængde har da ikke noget med noget at gøre??? Gid venstrefløjen frivilligt ville stille sig foran den næste lastbil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10
12. maj 2017 kl. 09:17

...var god for 3 ~ 5 år siden, nu har mange laptops ikke den mulighed længere.

9
11. maj 2017 kl. 20:14

For at holde sig væk fra USA.

8
11. maj 2017 kl. 19:32

For en sikkerheds skyld kan man jo tage sin harddisk ud og komme i lommen.

Dels mister man ikke data, når PC'en bliver stjålet, dels risikerer man ikke at der bliver installeret spionsoftware på den af myndighederne.

7
11. maj 2017 kl. 15:13

De nuværende ruter med pc-begrænsninger ser ud til at være udvalgt, så problemet kun rammer andre landes flyselskaber, mens USAs egne går fri. Fx kom Nigeria ikke på listen, trods aktuelle trusselsadvarsler, da det ville genere Delta.Airlines. Mon ikke de finder på noget lignende mod Europa osse...

6
11. maj 2017 kl. 14:30

Ende? - hvad med anus.
Den bruges jo af narkosmuglere, så mon ikke en selvmordskandidat kan gemme lidt dynamit, dér hvor solen aldrig skinner?

Ork, det er sket. Successen var dog begrænset, da "målet" overlevede, men sikkert fik sit livs forskrækkelse, da den "angrende" terrorist, der var inviteret i audiens hos en saudisk prins, pludselig sprang i luften.

Men at komme på et fly i fremtiden kommer til at kræve timers undersøgelser i diverse skannere. Fantasien sætter vist desværre grænserne for nye "trick".

5
11. maj 2017 kl. 13:59

Et land kan selv vælge, hvilke fly der må flyve til dem, så USa er i deres gode ret til at forbyde at passagerer har computere i håndbagagen.

Og det gør de så. Heldigvis er jeg i min gode ret til ikke at sende penge og ressourcer i retning af Estados Unidos så længe de opretholder denne og andre ordninger som ikke falder i min smag.

Talk is cheap. Hvis vi vil sende et effektivt signal til Trump, holder vi op med at handle med ham og hans kumpaner. Et valg som lettes af en evt 40% import-told han har talt om. Så kan han få sin 'deal'...

4
11. maj 2017 kl. 13:57

Uanset om bærebare computere er i flyets bagagerum, eller inde i bagagerum udgør de den største sikkerhedsrisiko. Som jeg vurdere det skal alle litium batterier udtages, mærkes og placeres i en særlig brandsikker boks. Hvis det etableres kan alle computere tages med i kabinen,så det ikke er risiko for at miste data.

3
11. maj 2017 kl. 13:39

Giver dig helt ret. Det er kun endnu en omgang kontrol over os mennesker.

  • Der findes med garanti en teknologi der kan snuse eller detektere sprængstoffer. Men helt generelt har det ræs taget helt og aldeles overhånd nu, vi skal overvåges og kontrolleres i hoved og røv nu til dags, mens dem der sidder højt på strå, slipper.
2
11. maj 2017 kl. 13:29

En Trump classic, som de underdanige europæere hurtigt tager til sig. Lige meget hvad idioten finder på, så klapper vi hælene sammen og retter ind til højre.

I nogle tilfælde er der ikke andre muligheder. Et land kan selv vælge, hvilke fly der må flyve til dem, så USa er i deres gode ret til at forbyde at passagerer har computere i håndbagagen. EU kan også forbyde at passagererne har bestemte ting med i håndbagagen fra USA.

1
11. maj 2017 kl. 13:08

En Trump classic, som de underdanige europæere hurtigt tager til sig. Lige meget hvad idioten finder på, så klapper vi hælene sammen og retter ind til højre. Mon ikke planerne om kun at have en pilot i flyene udgør en langt større sikkerhedsrisiko, end hvad der evt. kan gemmes i en mobil eller en bærbar? Og når man så har forbudt brugen af mobiler og laptops i kabinen, hvad skal så forbydes næste gang? Hvad med sko, de har jo tidl. været brugt til at gemme sprængladninger i. Eller underbukser? Eller børns legebamser? Med folk som Trump ved roret så er den ingen ende. Ende? - hvad med anus. Den bruges jo af narkosmuglere, så mon ikke en selvmordskandidat kan gemme lidt dynamit, dér hvor solen aldrig skinner?