Rygsæk med røntgensyn gør overvågning mere diskret

Vil man overvåge en bygning superdiskret, skal man nok ikke opstille for meget udstyr og begynde at trække kabler.

I stedet kunne man læne sig op ad muren med en særlig radarrygsæk på, og straks ville den kunne registrere bevægelser inde i rummet, så man får styr på de personer, man vil overvåge.

Det er det engelske firma Cambridge Consultants, som i forvejen leverer overvågningsudstyr af denne art til militæret, som nu har fremstillet denne 'hemmelige' udgave, som er nem at tage med rundt og bruge. Man styrer den fra en almindelig laptop eller en håndholdt enhed, og der skulle være batteri til otte timers brug.

Prism 200c, som rygsækken hedder, er en videreudvikling af et lignende apparat, nemlig deres seks år gamle Prism 200 (se video nedenfor), hvis ultrawide-band-radar-pulser passerer mure på op til 40 centimers tykkelse og detekterer personer inden for en afstand på op til 15 meter fra muren.

Men kan så se situationen både forfra, i profil eller som plantegning. Et antennearray giver apparatet et 140 graders udsyn både vertikalt og horisontalt, og en indbygget lokalisering af 3D-objekter gør det muligt at se, om folk ligger, står eller sidder, når man ser dem på skærmen. De spottede personer kommer til at fremstå som en 'krans' af prikker på skærmen.

Desuden har Cambridge Consultants netop sendt endnu en radar på markedet, der ikke skal bruges til at se igennem vægge med, men ind i vægge. Den hedder 'Sprint' og kan bruges til at kigge efter sprængstoffer gemt i mure, eller bare lede efter skjulte kabler.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Cambridge Consultants