Ryd op i din Facebook-profil

4. november 2011 kl. 00:45
Kommentarer på din væg og billeder fra rusturen risikerer at spænde ben for drømmejobbet. Ryd op i din Facebook-profil, inden du går fra tilværelsen som studerende til jobsøgende. Og pas på Facebooks nyeste påfund, advarer eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

For studerende er Facebook og andre sociale online-netværk en fuldt integreret del af det sociale liv. Men hvad man måske ikke tænker over, er, at nettet kan bruges på andre måder, end man selv gør. Og det kan give problemer.

»En kommende arbejdsgiver afkoder ikke nødvendigvis oplysninger på samme måde som unge. De unge bliver kigget på fra en anden verden, og arbejdsgiveren får måske flere informationer, end han har lyst til,« siger Abelone Glahn, journalist og forfatter til bogen 'Det Virtuelle Håndtryk'.

En undersøgelse lavet af Samvirke i 2008 viser, at seks ud af ti rekrutteringsfirmaer søger oplysninger om den jobsøgende på nettet. Og hver tiende har direkte fravalgt en kandidat på baggrund af de informationer, som nettet afslørede.

Styr på profilen

»Derfor er et godt råd, når man går fra at være studerende til jobsøgende, at spørge sig selv: Vil min mor synes, at det her er sjovt at læse om mig? Og så kan det være, at man skal rense lidt ud i sin profil,« siger Abelone Glahn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun mener, at jobsøgende skal opføre sig på nettet, som når man står i køen i supermarkedet. Her er der ting, man ikke taler om. Ting, man ikke synes rager de andre i køen.

Ud over billeder fra sidste brandert, falske kvalifikationer og udstillinger af eventuelt misbrug skal man også passe på sin aktivitet.

Billederne måske er ubehagelige, men det er også det skrevne, man skal passe på:

»Arbejdsgivere kigger i højere grad på, hvordan man omgår hemmeligheder og kommunikerer på nettet. De skal bruge medarbejdere, der taler ordentligt,« siger Abelone Glahn og nævner samtidig, at man ikke skal skrive ting, man ikke vil stå inde for tre år senere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er lige præcis det, det bliver nemmere at finde med Facebooks nye design. Timeline gør det muligt at gå tilbage i tiden og kigge på billeder og aktiviteter fra tidligere år.

»Vi har ikke længere et privatliv,« advarer Abelone Glahn.

»Facebooks nye design er for kompliceret og gør det sværere at filtrere sin aktivitet.«

Filtrér dine Facebook-venner

Det er dog måder at beskytte sig på, så en kommende arbejdsgiver ikke har fri adgang til den kommunikation, man har med sine venner.

Ifølge Lisbeth Klastrup, der er lektor ved IT-Universitetet i København og forsker i digitale medier, er mange Facebook-brugere eksempelvis ikke klar over, at de kan lave forskellige vennelister på deres profil.

»Det er en virkelig god ting på den måde at filtrere sine Facebook-venner,« siger Lisbeth Klastrup.

Selv er hun som underviser ven med mange af sine studerende på Facebook, men de har ikke adgang til de personlige dele af profilen. De er kun for familie og 'rigtige' venner.

Brug vennelisterne

På din startside er der i venstre side en kategori, der hedder 'Lister'. Trykker du 'flere', kan du under hver liste fjerne og tilføje venner, som du har lyst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Standardlisterne er blandt andet nære venner, bekendte, familie og måske dit netværk.

Kontrollér, hvem der kan se hvad

Når en person sender dig en venskabsanmodning, eller når du selv tilføjer en person, kan du vælge, hvilken venneliste vedkommende skal på. På den måde kan du udelukke bestemte venner fra private informationer.

Dine statusopdateringer kan indstilles til kun at blive vist for bestemte vennelister eller venner, og alle dine informationer kan filtreres under 'redigér profil', hvor du også kan vise din profil som set fra en bestemt ven. Det samme kan gøres med din offentlige profil.

Tjek dig selv

En mulig arbejdsgiver, der sidder med din ansøgning i hånden, er efter al sandsynlighed ikke din ven endnu. Derfor skal du som minimum lukke din profil, så kun accepterede venner kan se den, ellers er alt tilgængeligt på din offentlige profil - også for en kommende chef.

»Den funktion skal man også være opmærksom på,« siger Lisbeth Klastrup.

Men selv om du rydder op i din profil, kan du ikke styre, hvad vennerne skriver på din væg, påpeger Abelone Glahn:

»Det kan godt være, det er noget bøvl at rydde op i sin profil, men det kan koste ikke at gøre noget. Du kan godt have den holdning, at de må tage mig, som jeg er, og det gør de så ikke.«

Professionel profil

Abelone Glahn understreger samtidig, at man, når man har gaflet jobbet, skal huske på, at chefen stadig kan følge med i, hvad man skriver på nettet.

Hun henviser til en episode, hvor en engelsk kassedame blev fyret efter at have bagtalt sin arbejdsplads på sin profil.

Men man skal heller ikke blive paranoid og slette alle sine profiler, hjemmesider og blogs.

»Husk på, at mange virksomheder mener, at hvis du ikke findes på nettet, ja så findes du ikke,« siger hun.

Så kort sagt: Er du på jagt efter et job, så sig til dig selv: 'Nu er jeg blevet professionel' og tilpas din profil derefter.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger