Vil en løsning ikke være at skrue "karmskruer" med gevind hele vejen igennem til at holde for- og bagmur sammen? Det burde kunne klares hurtigt og dermed billigt med en lift.
Under lørdagens storm væltede en 20 m2 stor del af facaden på en boligblok i Frederikshavn ned. To vinduer røg med - men heldigvis kom hverken beboerne i lejligheden eller forbipasserende til skade.
Den efterfølgende inspektion har vist, at murbinderne, der holder formur og bagmur sammen, ser ud til at være gennemtærede. Det fortæller direktør for Frederikshavn Boligforening Kim Madsen.
»Vi har været oppe for at besigtige skaderne i dag, og på de murbindere, der er tilbage, kan vi se, at mange er tæret igennem.«
I løbet af weekenden inspicerede boligforeningen de øvrige bygninger i den ramte boligafdeling og fandt en gavl, hvor formuren tilsyneladende er ved at vælte ned. Den skal nu sikres, indtil man finder ud af, hvor omfattende skaderne på bygningen er, og hvordan de skal repareres.
Skaderne har overrasket Kim Madsen.
»Vi vidste godt, at vi havde en del ældre bygninger, og vi har været i gang med en mindre tilstandsvurdering af dem, fordi der skulle gøres noget ved dem på et tidspunkt. Men vi havde ikke fundet noget kritisk i vores gennemgange.«
Læs også: To gavle blæst i stykker af stormen
Men rustne murbindere bør ikke overraske bygningsejere – især ikke de professionelle af slagsen. Det siger ingeniør Keld Egholm, som var med til at skrive en anvisning om undersøgelse af murbindere i 2005, da han var ansat på Teknologisk Institut.
»Der er en potentiel risiko i ejendomme opført før 1984, hvor man indførte et krav om, at murbindere skulle være rustfrie eller korrosionsbeskyttede på anden vis,« fortæller han.
Læs også: Danske mure i fare for at styrte sammen
For ejendomme på tre etager eller derover blev kravet dog allerede indført i 1969. Det havde nemlig vist sig, at den fugt, der trænger ind igennem skalmuren, når det regner, kunne få binderne til at korrodere. Desuden blev der i perioden brugt salt til at frostsikre mørtlen, og det fremskynder korrosionen.
Brugen af murbindere af varmforsinket stål eller messing begyndte allerede i 1930’erne. Det betyder, at der formentlig står tusindvis af bygninger i Danmark, hvor murbinderne er så tærede, at skalmuren kan blive suget ud, når det blæser.
I efterkrigsårene blev der opført meget alment etageboligbyggeri, og derfor bør den almene boligsektor være særligt opmærksom på problematikken.
Risikoen fik i 2003 den daværende Erhvervs- og Boligstyrelse til at kontakte alle landets kommuner og de større bygherrer og bede dem om at undersøge deres bygninger fra perioden.
‘Endelig opfordres ejere af bygninger med skalmure, som befinder sig i risikogruppen, til at få undersøgt, hvorvidt der er behov for udbedring af binderne i deres bygninger,’ stod der i brevet.
Men ifølge Keld Egholm er opfordringen ikke blevet fulgt.
»Mit indtryk er, at der ikke er nogen, der går ud og undersøger deres bygninger, før ulykken sker. Man kan ikke fastslå bindernes tilstand uden at lave destruktive indgreb som at pille sten ud, og det er for dyrt.«
Men det vil være utilgiveligt, hvis der sker en alvorlig ulykke, siger han.
»Man bør undersøge det. Der dukker jo den slags sager op med jævne mellemrum, og at der ikke er sket andet end materielle skader er blot held.«
I Frederikshavn Boligforening vil man nu underkaste alle sine bygninger fra perioden en nærmere undersøgelse, lover Kim Madsen.
»Vi har en del byggerier fra den periode. Vi har været i gang med at undersøge dem, fordi facaderne kan være blevet utætte, men det her uheld giver anledning til, at vi også skal se på murbinderne.«
Finder man korroderede murbindere, er det muligt at reparere muren ved at montere nye murbindere gennem formurens fuger, så reparationen ikke kan ses efterfølgende.
Vil en løsning ikke være at skrue "karmskruer" med gevind hele vejen igennem til at holde for- og bagmur sammen? Det burde kunne klares hurtigt og dermed billigt med en lift.
Udfordringen med rustne murbinder er en meget gammel sag, som INGENIØREN har behandlet regelmæssigt siden midten af 1990-erne. Dengang konstaterede jeg sammen med en kollega,at årsagen var indblæst hulmursisolering og at murbinderene havde fald ud mod facaden. Men mange bygherrer har endnu ikke fået undersøgt ældre murværk, som er blevet efterisoleret i hulmure. Disse bygherrer burde ha' en ordentlig en over næsen for svigt, når der sker skader som her er behandlet!
Jeg er helt enige med Leif Neland: bor nye fastgørelser igennem formur ind til bagmur - og anvend rustfast materiale.
Vil en løsning ikke være at skrue "karmskruer" med gevind hele vejen igennem
Vil det ikke give en kuldebro, foruden at der måske vil være nogle styrke og slidmæssige udfordringer som skal undersøges.
Dengang konstaterede jeg sammen med en kollega,at årsagen var indblæst hulmursisolering og at murbinderene havde fald ud mod facaden.
Jeg er nysgerrig i forhold til hvad murbindernes fald mod facaden betyder for korrosion, kan du ikke forklare den del lidt nærmere? At hulmursisoleringen er et problem må være fordi det holder på fugten og dermed hænge sammen med hvilken isolering man har anvendt. Fandt I nogen sammenhæng i forhold til den valgte isolering? Var der også tydelig sammenhæng med den anvendte mørtel?
Jeg er helt enige med Leif Neland: bor nye fastgørelser igennem formur ind til bagmur - og anvend rustfast materiale.
Det burde næsten være billigere bare at installere nye bindere på den måde end at begynde at inspicere ved at pille nok sten ud til at få et repræsentativt billede...hvis man har materialer hvor "karmskruer" ikke kan anvendes direkte må det være muligt at bore er lidt større hul og fylde et passende klister ind i dette, som "skruen" så sættes ind i.
Vil det ikke give en kuldebro, foruden at der måske vil være nogle styrke og slidmæssige udfordringer som skal undersøges.
Vel ikke mere end med de eksisterende murbindere? Man kan jo forsænke skruen halvejs ind i formuren hvis man ikke vil have den tæt på overfladen...den skal alligevel forsænkes nok til at overfladen kan gøres pæn igen bagefter.
At hulmursisoleringen er et problem må være fordi det holder på fugten og dermed hænge sammen med hvilken isolering man har anvendt.
Måske fugten kommer indefra. Hvis man kritikløst lægger isolering på loftet, så risikerer man fugt, hvis dampspærren ikke er i orden. Det samme kan vel være tilfældet for en ydermur.
Kære Mikkel Ja, det undrede også os, og nærmere undersøgelser viste at tærringen var i overgangen ved bagsiden af formuren og mod hulmurisoleringen - mest ved de murbindere der havde fald mod formuren. Der blev dannet kondens og det kunne de galv. stålmurbindere ikke klare! Tæringen skyldes at fugt (vand), galv. stål og kalkmørtel er en uheldig blanding. I de nugældende murværksregeler, skal murbindere være rustfast og der skal være et par cm. mellem hulmursisolering og bagsiden af formur, så kan der kun dannes så lidt fugt (vand) at der ikke sker skader - efter de nuværende observationer.
Der er en binder som heder VBS-M som der skal skrues ind i facaden og bagmuren se.
Varmforsinket??
Det er ikke kun bindere af ikke rustfrit stål eller jern der korroderer. Bindere af rustfrit stål korrodere også. Og af de samme årsager som ikke rustfrit stål og jern korrodere. Jeg vil fremfører tre grunde til at al murværk udført med hulmur og ståltråds bindere bør efterses jævnligt.
1) Årsagen til korrosion i binderene er ofte klorider. Og kilden til kloriderne er kalkmørtelen. Kalken som består hovedsaligt af calciumcarbonat (før brænding) indeholder i mindre mængder af calciumklorid.
2) At der endnu ikke er set skader med rustfri ståltråds bindere skyldes formentlig at korrosion foregår over lang tid og da de rustfri ståltråds bindere er indført senest har vi nogle overraskelser til gode.
3) Murbindere har en ganske lille gods tykkelse Ø = 5mm og dermed en begrænset levetid.
Det er oplagt at myndighederne (boligministeriet) tager denne problemstilling op og det kan blive nødvendigt at om murer facader men gøres det i forbindelse med en energirenovering kan det være god fornuft.
Med venlig hilsen Peter Vind Hansen
Nå nu man har opdaget en skade på murbinderne, så kunne det være oplagt at foretage en energirenovering af boligblokken. Man skifter så hele formur og indsætter ekstra isolering. Det bliver sikkert dyrere i første omgang men på sigt er der både bedre indeklima og mindre energiforbrug som gevinst. Og nogle steder er der tilskud til denne type renovering.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard