Russiskfødt nanoforsker på SDU modtager en af Danmarks største forskerpriser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Russiskfødt nanoforsker på SDU modtager en af Danmarks største forskerpriser

Årets prismodtager i laboratoriet på Syddansk Universitet. Illustration: Simon Knudsen

Plasmonik og nanooptik er forskningsfelterne for dette års modtager af Villum Kann Rasmussens Årslegat, der en af de største forskningspriser i Danmark.

Sergey I. Bozhevolnyi er født i Sovjetunionen i 1955, men kom til Danmark i 1991. De første år var han ansat ved Aalborg Universitet, men siden 2008 har han været professor og leder af SDU Nano Optik, Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet.

Hans forskning fokuserer bl.a. på at bruge metaller til at omdanne lys til elektricitet med ekstremt lille spild, hvilket kan være relevant for solceller. Desuden forsker han i, hvordan man kan styre lys kredsløb på nanoskala, hvilket er relevant for visse typer af kvantecomputere.

Hans forskning har også vist nye metoder til farvelægning ved hjælp af nanostrukturer. I stedet for farvestoffer ændrer man overfladens struktur og får på den måde overfladen til at skifte farve gennem en lysspredningseffekt, som også kendes i naturen fra sommerfuglevinger og påfuglehaler.

Løber ikke tør for ideer

Det var i Danmark han kastede sig over nanooptik, fordi han kunne se et væld af muligheder inden for dette område.

»Jeg havde masser af ideer, men som ung var jeg bange – nærmest angst – for at vågne op en morgen uden forskningsideer, men med alderen er jeg blevet rolig. Du kan kalde det erfaring. I hvert fald er jeg sikker på, at jeg ikke løber tør for ideer,« beretter Sergey Bozhevolnyi.

Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand i Villum Fonden erklærer sig stolt at kunne hædre en så brilliant forsker.

»Sergey I. Bozhevolnyis evne til at kombinere ypperlig grundforskning med et væld af anvendelsesmuligheder kan vise sig at være skelsættende for fremtidige nano- og kvanteteknologier. Der er god grund til at være stolt over, at Sergey har valgt at udfolde sin forskning på danske universiteter,« siger han.

Også internationalt er legatmodtageren anerkendt, da han ligger højt på listen over verdens mest citerede forskere, der udarbejdes af Clariate Analytics. Sergey I. Bozhevolnyi er udnævnt til Fellow af Optical Society of America i 2007 og modtog i 2009 Fyens Stiftstidendes Forskerpris.

Han er taknemmelig over den nye anerkendelse:

»Det havde jeg ikke forestillet mig, da jeg kom til Danmark for 27 år siden,« siger han.

Årslegatet bliver uddelt på årsdagen for Villum Kann Rasmussens (1909-93) fødselsdag den 23. januar. Samtidig modtager 21 yngre forskere bevillinger fra Villum Fondens Young Investigator Programme på mellem 5 og 10 mio. kr. til deres egne forskningsprojekter.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Russer på DTU! Det går ikke siger Frikallepartiet. Han kan jo være spion, eller det, der er værre. Har han overhovedet opholdstilladelse? Og hvem har lukket ham ind i Lidenlund?

  • 1
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten