Russiske invasionsstyrker går målrettet efter kritisk infrastruktur

11. marts 2022 kl. 13:12
Russiske invasionsstyrker går målrettet efter kritisk infrastruktur
Den ukrainske regering håber på at man kan blive tilkoblet det europæiske elnet hurtigst muligt, for at sikre sig mod blackouts i takt med at russiske styrker målretter landets energiinfrastruktur. Illustration: Wikimedia Commons.
Ukraine begynder at frygte blackouts som konsekvens af, at de russiske invasionsstyrker går efter energiinfrastrukturen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ukraine er i øjeblikket frakoblet det belarussiske, russiske og europæiske energinet. Nu presser styret i Kyiv på for at få Ukraine haste-integreret i det europæiske energinet for at forhindre blackouts. Det skriver Euractiv.

Ifølge den ukrainske energiminister German Galuschenko, så er tilkoblingen til det europæiske energinet i de sidste faser, og forventes at være gennemført i næste uge.

»Vi forventer at få adgang i næste uge,« har ministeren sagt på en pressebriefing ifølge Euractiv.

Russiske soldater har allerede taget kontrol med flere atomkraftværker, blandt andet det stadig aktive Zaporizjzja-værk og det lukkede Tjernobyl, hvor IAEA nu har mistet kontakten til teknikere på stedet, på grund af strømafbrydelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Sådan kan Ukraine forbindes til resten af Europas elnet

Men ifølge direktøren for Ukraines største energiselskab, DTEK,Maksym Timchenko, så er det ikke kun Ukraines atomkraftværker, som er i russernes sigtekorn. Både transmissionsledninger og transformatorstationer er mål for russiske bomber.

»De bomber og ødelægger vores kritiske infrastruktur. Det er målrettede angreb mod vores transformerstationer og transmissionskabler. De giver os ikke en chance for at reparere kablerne og sikre elforsyningen,« fortæller han til Euractiv.

Han fortæller yderligere, at det har været tilfældet særligt i Mauripol. Ifølge Timchenko, har en halv million civile indbyggere i den ukrainske by været fanget i deres hjem uden adgang til el, varme, mad og vand i over seks dage.

I 2020, før krigen brød ud, producerede Ukraine selv 149 TWh el, heraf var cirka halvdelen fra landets 15 atomreaktorer, hvoraf otte på nuværende tidspunkt stadig er aktive, ifølge IAEA.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger