Russisk-ukrainsk konflikt får EU og USA til at koordinere gasforsyningssikkerhed

Illustration: Beebright / Bigstock

Den ophedede konflikt mellem Rusland og Ukraine samt risikoen for mindre eksport af russisk naturgas til det europæiske energimarked førte i går ministre fra USA og toppolitikere fra EU til møde om europæisk gasforsyningssikkerhed.

Russisk naturgas dækker 40 procent af det europæiske gasforbrug, og politikere fra både EU- og NATO-medlemslande har understreget risikoen for, at Rusland vil skrue ned for eksporten, hvis EU og NATO sanktionerer Rusland yderligere som modsvar på oprustning langs den ukrainske grænse.

Blandt andet har EU og USA talt ind i muligheden for at droppe det storstilede gasinfrastruktursprojekt Nord Stream 2, hvis konflikten optrappes.

Flydende naturgas

En af de muligheder for forsyningssikkerhed, som de politiske repræsentanter lagde vægt på efter mødet, var at forøge forbruget af flydende naturgas (LNG).

»EU og USA vil arbejde mod, at de globale LNG-markeder kan tilføre mere gas fra flere eksportører, hvis der kommer forstyrrelser i handel af gas,« skriver de politiske repræsentanter i en pressemeddelelse.

I en artikel fra Reuters fremgår det, at flere eksperter advarer mod, at der dog kan opstå flaskehalsproblemer med forsyningen af LNG, fordi infrastrukturen til HTL (Hydro Thermal Liquefaction, eller omdannelsen af fast stof til flydende stof) er begrænset.

I pressemeddelelsen understreger repræsentanterne videre, at skiftet til mere LNG er en kortsigtet løsning, som på sigt skal udfases af ikke-fossilt brændsel.

Samhandel med U.S.A., Qatar, Norge og Aserbajdsjan

Politiske repræsentanter fra EU har været i dialog med flere lande, der potentielt kan levere mere gas til det europæiske energimarked, så nødvendighed for importeret gas fra Rusland bliver mindre kritisk, siden slutningen af sidste år.

Blandt de lande, der kan være med til at gøre det europæiske energimarked mindre afhængigt af russisk gaseksport, er USA, Qatar, Norge og Aserbajdsjan.

»Der var en klar tilslutning fra Aserbajdsjan, der er villige til at støtte EU, hvis importen af gas bliver forstyrret,« udtalte EU’s Energikommissær Kadri Simson efter et møde i sidste uge.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Baltic Pipe er nu nået til Nybro Gasbehandlingsanlæg. Hvor langt er ledningen nået i Nordsøen? Den er lovet færdig i løbet af l. halvdel af 2022.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten