Russisk supercomputer til atomvåben misbrugt til kryptovaluta
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Russisk supercomputer til atomvåben misbrugt til kryptovaluta

Illustration: RaStudio/Bigstock

Går den, så går den.

Sådan tænkte en gruppe russiske ingeniører hos det hemmelighedsomgærdede Research Institute of Experimental Physics (RFNC-VNIIEF) givetvis.

Centret er arnestedet for Ruslands første atombombe og er stadig beskæftiget med udvikling af de altødelæggende våben. Det arbejde har dog ikke været det eneste, som har optaget en gruppe af stedets ingeniører.

De har i stedet forsøgt at 'mine' krypto-valuta. Det fremgår af en udtalelse fra talskvinde for RFNC-VNIIEF, Tatiana Zalesskaya, publiceret i det russiske nyhedsmedie Interfax.

Præcis hvor mange ingeniører, som har været beskæftiget med udåden hemmeligholdes på nuværende tidspunkt. Men vi ved, at atomcentret blandt andet råder over verdens 12. mest kraftfulde computer, der ikke må blive tilkoblet internettet for at undgå, at hackere eller udenlandske tjenester kan få adgang til den 1 petaflop-kraftige maskine.

Læs også: Ny kryptovaluta-feber er begyndt: Grafikkort flyves til Island

»Der har været et ikke-godkendt forsøg på at bruge computerfaciliteterne til private formål, herunder såkaldt mining,« siger Tatyana Zalesskaya, leder af RFNC-VNIIEF’s pressetjeneste.

Kernevåben og krypto-valuta

Instituttet er beliggende i Sarov, en lukket by 300 kilometer øst for Moskva, hvor der er foretaget atomvåbenforskning siden 1946. Anlægget er så hemmeligt, at det i sin tid blev fjernet fra sovjetiske kort.

Sarov er stadig i dag omgivet af hegn og bevogtet af det russiske militær.

Ifølge den russiske nyhedstjeneste Mash forsøgte en person ved Instituttet at forbinde supercomputeren til internettet, og dette forsøg blev opdaget af sikkerhedstjenesten FSB, som greb ind og foretog anholdelser.

Lysten til at anvende offentlig infrastruktur til at profitere på krypto-valutabølgen er ikke enestående for Research Institute of Experimental Physics i Sarov.

Fotos fra Sarov er i sagens natur vanskelige at skaffe. I stedet her er et foto fra en muesumsudstilling om frugten af atomcentrets arbejde bl.a. den såkaldte Tsarbombe – verdenshistoriens kraftigste brintbombe. En bombe 3000 gange så kraftig som bomben, der jævnede Hiroshima med jorden Illustration: Croquant / Wikimedia Commons

Tatyana Zalesskaya fortalte Interfax, at et stort antal virksomheder med stor databehandlingskapacitet for nylig har oplevet forsøg på at udnytte deres computerinfrastruktur til at mine krypto-valuta.

»Der vil blive slået hårdt ned på sådanne forsøg hos os. Dette er teknisk set en håbløs og kriminel forseelse,« siger hun til Interfax.

Læs også: Kinas centralbank vil begrænse bitcoin-mining

Forretningsmanden Alexey Kolesnik har også for nyligt købt to kraftværker i de russiske republikker Perm Krai og Udmurtia. De skal udelukkende bruges til at generere elektricitet til bitcoin-mining. Men der har været mange andre forsøg for nylig i Rusland at udnytte virksomheders og industrielle edb-systemer til ulovlig mining af krypto-valuta.

Står der virkelig at han har købt 2 kraftværker bare til bitcoin mining ?!
Eet er hamstring af grafikkort og udvikling af special ASICS's til formålet, men det her er godt nok en eskalering !
Mining kapløbet bliver mere og mere vanvittigt.

  • 4
  • 0

Står der virkelig at han har købt 2 kraftværker bare til bitcoin mining ?!
Eet er hamstring af grafikkort og udvikling af special ASICS's til formålet, men det her er godt nok en eskalering !
Mining kapløbet bliver mere og mere vanvittigt.

Lad dem bare bruge så meget som muligt på kryptovaluta mining. Jo mere de bruger, jo mere har de tabt når værdien går i nul.
Aktuelt er kryptovalutahandel ikke spor andet end et banalt pyramidespil. Formanden for foreningen af nationalbanker, har også været ude og udtalt sig stærkt imod kryptovaluta. Bla. med den sprogbrug, at de blot er pyramidespil, men også fordi de giver helt unødvendige og skadelige miljøomkostninger.
Jeg har svært ved at se, at der ikke kommer et forbud i alle civiliserede lande. Det begynder nærmest at lige en bunden opgave for politikerne. Spørgsmålet er bare om kursen først går i nul, når forbudene kommer, eller om det sker før i forventning om forbud.

Uanset set hvor meget man holder af ideen om en anonym ikke politisk kontrolleret valuta, så man man indse, at en kryptovaluta ikke kommer til at fungere, før nogen kommer med en der ikke kan handles spekulativt i. Jeg har meget svært ved at se hvordan dette skulle konstrueres.

  • 8
  • 1

Lad dem bare bruge så meget som muligt på kryptovaluta mining. Jo mere de bruger, jo mere har de tabt når værdien går i nul.


... men hvad er det de bruger af ? hvad er det lige de kan tabe ? for mig at se intet.

Men jeg har heller aldrig forstået dette med at "mine" kryptovaluta. Det lader til at man kan generere valuta ved at holde en computer beskæftiget, men beskæftiget med hvad ? hvad/hvor er værdien i computerens anstrengelser. Hvem får glæde af det ?

Findes der en "Kryptovaluta for Dummies" jeg kan blive klog af ?

  • 3
  • 1