Russisk satellit vendte hjem med døde dyr

Den russiske Bion-M1-rumkapsel blev opsendt i april med biologiske eksperimenter og en samling mindre pattedyr for at undersøge, hvordan vægtløsheden påvirker dyrene.

Den er nu vendt hjem til Jorden, og selv om de fleste af dyrene døde, er russerne tilfredse med missionen.

Bion-M1 blev opsendt med en russiske Soyuz-2-1a-raket fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan den 20. april 2012, og den medbragte 45 mus, 15 firben, 8 ørkenrotter, en række snegle samt planter og mikroorganismer.

Dyrene skulle være i rummet i 30 dage, og rumkapslen vendte hjem til Jorden den 19. maj efter at være landet i Orenburg-området i Rusland.

Læs også: Russisk kapsel med firben og mus sendt på en måneds rumrejse

Vicedirektøren for det russiske Institute of Medical and Biological Studies, Vladimir Sychev, oplyser til Space Daily, at missionen var en succes, selvom de fleste af dyrene omkom.

De 8 ørkenrotter, 39 af de 45 mus og cichlide-fiskene døde. Firben, snegle og en del andre minde organismer overlevede.

Vladimir Sychev påpeger, at man havde forventet, at der ville være tab, og at det ideelle eksperiment ikke findes.

Han mener, at stress måske har været en medvirkende årsag til, at nogle af dyrene døde.

Han påpeger dog, at fiskene døde på grund af en teknisk fejl. Otte dage efter opsendelsen svigtede lyset i akvariet, og algerne holdt op med at producere ilt, hvorefter fiskene døde.

Læs også: Iran har sendt en abe i rummet

Rumkapslen kredsede i en bane om Jorden med en højde på mellem 357 og 575 kilometer og var en ny version af Bion-serien med solpaneler og ny raketmotor.

Rusland har tidligere gennemført en lang række opsendelser af kapsler med biologiske forsøg og mindre dyr. Bion M-1 er gennemført i samarbejde med Nasa.

Forskerholdet bag forsøgene kommer fra Rusland, USA, Polen, Tyskland, Canada og Holland. Det er den første opsendelse i en serie efter en 17 år lang pause.

Den seneste Bion-opsendelse var i 1996, da en kapsel kredsede om Jorden i 15 dage med aber, firben og øgler.

Formålet er at undersøge forhold i dyrene, som kan benyttes til at forstå, hvordan mennesket bliver påvirket af lang tids ophold i rummet.

Efter hjemkomsten vil de overlevende dyr blive aflivet på en skånsom måde, for at de kan undersøges i detaljer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Russerne ved da allerede, hvordan mennesker bliver påvirket af lang tids ophold i rummet, fordi deres egne astronauter har tilbragt lang tid deroppe. De må da kunne finde på noget bedre!

  • 3
  • 8

Jeg er ikke ekspert, men det kunne tænkes at astronauterne har et problem med at blive aflivet og dissekeret ved hjemkomst.

  • 18
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten