Russisk rumskrot truer Ørsted-satellitten
Et rumuheld for godt et år siden, hvor en russisk og en amerikansk satellit stødte sammen i rummet, kan i morgen meget vel betyde døden for den danske Ørsteds-satellit.
»Vi har modtaget en advarsel fra amerikanerne om, at resterne af den russiske satellit og Ørsted passerer hinanden inden for en afstand af 400-500 meter, og det er meget lidt i den her sammenhæng,« siger Carsten Jørgensen, direktør for Termas Space Division, som varetager kommunikationen med Ørsted til Berlingske.dk.
Nasa holder øje med omkring 20.000 stykker rumskrot, der suser rundt om Jorden, og i morgenm klokken 10.49 har Nasa oplyst, at Ørsted-satellitten vil passere gennem hoben af skrot fra den russiske satellit.
Ørsteds-satellitten blev opsendt for 11 år siden for at kortlægge Jordens magnetfelt og har for længst afsluttet sin oprindelige mission, men har dog gennem årene alligevel sendt værdifulde data ned til blandt andet danske forskere.
Umiddelbart vil det dog ikke være muligt at registrere om et sammenstød med det russiske rumskrot vil tage livet af Ørsted-satellitten, men Carsten Jørgensen håber at få styr på betydningen i løbet af i morgen eftermiddag.
»Vi har et planlagt kommunikations-pass med satellitten klokken 14. Hvis vi ikke hører fra den, kan vi kun håbe, at der er noget andet i vejen,« siger han til Berlingske.dk.
Sammenstødet vil ifølge Berlingske.dk finde sted 700 km over Beauforthavet nord for Alaska og Canada. Ørsted satellitten består af en kasse med ydre mål: 72x45x34 cm. Kilde: DMI
Heri ligger en sammenfoldet mast på ialt 8 meter opdelt i sektioner på 6m og 2 m. Masten skal udfoldes efter opsendelsen af satellitten og skal holde de følsomme magnetiske instrumenter på sikker afstand af mulige forstyrrelser fra strømme og magnetiske dele i satellitkroppen.
Satelliten inklusive instrumenter og mast vejer 60.7 kg. Den forsynes normalt med strøm fra solpaneler, der dækker 5 af siderne. Når satellitten er i jordens skygge forsynes den med opsparet strøm fra et batteri. Effektforbruget er ca. 37 watt i gennemsnit.
Dokumentation
