Russisk raket tilbage på ret kurs efter tre uheld

Den russiske Proton-raket fløj onsdag inden påske igen for første gang efter uheldet i december, hvor en russisk kommunikationssatellit blev sendt ind i en forkert bane.

December-opsendelsen var tredje gang inden for 16 måneder, at en Proton-opsendelse fejlede på grund at det øvre Breeze-M-trin. Efter uheldet udsatte rumfirmaet Khrunichev, som står for bygningen af Proton-raketterne, alle opsendelser.

En undersøgelse viste, at det hypergole brændstof i Breeze-M-trinnet var for varmt under opsendelsen i december. Det varme brændstof skiftede til gasform og skabte overspeed i turbopumpen. Det beskadigede et leje, som fik raketmotoren til at svigte og lukke ned for tidligt.

Efter at have fundet fejlen har Khrunichev indført nye kvalitetskontrolprocedurer for at sikre, at brændstoffet holder sig inden for temperaturgrænserne.

Onsdag forløb det private rumfirma International Launch Services' opsendelse af en 58 meter høj Proton-raket fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan som planlagt. Raketten modbragte en 1,8 milliarder kroner dyr, mexicansk kommunikationssatellit, Satmex-8.

Proton-raketten på vej op fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan efter sidste års uheld. (Foto: Roscosmos) Illustration: Roscosmos

De seks motorer på rakettens første trin brændte i to minutter, inden trinnet blev kastet bort. Herefter tog først andet og senere tredje trin over, indtil lasten næsten var i kredsløb.

Det sidste stykke bragte det øvre Breeze-M-trin via fem affyringer i løbet af ni timer kommunikationssatellitten ind i dens geostationære overførelsesbane. Herfra tager satellittens egne styreraketter over og bringer den ind i den endelige position i geostationær bane på 116,8 grader vest over ækvator.

Den seks ton tunge satellit er bygget af rumfirmaet Space Systems/Loral og skal holde i 15 år. Dens 64 C- og Ku-båndstranspondere skal dække Nord- og Sydamerika for Satelites Mexicanos, Mexicos største satellitoperatør. Satmex-8 skal erstatte Satmex-5 fra 1988. Den nye satellit har 45 procent større kapacitet og skal være med til at tilfredsstille det voksende behov på de amerikanske kontinenter.

Den næste Proton-opsendelse er planlagt til 15. april med den canadiske kommunikationssatellit Anik-G1.