Russisk nyhedsbureau: Vore forskere har boret sig helt ned til skjult sø under isen på Antarktis
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Russisk nyhedsbureau: Vore forskere har boret sig helt ned til skjult sø under isen på Antarktis

Lake Vostok har været isoleret fra omverdenen i omkring 15 millioner år under iskappen på Antarktis.

Russiske forskere har nu brudt forseglingen til søen, oplyser det statsejede russiske nyhedsbureau RIA Novosti, som i går skrev:

"I går stoppede vore forskere boringen ved en dybde på 3.768 meter og nåede overfladen af søen under isen'.

Nyhedsbureauet citerer en unavngiven kilde. Oplysningen er endnu ikke bekræftet fra anden side.

Sidste år på denne tid stoppede russerne deres boring gennem isen til Lake Vostok, da der skønsmæssigt kun var 20-30 meter tilbage.

Denne sæsons boring begyndte den 2. januar, og det har været et kapløb med tiden om at nå helt ned til søen, da man under de bedste betingelser kun kan bore et par meter om dagen.

Det er allerede nu så koldt ved Lake Vostok, at forskerne snart vil være på vej hjem igen - hvis det ikke allerede er sket.

Efter planen vil forskerne vende tilbage igen i december 2012 for at hente vand op fra søen til nærmere undersøgelse.

Der er en forventning om, at der vil være liv i søen. Lignende former for liv kan tænkes at findes på Jupiters isbelagte måne Europa.

Rygter om nazi-arkiver i isen

RIA Novosti skriver også, at forskerne måske kan finde andre spændende ting i området.

Der går nemlig rygter om, at nazisterne mod slutningen af Anden Verdenskrig byggede en base ved Lake Vostok. RIA Novosti skriver, at ifølge tyske arkiver skulle en tysk ubåd (U-530) have nået til Antarktis flere måneder efter, tyskerne overgav sig til de allierede styrker i april/maj 1945.

Besætningen skulle have udgravet en hule i isen til opbevaring af hemmelige dokumenter.

De helt vilde rygter går på, at endnu en ubåd (U-977) skulle have bragt ligene af Adolf Hitler og Eva Braun til Antarktis.

Begge ubåde overgav sig i henholdsvis juli og august 1945 til myndighederne i den argentinske havneby Mar-del-Plata.

Opdatering kl. 15.25:

Nature skriver, at det endnu ikke vides, om boringen er nået helt ned til søen under isen.

Valery Lukin, der leder det russiske Antarktis program oplyser, at data fra alle sensorer, der overvåger boringen, endnu ikke er analyseret. Før det er sket, kan man ikke med sikkerhed vide, om boringen har nået overfladen af søen.

Dokumentation

Artikel fra RIA Novosti

Nu mangler vi bare at finde nazisternes månebase!

Spøg til side, det er selvfølgelig spændende at være nået så langt ned til Lake Vostok, men jeg håber nu ikke at der er kommet noget forurening med derned.

  • 0
  • 0

Som jeg har forstået var grunden til at man i sin tid stoppede også at man var bange for at forurene vandet dernede, da søren har været isoleret i så mange år. Men det er vel typisk, at prestigen i projektet overgår overvejelserne vedr. forurening af vandet.

  • 0
  • 0

Fantastisk teknologisk bedrift, nu kan Russerne så starte boringer op på en fjern planet og bruge 20 år på dette, måske de skulle bruge ressourcer på en månelanding istedet!

Jeg deler ligeledes din bekymring med fourening af et miljø der ikke har været underlagt 15 millioners års evulation, for en fourening vil sansynligvis være uundgåeligt.

  • 0
  • 0