Russisk nyhedsbureau: Vore forskere har boret sig helt ned til skjult sø under isen på Antarktis

Lake Vostok har været isoleret fra omverdenen i omkring 15 millioner år under iskappen på Antarktis.

Russiske forskere har nu brudt forseglingen til søen, oplyser det statsejede russiske nyhedsbureau RIA Novosti, som i går skrev:

"I går stoppede vore forskere boringen ved en dybde på 3.768 meter og nåede overfladen af søen under isen'.

Nyhedsbureauet citerer en unavngiven kilde. Oplysningen er endnu ikke bekræftet fra anden side.

Sidste år på denne tid stoppede russerne deres boring gennem isen til Lake Vostok, da der skønsmæssigt kun var 20-30 meter tilbage.

Denne sæsons boring begyndte den 2. januar, og det har været et kapløb med tiden om at nå helt ned til søen, da man under de bedste betingelser kun kan bore et par meter om dagen.

Det er allerede nu så koldt ved Lake Vostok, at forskerne snart vil være på vej hjem igen - hvis det ikke allerede er sket.

Efter planen vil forskerne vende tilbage igen i december 2012 for at hente vand op fra søen til nærmere undersøgelse.

Der er en forventning om, at der vil være liv i søen. Lignende former for liv kan tænkes at findes på Jupiters isbelagte måne Europa.

Rygter om nazi-arkiver i isen

RIA Novosti skriver også, at forskerne måske kan finde andre spændende ting i området.

Der går nemlig rygter om, at nazisterne mod slutningen af Anden Verdenskrig byggede en base ved Lake Vostok. RIA Novosti skriver, at ifølge tyske arkiver skulle en tysk ubåd (U-530) have nået til Antarktis flere måneder efter, tyskerne overgav sig til de allierede styrker i april/maj 1945.

Besætningen skulle have udgravet en hule i isen til opbevaring af hemmelige dokumenter.

De helt vilde rygter går på, at endnu en ubåd (U-977) skulle have bragt ligene af Adolf Hitler og Eva Braun til Antarktis.

Begge ubåde overgav sig i henholdsvis juli og august 1945 til myndighederne i den argentinske havneby Mar-del-Plata.

Opdatering kl. 15.25:

Nature skriver, at det endnu ikke vides, om boringen er nået helt ned til søen under isen.

Valery Lukin, der leder det russiske Antarktis program oplyser, at data fra alle sensorer, der overvåger boringen, endnu ikke er analyseret. Før det er sket, kan man ikke med sikkerhed vide, om boringen har nået overfladen af søen.

Dokumentation

Artikel fra RIA Novosti

Emner : Geologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu mangler vi bare at finde nazisternes månebase!

Spøg til side, det er selvfølgelig spændende at være nået så langt ned til Lake Vostok, men jeg håber nu ikke at der er kommet noget forurening med derned.

 • 0
 • 0

Som jeg har forstået var grunden til at man i sin tid stoppede også at man var bange for at forurene vandet dernede, da søren har været isoleret i så mange år. Men det er vel typisk, at prestigen i projektet overgår overvejelserne vedr. forurening af vandet.

 • 0
 • 0

Fantastisk teknologisk bedrift, nu kan Russerne så starte boringer op på en fjern planet og bruge 20 år på dette, måske de skulle bruge ressourcer på en månelanding istedet!

Jeg deler ligeledes din bekymring med fourening af et miljø der ikke har været underlagt 15 millioners års evulation, for en fourening vil sansynligvis være uundgåeligt.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg kan se, er der mindst 1200 km fra Lake Vostok til åbent hav. Hvor er forbindelsen mellem ubåden og den "underisiske" sø?

 • 0
 • 0

Nu tror jeg ikke, at de meget vilde rygter er så vilde, at de også omfatter en tur til selve Lake Vostok,men derimod, at ubåden skulle have nået til Antarkis og tyskerne skulle have haft en eller anden base på isen ved Lake Vostok. Men det er altså rygter, som russerne viderebringer i dette tilfælde.

 • 0
 • 0

Hvis besætningen fra en u-båd skulle bringe noget til en base ved Lake Vostok, skulle de tilbagelægge en strækning svarende til afstanden i fugleflugtslinie fra Faaborg til Genoa! (Eller have 20 slædehunde med i ubåden)

 • 0
 • 0

... et miljø der ikke har været underlagt 15 millioners års evulation, ...

Præcisering: Lake Vostok antages at have været isoleret i over 15 millioner år. Det betyder ikke, at eventuelt liv dernede ikke har udviklet sig siden, men at det har udviklet sig uafhængigt og måske i et langsommere tempo, pga. lave temperaturer og stablie forhold.

 • 0
 • 0

Det er jo altid nemt at gøre grin med andre, især hvis det er folk der ikke kan forsvare sig. Men når alt kommer til alt, så er det jo Russerne, der er ígang med det spændende arbejde og ikke dig/os........................ Vandet vil ikke blive forurening ned på bunden af Lake Vostok. De standser jo boringen inden den når bunden og sender et eller andet, ned i røret, der for vandet til at smelte. Det smeltede vand, stiger så langsomt i røret og fryser til is igen. Den is vil de så hente til December-Januar 2012/2013.

 • 0
 • 0

Var de russiske videnskabsmænd ikke forsvundet? Det sidste man hørte var at de havde været forsvundet i 8 dage....Det var beskeden man fik i Lørdags????? Er de blevet fundet? Har de givet lyd fra sig?

 • 0
 • 0

Nej Henrik, de var ikke forsvundet. De blev fundet for et par dage siden i en ubåd, af indtil nu ukendt nationalitet. Så de er reddet.

 • 0
 • 0

Som jeg skrev i artiklen, var oplysningerne ikke bekræftet fra anden siden.

Der foreligger nu en udtalelse fra den russiske leder af forskningsprogrammet på Antarktis, og artiklen er derfor opdateret med følgende:

Opdatering kl. 15.25: Nature skriver, at det endnu ikke vides, om boringen er nået helt ned til søen under isen.

Valery Lukin, der leder det russiske Antarktis program oplyser, at data fra alle sensorer, der overvåger boringen, endnu ikke er analyseret. Før det er sket, kan man ikke med sikkerhed vide, om boringen har nået overfladen af søen.

 • 0
 • 0

at Nazisterne forsøgte at bygge en forsøgsstation ved kysten på Antarktis kaldet "Neu Swabenland". Den skulle have bestået af nogen træhuse og ikke andet.

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Swabia 'The main purpose was to find an area in Antarctica for a German whaling station, as a way to increase Germany’s production of fat. Whale oil was then the most important raw material for the production of margarine and soap in Germany and the country was the second largest purchaser of Norwegian whale oil, importing some 200,000 metric tonnes annually. Besides the disadvantage of being dependent on imports, it was thought that Germany would soon likely be at war, which was considered to put too much strain on Germany’s foreign currency reserves.'

Nå så Nazityskland ledte efter metoder hvormed de kunne skaffe mere fedt til deres produktion af sæbe i en kommende krig. Hm. Hm. Var det mon ved den lejlighed de opdagede polarkrokodillen?

http://www.histarmar.com.ar/Antartida/Base...

 • 0
 • 0

http://www.independent.co.uk/news/science/... "The borehole, pumped full of kerosene and freon to keep it from freezing shut, hangs poised over the pristine lake." Ja, det er i sandhed heldigt, at det netop er russerne, der har en base over Lake Vostok.! Prøv at forestille dig, at man fandt en uberørt sø i DK, og startede med at smide freon og petroleum i den!

FYI Kerosene er paraffin olie, og ikke petroleum. Paraffin olie er uopløseligt i vand

 • 0
 • 0

[quote]http://www.independent.co.uk/news/science/... "The borehole, pumped full of kerosene and freon to keep it from freezing shut, hangs poised over the pristine lake." Ja, det er i sandhed heldigt, at det netop er russerne, der har en base over Lake Vostok.! Prøv at forestille dig, at man fandt en uberørt sø i DK, og startede med at smide freon og petroleum i den!

FYI Kerosene er paraffin olie, og ikke petroleum. Paraffin olie er uopløseligt i vand[/quote]

Ikke helt korrekt. Kerosene er hvad vi kalder petroleum eller lampeolie på dansk (begge produkter er hver især ret bredspektrede i deres specifikationer, forskellen går primært på indholdet af aromatiske kulbrinter. Her er et lille citat fra Wikipedia. Bemærk sætningen 'not to be confused with'...

Kerosene is usually called paraffin (sometimes paraffin oil) in Southeast Asia and South Africa (not to be confused with the much more viscous paraffin oil used as a laxative, or the waxy solid also called paraffin wax or just paraffin); variants of petroleum in parts of Central Europe (not to be confused with crude oil to which it refers in English); the term "kerosene" is usual in much of Canada, the United States, Australia (where it is usually referred to colloquially as "kero")

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten