Russisk mistanke: ISS-astronauter har saboteret rumkapsel

Sådan så hullet ud bag toilettet på Soyus-fartøjet, før det blev forseglet. Illustration: NASA

Hvem har boret hul i min rumkapsel?

Det spørgsmål kan astronauterne og kosmonauterne ombord på Den Internationale Rumstation, ISS, med rette stille sig selv.

Spørgsmålet er foranlediget af en lækage som blev konstateret og repareret i sidste uge. Lækagen var et 1,5-2 millimeter langt hul konstateret bag et toilet på Soyus-fartøjet MS-09.

Læs også: Flænge i rumskib på ISS måtte repareres med tape og fugemasse

Trods den bitte størrelse og en udmelding fra chefen for det russiske rumagentur om, at de seks besætningsmedlemmer på ISS på intet tidspunkt var i fare, kunne lækagen have haft katastrofale konsekvenser.

For var det ikke lykkedes at forsegle lækagen, ville de seks astronauter og kosmonauter ombord være i bekneb for ilt efter 18 dage. Reparationen blev først foretaget med tape og efterfølgende med specialfremstillet fugemasse.

Mistanke om mentalt sammenbrud

Den Føderale Russiske Rumfartsorganisation, også kendt som Roskosmos eller RKA, har indledt en undersøgelse om årsagen til hullet på det russiske fartøj.

Undersøgelsesforløbet tegner allerede nu til at skabe mislyde i forholdet mellem RKA og NASA. Et forhold som bliver påvirket af det stadig mere anspændte politiske forhold mellem de to stormagter.

USA's rumfartsorganisation har tidligere publiceret og bagefter slettet et foto af lækagen. Og at dømme fra billedet øverst i denne artikel ser lækagen ud til at være forårsaget af en boremaskine.

»Hullet er lavet af en menneskelig hånd – der er spor af en boremaskine langs overfladen,« siger leder af Roscosmos, Dmitry Rogozin til det russiske nyhedsmedie TASS.

Han udelukker derfor den første forklaringsversion – den såkaldte meteoritverison: At hullet på rumkapslen tilkoblet den internationale rumstation skulle være forårsaget af en meteorit.

»Nu undersøger vi jordversionen. Men der er en anden version, som vi ikke kan udelukke: Bevidst indblanding i rummet,« siger Dmitry Rogozin.

Roskosmos forventer, at undersøgelsen er afsluttet ved udgangen af september.

Maxim Surayev, en russisk politiker og tidligere kosmonaut siger til det russiske nyhedsbureau RIA Novosti, at det måske er et medlem ombord på ISS, der har boret hullet, fordi vedkommende længes tilbage til Jorden.

»Vi er alle menneskelige, og enhver kan komme til at længes hjem, men at ty til sådan en metode er virkeligt nederdrægtigt,« fortalte han.

Fjerner fokus fra landjorden

New Scientist kredser om en anden forklaringsversion. At hullet bag toilettet på Soyus-fartøjet MS-09 allerede var der, da fartøjet tidligere på året blev sendt i kredsløb for senere at tilkoble den Internationale Rumstation. Her er der altså tale om en misere opstået under samlingen eller produktionen af det russiske rumfartøj.

»Russernes snak om sabotage i rummet, er derfor mest et røgslør for at fjerne fokus fra sig selv,« siger Jonathan McDowell fra the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics til New Scientist.

»For mig at se virker spekulationerne om sabotage som et desperat forsøg på at undgå at implicere det russiske rumprogram ringe håndværk,« fortsætter han.

Således har der været flere mekaniske fejl forbundet med de russiske Proton-raketter lige siden 2007. Det er fejl, som har ført til øgede bekymringer om, hvorvidt kvalitetskontrollen i det russiske rumprogram er stringent nok.

Læg dertil, at i USA kan alle mistanker om fejl eller sikkerhedsrisici blive rapporteret anonymt i håbet om, at ingen fortier fejl – såsom et hul boret ved en fejl nær toilettet i et rumfartøj.

Stik modsat forholder det sig hos det russiske rumprogram. Her kan medarbejderne ikke indrapportere fejl eller hændelser anonymt – hvilket så muligvis motiverer en medarbejder til at forsøge at tildække et hul på en rumkapsel af frygt for at blive fyret, pointerer Jonathan McDowell.

Penibelt tidspunkt

Ud over de geopolitiske tvists mellem USA og Rusland, er forholdet mellem NASA og Roskosmos præget af, at NASA ikke selv har nogen fartøjer, der kan bringe deres astronauter til ISS. I stedet har NASA indgået en aftale om russerne om at anvende deres fartøjer.

Denne aftale ophører dog i 2019, hvor SpaceX eller Boeing måske er så langt fremme med deres rumprogrammer, at NASA kan anvende deres rumfartøjer.

Det var i øvrigt også et Soyus-fartøj, der i september 2015 havde den danske astronaut Andreas Mogensen med om bord. Andreas Mogensen blev dengang den første dansker i rummet, da han besøgte Den Internationale Rumstation i ti dage. Også set med danske briller er ISS ekstra interessant for tiden. ISS huser nemlig Danmarks største rumprojekt, klimaobservatoriet Asim.

Det skal undersøge, hvordan kæmpelyn (røde feer og blå jets), der går op og ned i atmosfæren, ændrer den kemiske sammensætning af atmosfæren og ozonlaget og om det har betydning for klimaet på Jorden, så kæmpelynene skal indregnes i klimamodellerne for fremtidens klima på Jorden.

Hidtil har klimaforskningen koncentreret sig om de nederste 10 km af atmosfæren, men det viser sig, at fænomener højere op i stratosfæren (10 til 50 kilometers højde) også skaber forandringer i klimaet på Jorden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan man overhovedet bore sådan et hul i rummet uden at blive opdaget. Vil vibrationerne ikke sprede sig over alt?

 • 8
 • 2

Hvis man kigger nøje på billedet bærer området omkring hullet klare tegn på at der har været et roterende værktøj i gang. Det ligner at en boremaskine er smuttet (skridmærker) og har boret igennem. Mht. om det er sket i rummet eller på landjorden, kan man jo kun have formodninger om, men hvis en beboer på station skulle have boret dette hul, ville man nok ikke have ramt så urent og lavet hullet dette sted, hvor det let blev fundet. Mht. meteorit teorien bærer hullet ingen tegn på impact udefra. Hullets kant på indersiden af stationen er meget i plan med det omgivende materiale og hvis det havde været en mikrometeorit havde hullet have haft materiale som stak ud fra væggen (ligesom når man ser på bagsiden af en kugle der er skudt igennem en væg). Desuden larmer det ikke særligt meget at bære igennem aluminium hvis Soyus er lavet af dette materaile lige bag ved toilettet.

 • 12
 • 1

Hvis man betragter fotoet så er det helt klart et boret hul der er meget sjusket udført. Der ikke maling i hullet, og på pladen omkring er der typiske spor efter et roterende værktøj der er "smuttet" hen over overfladen. Hullet er heller ikke afgratet i kanten som det burde være. Dette er med absolut sikkerhed ikke forårsaget af en micrometeorit eller rumskrot. Yderligere ser det ved nøje betragtning ud som om der er et par små mærker i den malede overflade helt inde i hjørnet, som kunne fortolkes som om spidsen af et bor kort har ramt metallet uden at rigtigt at arbejde sig ned i metallet. Alt i alt en besynderlig sag.

 • 7
 • 1

Ja, for ikke at sige, at der må være en boremaskine om bord på fartøjet. Iøvrigt ikke nemt, at se hvad man skal med en boremaskine deroppe, og den er vel svær eller umulig at skaffe sig af med på opturen.

 • 2
 • 3

Nu kan det godt være, at man ikke bruger så meget krudt på at holde øje med trykket i sådan en lille sag som ISS, men ellers burde man vel kunne spore om trykfaldet kan ses i målinger allerede fra Soyus-fartøjet MS-09 blev installeret - eller om det først er kommet til senere. Dette forudsætter dog, at hullet ikke har været lukket med tyggegummi, som på et tidspunkt har givet op...

 • 6
 • 1

Som plot for en sf-gyser eller sf-krimi er det her langt ude. Men hvordan kom rumskibet op - med en besætning? - uden at nogen bemærkede trykfaldet/den hvislende lyd? Blev rumskibet sendt op uden besætning? Ellers ligner det da godt nok en galning.

 • 0
 • 0

Men hvordan kom rumskibet op - med en besætning? - uden at nogen bemærkede trykfaldet/den hvislende lyd?

Hvis vi nu antager, at nogen på landjorden har lavet hullet ved et uheld og ikke turde rapportere det, så har de jo nok gjort et eller andet for at tætne det, så det ikke blev opdaget.

Så det kunne være så simpelt som at dette tætning fungerede under opsendelsen og senere svigtede. (Tyggegummiet faldt af...)

 • 8
 • 1

Det er lige det. Der har hængt et billede af Putin på toilettet og så er det nok blevet fjernet da det blev opdaget. For ikke at nogen skulle hænge bulledet op igen har man også hevet krogen ud, som nok sad med sådan en Tillex Stella plug. Hvis ikke det var Putin var det måske hende Kvitko som de også har hængende alle steder derovre.

 • 6
 • 0

Jeg ved jo ikke lige, hvad nogen har tænkt de skulle bruge det lille hul til. Men jeg synes det ser ret uskyldigt ud ved siden af det langt større hul der ser ud til at lede ud i samme hulrum. Væggene er vel tykkere og i flere lag i Soyus. Dermed tror jeg ikke, det er det lille borede hul der er skyld i utætheden! Det må være utæt et andet sted som ikke er lige så fotogent.

 • 4
 • 0

Sæt en popnit i hullet. ;-)

(Hedder popnitter popnit eller popnitte i ental?)

 • 3
 • 0

..for at dette ikke er 4chan.com eller lignende der ukritisk sender mere eller mindre søgte konspirations teorier videre. Hvis sabotagen var en påvist faktum, ville det ikke være nødvendigt at spekulere, og da det ikke er tilfældet må dem der har noget i klemme vel være de bedste (og rigeste) når det gælder samme sag.

 • 0
 • 1

Det kan måske være værd lige at minde om at der kun er tale om et hul på et par mm i diameter. Eftersom der er nogenlunde "normalt" tryk i rumstationen er der altså kun ca 1 bar trykdifference i forhold til rum-vacuum. Dette vil ikke give anledning til højlydt hvislelyd og trykfaldet inde i stationen vil til at begynde med være upåfaldende. Yderligere kan det lille hul udmærket føre ind til en kanal eller lignende som ikke har direkte forbindelse til rum-vacuum, men som måske kun har forbindelse inddirekte gennem tekniske installationer der vil bremse luftflowet, men ikke forhindre det. Megen teknik kan tænkes at være anbragt inde i stationen under den ydre skal, men behøver ikke nødvendigvis at være isoleret fra vacuum.

 • 3
 • 0

Det større hul er på en forstærknings konstruktion der er limet på skroget. Det lille borede hul er boret lige der hvor skrog og forstækning er limet sammen, så først bores der igennem et lag og nedenunder igennem selve skroget.

Det store hul er til at inspicere samlingen og behandle overfladen i det nu aflukkede område, men selve skroget findes stadig inde bagved.

 • 0
 • 0

Det er nu en hel del lande som, med nogen ret, kan dæmonisere USA.

Såsom Rusland, Nord Korea, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Iran, Syrien...

Når dét er sagt, så fornemmer jeg dæmoniseringen fra lande som Danmark, alene er rettet mod den p.t. siddende præsident.

Jeg synes nu det gik fint med dæmoniseringen under både Carter og Clinton. Obama derimod var alles Darling, men han satte jo også en streg i sandet i Syrien, og viskede den ud bagefter.

 • 4
 • 2

Når dét er sagt, så fornemmer jeg dæmoniseringen fra lande som Danmark, alene er rettet mod den p.t. siddende præsident.

Sådan må det jo nødvendigvis være, når man taler om et diktatur med - i dette tilfælde Putin - som topkransekagefigur.

Personligt har jeg intet problem med Putin. Jeg kender ham ikke, har aldrig mødt ham, og kommer nok heller ikke til det.

Men jeg har godt nok et problem med den politik Putin fører!

 • 6
 • 0

Relevant spørgsmål, Ditlev.

Jeg havde vanskeligheder og hovedbrud ved at beskrive dette og undlod at berøre det yderligere, da det er svært at vurdere troværdigheden af en del af informationerne omkring hullet på nuværende tidspunkt. Specielt da det ser ud til, at pr-apparaterne på både russisk og amerikansk side arbejder på højtryk for at styre fremstillingen af sagen og kontrollere, hvilke info, der ryger ud til offentligheden.

Ovenstående udlægning er mest af alt forsøg på sammendrag af officiel info, som begge sider mere eller mindre har bekræftet. Men en udlægning(som altså skal tages med forbehold) er, at hullet var forsøgt tildækket, da Soyus-kapslen var på vej med besætning til ISS. Den tildækning og forsøgte lap holdt altså i god lang tid, men faldt på et tidspunkt altså af, da kapslen var tilkoblet ISS.

Både fra amerikansk og russisk side opdagede man hurtigt, da dette skete ved registrering af bl.a. ændrede ilt-niveauer. Herefter inspicerede et russisk besætningsmedlem kapslen på jagt efter årsagen til lækagen - og fandt så hullet. Lyder en udlægning.

Mvh Mads Nyvold

 • 3
 • 0

Nu er toilet modullet jo et gammelt Russisk lævn, så det hul kunne have haft mange "funktioner".

Jeg tænker to muligheder, hvis man må være lidt humoristisk her hen på eftermiddagen. Vi kan kalde den "Den Russiske ventilation" eller (rejsen til saturn) Oles ventilation :-)

 1. Hurtigt udluftning efter en omgang rigtig dårlig mave, ellers skal man jo gå i den duns i flere dage.

 2. Ellers kunne det være et rygehul fra gammel tid, hvor det måske var muligt at smugle en pakke smøger eller to ombord.

Ja, der mangler lidt gul røg farve ved hul men simpel rengøring kunne fjerne dette bevis!

Jeg tror mest på den sidste, selvom det lyder fuldstændigt sindsygt.

Det bliver lidt spændende at følge udviklingen selvom at det ligger fast at sandheden får vi nok aldrig men en officielle forklaring kan nu også være meget sjov at gennemlæse.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten