Russisk milliardær starter hidtil største søgning efter ikke-jordisk liv

For 100 millioner dollars – eller omkring 687 millioner kr. – intelligent liv. Det er bestillingen fra den russiske milliardær Yuri Milner, der har igangsat, hvad der beskrives som videnskabens største forsøg på at finde liv andre steder i universet.

Projektet, der har fået navnet' Breakthrough Listen', køber sig ind på to af verdens største radio-teleskoper – Green Bank Telescope i West Viginia samt Parkes Telscope i Australien – og udvikler ny teknologi i samarbejde med UC Berkeley til at analysere radiobølgerne. Tilsammen giver det udstyret en følsomhed, der er langt højere end tidligere forsøg på at finde tænkende liv uden for vores hjemplanet.

Læs også: Danske forskere aldersbestemmer 56 exoplaneter

Kæmpesummen skal revitalisere den ældgamle videnskabelig ambition, fortæller Lord Martin Rees, der er professor i astrofysik og en af projektets ledere.

»Søgningen efter ikke-jordisk liv er den mest spændende mission i det 21. århundredes videnskab. Breakthrough initiativet sigter efter at bringe missionen op på niveau med de andre ultimative videnskabelige spørgsmål,« siger han til BBC.

1,5 milliarder radiokanaler

Som den videnskabelig spydspids for det nye projekt står Frank Drake, der startede SETI-programmet (Search for EkstraTerrestrial Intelligence), som i 55 år har ledt efter liv – indtil videre uden resultat.

SETI har fortrinvist søgt i spektret mellem 1420 til 1720 Mhz, fordi lavere frekvenser kan drukne i baggrundsstøj fra galaksen, mens højere frekvenser bliver absorberet i atmosfæren. ’Breaktrough Listen’ vil udvide rækkeviden og lytte til et spektrum, der er mange gange større end tidligere forsøgt: 1,5 milliarder frekvenser.

»Det vil være som at indstille din radio, men i stedet for at lytte til én station, lytter vi til 1,5 milliarder kanaler,« forklarer Geoff Marcy, der er astronomiprofessor ved Berkeley og en af lederne i det nye projekt, til Popsci.

Læs også: Nasa sammensætter tværfagligt hold, der skal finde liv i rummet

Teleskoperne skal samtidig dække ti gange mere af himlen end tidligere programmer. I alt vil det ti år lange projekt afdække signaler fra én million stjerner tættest på jorden og lytte til signaler fra de hundrede tætteste galakser.

Intet nyt er interessant nyt

Nærmere bestemt betyder tallene, at en eventuel ikke-jordisk civilisation, der i kredsløb om en af de tusind nærmeste stjerner og transmitterer med en kraft, der svarer til en ’almindelige fly-radar’, vil blive opdaget på jorden. Inde fra Mælkevejens centrum kræves en signalstyrke, der er 12 gange større end de radarer, der bruges til at efterforske solsystemet.

Med de gode muligheder for at opsnappe interessante signaler, så vil projektet bære frugt uagtet resultatet, mener professor Stephen Hawking, der støtter initiativet.

Læs også: Kontroversiel teori forudsiger fjerne beboelige planeter

»Hvis en så sofistikeret eftersøgning på denne skala ikke finder noget bevis for intelligent liv derude, så vil det være et meget interessant resultat. Det vil ikke bevise, at vi er alene, men det vil indsnævre mulighederne,« forklarer den verdensberømte fysiker ifølge Wired.

Åben data

Manden bag den eksorbitante pengesum, Yuri Milner, har selv en ufærdig fysiker-uddanelse bag sig. Siden har han skabt sin formue på amerikanske tech-virksomheder, og den tilgang tager han nu med i søgningen efter liv.

»Med ’Breakthrough Listen’ forpligter vi os til at bringe en Silicon Valley-tilgang til eftersøgningen efter intelligent liv i universet. Vores tilgang til data vil være åben, og vi vil udnytte kraften til at løse problemer, der ligger i sociale netværk,« sagde den russiske forretningsmand til BBC.

Læs også: Otte nye jordlignende planeter fundet

På linje med SETI-projektet vil Yuri Milner og kompagni invitere alle til at hjælpe med dataanalysen for at indsamle tilstrækkeligt med computerkraft. Samtidig vil det også være muligt for amatørastronomer med egne teleskoper at bidrage med data til projektet, der skal tilfredsstille et grundlæggende menneskeligt behov for at lede efter andet liv.

Med Stephen Hawkings ord:

»Det er vigtigt for os at vide, om vi er alene i mørket.«

I tilfælde af, at man har brug for mere håndfast inspiration for at deltage, udlover Yuri Milner en præmie på en million dollars til det første bevis på rumvæsner.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Problemet for det her på jorden er al mulig anden støj. Jeg foreslår, at man bygger en sonde, og sender den i kredsløb, fx om Månen eller endnu længere ude. Der er der "radiostille", og man kan få elektronikken ned i temperatur helt af sig selv og på den måde undgå mekanisk støj.

Og så er ideen vel at bruge en spektrumanalyser 1-20GHz og se hvad der sker. Jeg undrer mig over den korte span de har, nå vi allerede idag selv kommunikerer på højere frekvenser, men igen er det måske hvor naturens støjkilder er

 • 1
 • 3

Der er flere problemer med din påstand.. for det først er der ingen steder hvor der er radiostille.. hvis du bare skal væk fra menneske radio støj.. så skal du mere end 80 lysår eller være i læg bare noget så stort at vores radio bølger ikke kan gå igennem den . men selv her er der ikke nogen radiostilhed... for naturen laver også mange radio sinaler .så alle steder hvor du ville kunne finde de radio sinaler som de gerne vil finde er da også en masse radio støj. Et andet problem med din metode, er da det er svære og noget dyre at sende et så følsom telestop op. hjælper ikke noget at sende noget op som kun kan finde noget hvis det er i solsystem .. det skal kunne opfatte noget som er flere lysår væk, helst mindste en 20- 30 lysår væk.. og gerne flere hundrede

 • 1
 • 0

I betragtning af hvordan vi har behandlet alle andre arter end os selv, her på Jorden, hvor smart er det så, ligefrem at lede efter intelligent liv? Hvis de er smartere end vi er - og ligeså kyniske - bliver vi jo enten udryddet eller gjort til husdyr.

 • 2
 • 0

@Peter, her er der tale om at lede efter andet liv i universet - ikke at forsøge på at kommunikere med dem. Så dette program vil ikke gøre noget aktivt for at gøre opmærksom på vores tilstedeværelse, selvom det jo ikke forhindrer dem i allerede at kende til os via de sidste mange års radiosignaler, som vi har udsendt. Men hvis de ikke er at finde inden for de nærmeste 100 lysår, så tror jeg ikke, at vi behøver at bekymre os synderligt over det de næste 1000 år.

 • 1
 • 0

Men hvis de ikke er at finde inden for de nærmeste 100 lysår, så tror jeg ikke, at vi behøver at bekymre os synderligt over det de næste 1000 år.

Bare fordi vi ikke kan finde et monster under sengen, så er det ikke ensbetydende med at der ikke er et monster :) (negativ bevisførelse). Det er kun i den situation hvor vi finder sikre tegn på intelligent liv, at vi ved at der findes intelligent liv uden for jorden... Bare fordi vi ikke finder noget radiosignaler i denne omgang, kan vi ikke udelukke at der findes intelligent liv der ude... :)

 • 1
 • 0

Bare fordi vi ikke kan finde et monster under sengen, så er det ikke ensbetydende med at der ikke er et monster :) (negativ bevisførelse).

Naturligvis :-)

Men derfor er det måske alligevel en god idé at kigge efter, og hvis ørerne er gode nok til at høre monsteret under sengen med, er det fint - ellers må vi prøve med lommelygten.

Kom iøvrigt til at tænke over, at hvis deres civilisation er bare lidt mere avanceret end vores, så har de måske allerede fundet ud af at kryptere al deres kommunikation, og så vil vi have meget svært ved at afkode deres eventuelle radiosignaler :-(

Omvendt vil der måske ikke gå lang tid, før al jordisk kommunikation per default er krypteret, og så lukker vinduet ligeledes for de udenjordiske at kunne afkode vores kommunikation.

 • 1
 • 0

Principielt kan man vel bygge en mast på bagsiden af månen. Månens masse er vel i teorien stor nok til at dæmme op for menneskeskabte radiobølger og stadig tæt nok på til at man kan overføre data til jorden i rimelig tid til nogenlunde realtids databehandling.

 • 1
 • 0

Månens bagside er ideel fordi den ligger i ly for jordens radiosignaler.

Men det er altså ikke tilstrækkeligt med en mast. De signaler man søger efter er så svage pga. afstanden at de skal forstærkes med en meget stor parabol. Det er næppe økonomisk realistisk at placere sådan en parabol på månens bagside, i hvert fald ikke med et 100 millioner dollars budget.

Kom iøvrigt til at tænke over, at hvis deres civilisation er bare lidt mere avanceret end vores, så har de måske allerede fundet ud af at kryptere al deres kommunikation, og så vil vi have meget svært ved at afkode deres eventuelle radiosignaler :-(

Vi behøver bare at finde et kodet signal for at vide at de er der. Vi behøver ikke at forstå signalet. Det er heller ikke givet at et u-kodet signal kan forstås uden kontekst.

Mvh. Peter

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten