Russisk fragtfly med atombrændsel undtaget for flyveforbud: Østeuropæiske værker klarer sig ikke uden

Plus14. marts 2022 kl. 04:4724
Russisk fragtfly med atombrændsel undtaget for flyveforbud: Østeuropæiske værker klarer sig ikke uden
Atomkraft-anlægget Bohunice i det vestlige Slovakiet yder omkring 12.000 GWh om året svarende til omtrent en fjerdedel af landets samlede elproduktion. Illustration: MarkBA / Wikimedia Commons.
Det vil tage tid, hvis EU vil bevæge sig væk fra brændsel og beriget af uran fra Rusland, men det kan lade sig gøre, vurderer svensk atomkraftekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage

Trods EU’s flyveforbud krydsede et russisk fragtfly tirsdag den 1. marts grænsen til Polen fra Belarus. Efter at være fløjet over Polen landede det i Slovakiet for at levere sin last bestående af atombrændsel. Undtagelsen for en af EU’s hårdeste sanktioner efter invasionen af Ukraine skyldes, at Slovakiet får al sin brændsel til landets fire atomreaktorer fra Rusland. De udgør omkring halvdelen af landets elproduktion.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
31. marts 2022 kl. 22:35

Baldur. Vi er nogle (voksende antal), der synes, det ville være en god ide også at have et par kernekraftværker i Danmark. Derfor er jeg modstander af, at man altid viser køletårne, som vi ikke skal have i Danmark.

Jeg er nemlig bange for, at klimadebattører, journalister og måske ministre tror, at køletårne hører sammen med kernekraftværker.... - og så er modstandere af kk på grund af disse kæmpestore fugleskræmsler! - Så simpelt er det!

22
31. marts 2022 kl. 15:44

Baldur: Ja, ingen af de 5 anlæg i Finland har køletårne. De ligger alle ved havet.

21
30. marts 2022 kl. 07:25

Hvorfor mener du i øvrigt at køletårne ikke ser fredelige ud? Jeg har altid syntes at de var ikoniske, spændende og illustrative for naturvidenskab.

Formentlig fordi det slet ikke handler om køletårne... Det handler i stedet om damage controle... Enhver artikkel, der ikke fremstiller atomkraft i et lyserødt skær, skal angribes for at skabe frygt, være villedende, ikke bestå af fakta eller bare være en del af fortællingen om at Ing-dk er fundamental modstander af atomkraft...

Det er jo derfor at et link til en helt anden avis, et tilfældigt sted i verden, der måske har brugt et billede af et kulkraftværk i en artikkel om atomkrft, kan godtgøre at Holger begik denne "fejl":

Jens: Passer fint med det, jeg skrev. Og somme tider kan to fejl jo ophæve hinanden!

20
30. marts 2022 kl. 00:26

Der ligger stribevis af fotos af svenske og finske kernekraftværker, men måske ser de for fredelige ud ???

Det er ikke at de svenske værker ser fredelige ud, det er at de ikke er relevante for artiklen. Ingen svenske anlæg er afhængige af atombrændsel fra Rusland. Du har endnu ikke svaret på hvorfor du mener det vil være passende at bringe billede af at anlæg som ikke er at af dem der er berørte af problemstillingen?

Der er et finsk anlæg men har du tjekket om de uheldigvis skulle have et køletårn? :-)

Fred være med det, der er også værker uden køletårne, som er berørte af problemstillingen og som ing.dk kunne have bragt billeder af. Årsagen er naturligvis helt indlysende: disse værker er ikke nær så "fotogene". De ligner fabriker med en stor skorsten. Køletårne genkender man med det samme som værende et elværk uanset om det forbrænder kul eller atomer.

Hvorfor mener du i øvrigt at køletårne ikke ser fredelige ud? Jeg har altid syntes at de var ikoniske, spændende og illustrative for naturvidenskab.

19
29. marts 2022 kl. 14:17

Jens: Passer fint med det, jeg skrev. Og somme tider kan to fejl jo ophæve hinanden!

17
28. marts 2022 kl. 22:35

Jeg er ikke modstander af køletårne, så det er ikke en fobi! Men min private statistik viser, at 19 ud af 20 artikler om kernekraft viser fotos af køletårne. Ofte kan man slet ikke kraftværket! Der ligger stribevis af fotos af svenske og finske kernekraftværker, men måske ser de for fredelige ud ???

F.eks. kan det nystartede finske kraftværk (EPR på 1600 MW) ses øverst på vores hjemmeside, REO.dk. - Der er det køletårnene, man ikke kan se ! (;-)

14
26. marts 2022 kl. 23:02

Hvorfor vises der et billede af køletårne, når artiklen handler om kernekraft?

Det er et billede af et atomkraftværk som er relevant for artiklen.

Bohunice Nuclear Power Plant: https://en.wikipedia.org/wiki/Bohunice_Nuclear_Power_Plant

Det er af sovjetisk VVER-440 design og er derfor et af de værker der skal bruge atombrændsel fra Rusland.

Hvorfor du tror at ethvert billede af et atomkraftværk er billeder af køletårne må du selv kunne svare på. Ligeledes hvorfor du mener at billeder af værker, som ikke er relevante for artiklen, skulle være bedre at bringe.

13
26. marts 2022 kl. 22:32

Hvorfor vises der et billede af køletårne, når artiklen handler om kernekraft? Der er åbenbart en redaktør, der ikke ved, at køletårne benyttes på alle slags anlæg, hvis der ikke er tiltrækkelig køling fra en flod eller fra havet. Danske, svenske og finske kernekraftværker har derfor ikke køletårne, og det er let at finde billeder af disse kraftværker. Men det er åbenbart ikke spændende!

12
19. marts 2022 kl. 13:37

Det kan forekomme at være en uheldig kombination - jævnfør ulykken ved Thulebasen.

Men i modsætning til kul og olie er det faktisk muligt - om end risikabelt. Grunden er måske, at et fly ikke er så indlysende et terrormål som en lastbil?

11
15. marts 2022 kl. 22:22

Tænk at det virkelig er nødvendigt at fragte atombrændsel med FLY. Det var aldrig faldet mig ind. Det virker umiddelbart ikke som verdens bedste ide. Er det virkelig nødvendigt?

10
14. marts 2022 kl. 16:51

Jesper Ørsted, Michael Fos mfl. har utallige gange pointeret at brændsel til atomkraftværker kunne købes alle steder.

Er der alligevel et lille problem ved at købe atomkraftteknologi ved regimer vi ikke ønsker at være afhængige af?

9
14. marts 2022 kl. 13:42
8
14. marts 2022 kl. 10:59

At flyvningen har været undtaget er uden betydning.

Artiklens fundamentale information er, at der i Europa et et betydeligt antal lande med uderligere en afhængighed af Rusland, hvilket er åbenlyst uholdbart.

Sammenlignet med den nødvendige tid til omlægning af gas og olie, så er dette et reelt problem. Jeg håber nogen tager fat i Westinghouse ASAP.

7
14. marts 2022 kl. 10:14

Til #4 Henrik Hansen

Westinghouse har ikke udtalt sig til artiklen, omend den er skrevet så det ser sådan ud.

Jeg har fundet den relevante passage til dig: "Carl Berglöf, der er seniorkonsulent i Swedish Atomic Forum og en af Europas førende eksperter på området"

6
14. marts 2022 kl. 10:06

Hvis man fra dag 1 havde stoppet al import af gas og olie fra Rusland så ville emnet for artiklen være relevant!

Men når man stadig ikke har gjort det så er der ikke noget specielt i også at importere atombrændsel.

Så på den baggrund bliver artiklen bare det sædvanlige atomkraftmodstanderbræk fra vindmøllelobbyens stik-i-rend-drenge som Ingeniøren jævnligt flyder over med :-(

4
14. marts 2022 kl. 09:48

Man kunne også tilføje at Westinghouse jo lige nøjagtig udtaler i artiklen at de ikke bare lige kan levere en masse ekstra brændsel her og nu...

3
14. marts 2022 kl. 08:30

Til #2:

Fløj flyet, eller fløj det ikke?

Hvis flyet fløj, hvordan kan det så være et opfundet problem på ing.dk?

1
14. marts 2022 kl. 06:11

.