Russisk firma: Vi kan bygge en base på Månen på ti år

Et privatejet russisk firma hævder at kunne etablere en permanent base for mennesker på Månen, skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Firmaet Lin Industries fortæller, at det vil tage ti år at bygge månebasen fra den dag, beslutninger bliver taget. Foreløbige udregninger viser, at prisen bliver 550 milliarder rubler eller 9,7 milliarder dollars.

Lin Industries chefdesigner, Alexander Ilyin, forklarer til det russiske nyhedsbureau, at projektet benytter allerede eksisterende maskineri og udstyr, som kan produceres i løbet af dem år.

For eksempel kan en moderniseret Angara-raket bruges til at løfte udstyret fra jorden. Ligeledes kan flere typer af tidligere benyttede rakettyper og rumfartøjer benyttes i Lin Industries planer. Soyuz-rumfartøjer kan udgøre beboelsesmoduler, mens den øverste del af Fregat-raketter kan bruges som landingsmodul.

Hvis planen skal føres ud i livet, regner Lin Industries med 13 opsendelser for at bygge basen, samt 37 opsendelser for at sørge for at de personer, som skal bo på basen i fem år.

Stedet, hvor basen skal bygges, har virksomheden allerede fastlagt. Det bliver på Malapert Mount tæt ved Månens sydlige pol.

»Det er et ret fladt plateu med Jorden i direkte udsyn til Jorden, hvilket giver gode muligheder for kommunikation og er et komfortabelt landingssted. Solen skinner 89 procent af dagen på bjerget, natten finder kun sted et par gange hvert år og varer ikke længere end tre til seks dage,« siger Alexander Ilyin til Itar Tass.

Direktøren for det Russiske Akademis Videnskabsinstitut for Rumforskning, Lev Zeleny, noterer, at projektet viser, at der igen er øget interesse for udforskning af Månen.

Han mener dog, at det fortsat er for tidligt at sige noget om en bebyggelse på Månen. Mange forhold skal ifølge direktøren være i orden, før det kan lade sig gøre, herunder forsyningslinjer, strålingsbeskyttelse og meget mere planlægning.

»Det er godt, at de drømmer. De er meget talentfulde mennesker i teamet. Flere af deres udviklinger kan være brugbare i fremtiden,« siger Lev Zeleny om Lin Industries.

Kilde Itar-Tass
Emner : Månen