Russisk datalog vil have transplanteret sit hoved til en anden krop

Fremtiden ser dyster ud for den 30-årige russiske datalog Valery Spiridonov, som lider af den sjældne arvelige muskelsvindsygdom Werdnig-Hoffmann. Sygdommen er ikke mulig at kurere, og typisk dør patienterne i en ung alder. Så Valery Spiridonov ser det som sin eneste chance at få en helt ny krop.

Derfor har han fortalt til britiske Daily Mail, at han agter at lægge sig i hænderne på den italienske kirurg Sergio Canavero fra Torino-universitetets Advanced-Neuromodulation Group, som tidligere i år understregede, at teknologierne til operationen nu er til stede, og at en hovedtransplantation vil kunne lade sig gøre senest i 2017.

Læs også: Italiensk forsker vil transplantere et hoved til en andens krop

Valery Spiridonov siger dog til den britiske avis, at han håber, at operationen allerede kan finde sted i 2016, og at han bestemt ikke har i sinde at ombestemme sig inden da.

»Jeg gør det ikke, fordi jeg ikke har et liv, men jeg mener, at videnskaben bliver udviklet af dem, som er villige til at løbe en risiko og ofre sig selv for det,« siger han til Daily Mail.

Han understreger, at han selvfølgelig er bange, men også spændt. Indtil videre har han talt med den italienske kirurg over Skype, og han skrev første gang til kirurgen for to år siden, men de har endnu ikke indgået en konkret aftale. Dog har de talt om 2016, fortæller Valery Spiridonov.

Sergio Canavero har tidligere sagt til CNN, at han helst vil begynde med patienter med muskelsvindsygdomme. Kroppen skal komme fra en donor, som er erklæret hjernedød, men som har en fuldt funktionsdygtig krop.

Prisen for en sådan operation er anslået til at være knap 80 mio. kroner og vil tage 36 timer at udføre. Sergio Canavero vil her skære hovedet af både patient og donor på samme tid med en meget skarp kniv og klistre de to ender af rygmarven sammen med polyethylenglykol.

Efter at muskler og blodårer er blevet syet sammen, skal patienten lægges i koma i fire uger, mens det hele gror sammen, og undervejs får patienten små elektriske stød for at stimulere rygmarven. Medikamenter skal herefter sørge for, at hovedet ikke afstøder sin nye krop – eller omvendt.

En lang række kritikere har selvsagt været efter den italienske kirurg, og mange ser det som tvivlsomt, at operationen vil lykkes. Han har da også haft svært ved at opnå økonomisk støtte til sit projekt.

Dog er det ikke første gang, et hoved er blevet overført til en anden krop. Det skete blandt andet på en abe for 45 år siden, hvor patienten dog kun overlevede i otte dage, indtil hovedet blev afstødt af kroppen.

Sergio Canavero forklarer i en TEDx-event om, hvordan han vil transplantere et hoved

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg vil mene at det er kroppen som bliver transplanteret, ikke hovedet. På samme måde som man transplanterer hjertet ind i mig ved en hjertetransplantation.

Den eneste essentielle del som definerer et menneske er hjernen. Alt andet er udskifteligt udstyr. Når udstyr udskiftes så er det mig som får nyt udstyr, ikke udstyret som får nyt mig.

 • 9
 • 2

Tanken i sig selv giver os meget at tænke over... "hvad er jeg egentlig?"

Behøves vi egentlig kroppen, hvis den som i dette tilfælde, alligevel bare slår ham ihjel på sigt? Kunne man ikke bare forsyne hovedet med ilt, rense blodet, tilsætte næringsstoffer etc. via en maskine? Så vil man vel blive en slags "potteplante" - Men, den kan vel også laves mobil med lidt robotteknologi!

Vil vi så opfatte ham som et menneske eller som en maskine? Ville han så kunne gøre ting, som vi ikke kan? Kan et hoved uden en usund krop leve længere end os? Vi vi så gerne være ligesom ham?

Første gang en sådan opperation lykkedes, så bliver verden en anden...

 • 2
 • 1

Det er ikke kun hjernen der definerer et menneske. Kroppen er med til at definere det også, fysisk men også psykisk. Der skal ikke undervurderes det sammenspil der sker mellem hjernen og kroppen. Vi vil for det meste være enige om at den bevidste tankevirksomhed sker i hjernen men det underbeviste er en mere diffus, kompleks og ukendt størrelse.

Bliver hjernen (succesfuldt) transplanteret, bliver mennesket et andet menneske. De indtryk man har haft i den tidlige barndom bliver ikke kun gemt og registreret i hjernen. Man kan kun gisne om hvad der vil ske med det "nye" menneske og hvilke konflikter der vil opstå på psykisk niveau.

Det er uden tvivl et meget interessant eksperiment set med videnskabelige briller.

 • 1
 • 2

kommer man godt nok til at mindes ved den artikel. Gad vide hvordan ens kropslige funktioner har det. Kan man spille guitar eller klaver bare nogenlunde lige så godt. Ville Messi kunne spille på bare et 2. divisions hold med ny krop.

 • 0
 • 0

Uanset hvad man tænker om denne slags operationer, så er jeg overbevist om at vi vil se dem på et tidspunkt, og at det med tiden vil blive muligt at gøre det med succes. Jeg synes at det er skræmmende, men jeg kan såmænd sagtens forstå både patienten og videnskabsmandens interesse i at kunne gøre dette. Men jeg tænker så lidt på om en muskelsvindspatient overhovedet vil have glæde af sådan en operation. Vil hans sygdom ikke på sigt angribe de muskler der er i hovedet? Jeg er ikke mediciner, så jeg har ingen anelse...

 • 1
 • 0

For 50 år siden gik snakken om, sidder sjælen (hvad så end det er for en størrelse) i kroppen eller i hjernen. Diskusionen er uddød. Mit spørgsmål er, i hvilken kiste skal hvilket hoved ligge, når kisterne skal bæres over på kirkegården?

 • 0
 • 0

forbedres ved at man slagter immunforsvaret i kroppen og/eller hovedet? Således vil det nye immunsystem, der opstår ikke udstøde den anden del.

Det er vist metoden man i dag kan bruge til organtransplantation. Men en hård procedure mod en i forvejen hårdt ramt organisme - og den er vist ikke 100% sikker.

Hvad angår kroppen og muskelsvind - så er sygdommen vist genetisk bestemt og man kan måske antage at det så primært er hovedet den videre udvikling i sygdommen vil gå ud over? Så med tiden skal han have nye muskler til ansigt og kæber?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten