Russisk atom-ubåd passerede Storebæltsbroen og Langeland

Nordspidsen af Langeland er stedet at være nu i eftermiddag, hvis du skal fange et glimt af verdens største atomubåd ‘Dmitrij Donskoj’. Billedet herover er af en ubåd i Typhoon-klassen ligesom ‘Dmitrij Donskoj’. Det er dog uvist om det er præcis denne ubåd. Illustration: Bellona Foundation / Wikimedia Commons

Da den 172 meter lange atomdrevne undervandsbåd ‘Dmitrij Donskoj’ fredag eftermiddag sejlede gennem Storebælt, var der rig mulighed for at få et glimt af verdens største atomubåd.

Havdybden i det danske bælt er nemlig ikke stor nok til at tillade ubåden at sejle neddykket, hvorfor det store skrog og dets følge vil være at se på ruten syd gennem Storebælt. Desuden tilskriver internationale traktater, at ubåde sejler udykket i fredstid. Det skriver flere medier, blandt andet TV Øst.

Passerder man Storebæltsbroen i de tidlige eftermiddagstimer, kkunne man altså være heldig at spotte det russiske skib, som ifølge Ritzau er på vej til Sankt Petersborg til 100-års jubilæum for den russiske flåde. Vil man være endnu mere sikker på at kunne studere ubåden, skal man dog finde vej til det nordlige Langeland.

Ubåden er nu passeret gennem Storebælt, men TV2 har optaget imponerende helikopterbilleder af fartøjet.

Ubåd tæt fulgt af større følge

Ubåden er ifølge Beredskabsstyrelsens fysiker og chefkonsulent Steen Hoe, ‘Dmitrij Donskoj’ af Typhoon-klassen og drevet af to 190 MW termiske reaktorer.

Men ubåden er ikke det eneste atomdrevne skib, der krydser Storebælt i disse timer. Ud over at være fulgt af to russiske slæbebåde, bliver ‘Dmitrij Donskoj’ også fulgt af den russiske slagkrydser ‘Pjotr Velikij’, som er drevet af to 300 MW termiske reaktorer.

Udover de tre russiske skibe følges atomubåden også tæt af det danske søværns flådeskibe. Det oplyser Ritzau.

Opdtaeret 22/7 med oplysninger om, at ubåden nu er passeret gennem Storebælt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er en fornøjelse at se at Ingeniørens journalister er lige så sjuskede som mig selv når de skriver at det er den RUSSISKEs flådes 100 års jubilæum.

 • 4
 • 0

Egentlig var det Peter den Store, der (igen) fik adgang til østersøen. Så det er vel godt 300 år siden for flåden i Østersøen. Der vist var en genrejsning af Rusland siden den nordiske 25-års krig. Men det er også et svært emne.

 • 1
 • 1

Præcis. I fredstid skal den passere flydende. Det vil næppe heller være sjovt at navigere den neddykket i de indre danske farvande. Det venter man nok til invasionen med at forsøge ;-)

I tilfælde af krig vil den aldrig komme i nærheden af de danske stræder, det vil ganske enkelt være for risikabelt. Gennemsejlingdybden er 19 m gennem Kattegat og Storebælt, men kun 17 m ved Gedser. Med en uddykket dybdegang på 12 m, er højden fra køl til tårntop omkring 20 m. Ved neddykket sejlads skal man være sikker på at man ikke rammer bunden, og på at man ikke bryder overfladen utilsigtet. Dertil kommer problemet med kollision med overfladeskibe, en ubåd lige under overfladen har generelt er dårligt overblik over trafiksituationen.

 • 3
 • 1

Ved neddykket sejlads skal man være sikker på at man ikke rammer bunden, og på at man ikke bryder overfladen utilsigtet. Dertil kommer problemet med kollision med overfladeskibe, en ubåd lige under overfladen har generelt er dårligt overblik over trafiksituationen.

Et andet problem er efterladte fiskeredskaber, vragstumper og småsten risikerer at blive hvirvlet op af bovens trykbølge og kan ramme såvel skrogets akustiske isolering som skruen.

 • 3
 • 1

Ifølge Wiki, er den 175m lang 23m bred og har 12m dybgang. Og dybgang på en udbåd, må være fra vandlinje til køl, når den er mindst neddykket med normal last og besætning osv. - hvis man kan sige det sådan, da det jo ellers ikke giver mening at angive dybgangen. Desuden ser det også ud til at den er svagt oval og ikke rund. https://en.wikipedia.org/wiki/Typhoon-clas...

En video af hvordan de skiller den ad og fjerne reaktorerne: https://www.youtube.com/watch?v=AZWRGyqYcCM

 • 1
 • 0

Hvilken indflydelse har det på skrogets diameter, dybgang, og evt. højde fra køl til top af tårn?

Det gør blandt andet at det ydre skroget ikke er rundt. Grundliggende har man to trykskrog med hver sin reaktor ved siden af hinanden. Imellem den er der så to rækker missilsiloer, 20 i alt. Derfor er ubådens ydre skrog væsentligt bredere end højt.

Og tårnet er højre en sædvanligt, da der skal være plads til trykskroget med kommandocentralen under det. Det kan man se af den lidt mærkelige udbulning tårnet sidder på.

Yderligt er der et mindre trykskrog foran missilsiloerne. Det huser torpedo systemerne.

Der er nogle billeder af layoutet her: http://www.krasnayazvezda.com/mer/equipeme...

 • 4
 • 0

Han sender jo en pressemeddelelse om, at nu kommer vi, så hvis I, der bor i Lidenlund, vil se en kodylstor russisk fallos, så er det nu. Godt, at kammerat Vladimir hjælper den agurketidsramte danske presse med at fylde spalterne.

 • 6
 • 3

Egentlig var det Peter den Store, der (igen) fik adgang til østersøen. Så det er vel godt 300 år siden for flåden i Østersøen. Der vist var en genrejsning af Rusland siden den nordiske 25-års krig. Men det er også et svært emne.

Det ulækre er at det er den røde flådes 100 års jubilæum, der fejres af Putin med følge. Oktober/novemberrevolution 1917 Den røde flåde har verdensrekorden for med en eller to torpedoer at have dræbt flest flygtninge på engang. Om det så er værre end de ret mange børn, der defter døde i danske flygtningekoncentrationslejre er en smagssag.

 • 2
 • 5

Det ulækre er at det er den røde flådes 100 års jubilæum, der fejres af Putin med følge.

Hvor Ritzau har de 100 år fra er mig en gåde. Der er ikke noget 'jubilæum' i år. (Vil man endelig have blandet den Røde Hærs flåde eller Sovjetunionens flåde ind i det, ville 'jubilæet' hhv. først være til næste år eller i '22). Paraden er i anledning af den årlige 'Flådens dag' (День Военно-Морского Флота). Intet odiøst i det. (Selvfølgelig fejrer Ruslands flåde ikke grundlæggelsen af den sovjetiske flåde. Ingen grund til, at Danmark skal fabrikere falske nyheder om Rusland).

 • 4
 • 2

Hvor Ritzau har de 100 år fra er mig en gåde. Der er ikke noget 'jubilæum' i år.

Øh .. nå. Men måske Ritzau har læst Wikipedia om den russiske revolution i 1917?

PS: Der kan være lidt med månederne på grund af forskellige kalendersystemer - men alligevel.

 • 2
 • 0

Men måske Ritzau har læst Wikipedia om den russiske revolution i 1917?

Så skærer jeg det ud i pap. Kildekritik er det vigtigste ord og ikke tilfældige gæt ud fra mere eller mindre ligegyldige kildehenvisninger. Der bliver ikke nævnt noget om revolution hos Ing.dk, der henviser til Ritzau. Alt efter, hvilken kalender, man bruger er revolutionen stadig 2017, den russiske selvstændige flåde fra en gang under Peter den store, den Røde Hærs flåde er fra 1918 og den Sovjetiske fra 1922 (husk på at Sovjetuniunen er senere end den russiske revolution).

Dette er stadig den årlige fejring af flådens dag, som varierer i størrelse fra år til år. Hovedbegivenheden løber af i Sankt Petersborg og man har valgt at flotte sig med hvad man selv synes er potent isenkram.

Hvis vi i Dk griner7tager os til hovedet over russiske mediers dækning af vesten er denne artikel og tråd et godt eksempel på, at vi ikke er et hak bedre selv men med vold og magt vil have tingene til at passe ind i vort eget billede af de fremmede.

 • 4
 • 0

Det var chokerende at se AFA (AntiFascistisk Aktion) fare gennem gaderne mens de knuste ruder til højre og venstre, brændte affaldscontainere af og byggede barrikader, alt sammen under kampråbene "ingen atomvåben i vores farvande" og "ingen atomubåde i vores farvande" ... ... oh, var der ikke gang i optøjerne? de havde måske ikke tid i dag? så derfor var der ingen protester, ingen marcher, ingen demonstrationer, intet hærværk - det var nemlig ikke en af vore egne ubåde fra NATO.

 • 2
 • 3

to torpedoer at have dræbt flest flygtninge på engang. Om det så er værre end de ret mange børn, der defter døde i danske flygtningekoncentrationslejre er

Og tiden før det var rosenrød og humanitær flower power? Man sår vind og høster Storm

 • 0
 • 0

Ikke i danske journalistenheder, som jeg gav et link til: http://www.journalistenheder.dk/

Det ville hjælpe gevaldigt, hvis du kunne finde ud af at spørge om det, du ønsker svar på.

Du bad om en oversættelse til journalistenheder, ikke til danske journalistenheder. At du giver et eksempel på danske journalistenheder giver ikke nogen som helst information om, at du ikke accepterer andre landes journalistenheder.

Men hvis du vil have det i danske journalistenheder: "En 9-etages bygning". Tilfreds?

 • 2
 • 0

Du bad om en oversættelse til journalistenheder, ikke til danske journalistenheder.

Jeg spurgte i spøg: Hvor meget er det i journalistenheder, f.eks. fodboldbaner, mulehår eller stenkast? :)

Dette symbol :) er et lille smil, som indikerer, at det ikke skal tages alvorligt, og de forespurgte enheder er alle danske.

Hvis du opgiver din postadresse, vil jeg sende dig en flue, som du kan bruge til seksuelt samkvem ;) eller hvis du foretrækker det: et par 3 cm lange sko.

 • 1
 • 1

Denne ubådstype drives frem med hamsterhjul. 124.000 sibiriske hamstre arrangeret i en kaskadekobling med moment konverter, knokler på livet løs, drevet frem med oplæsning af Lenins samlede literære værker.

 • 0
 • 3

"Ubåden er ifølge Beredskabsstyrelsens fysiker og chefkonsulent Steen Hoe, ‘Dmitrij Donskoj’ af Typhoon-klassen og drevet af to 190 MW termiske reaktorer."

Lærer journalister, at de ikke må stille spørgsmål, når nogen fortæller dem noget, de ikke forstår?

Vrøvlet ovenfor må betyde "to atomreaktorer med en termisk effekt på hver 190 MW." Dette svarer vel til en elektrisk effekt på ca. 65MW for hver reaktor. Til sammenligning har Mærsk's Tripple E containerskibe to motorer a 62 MW. Altså det halve af det russiske u-bådsmonster.

Man erindre sig Steinbeck's bemærkning fra , så vidt jeg husker, Dagdriverbanden: "Tingene har ingen betydning i sig selv. Kun den lære vi kan drage af dem."

Nok værd at erindre for journalister og pædagoger!

 • 1
 • 1

Den røde flåde har verdensrekorden for med en eller to torpedoer at have dræbt flest flygtninge på engang.

Hvis du tænker på sænkningen af Wilhelm Gustloff i 1945, så blev der affyret 4 torpedoer. 3 ramte, 1 var forsager.

Sænkningen var helt legitim i henhold til gældende international krigslov.

 • 1
 • 0

Dette svarer vel til en elektrisk effekt på ca. 65MW for hver reaktor. Til sammenligning har Mærsk's Tripple E containerskibe to motorer a 62 MW. Altså det halve af det russiske u-bådsmonster.

For det første er Tripple E skibe drevet af to 32 MW motorer! Og hverken Typhoon ubåde eller Tripple E skibe er elektrisk drevne. Propellerne på Tripple E er mekanisk drevet af en 32 MW motor hver. På Typhoon ubådene er de drevet af hver sin dampturbine der forsynes med op til 190 MW effekt i form af højtryksdamp. Derudover så er størrelse og hydrodynamik vildt forskellige.

Så hvad har din sammenligning med noget som helst at gøre?

Kritik siger ofte mere om kritikeren end den kritiserede. Dårlig kritik siger kun noget om kritikeren.

Nok værd at erindre for dig!

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten