Russerne med Nasa til Månen og Mars
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Russerne med Nasa til Månen og Mars

Nasa og den russiske rumfartsorganisation Roskosmos har indgået en aftale om, at der skal medbringes et russisk videnskabeligt instrument på to af Nasa kommende sonder Lunar Reconnaissance Orbiter og Mars Science Laboratory.

Nasas direktør, Michael Griffin, og direktøren for Roskosmos, Anatoly Perminov, underskrev i denne uge en aftale i Washington om samarbejdet.

Russerne skal levere en neutrondetektor, Lunar Exploration Neutron Detector, til Nasas Lunar Reconnaissance Orbiter, der skal opsendes til månen i oktober 2008.

Instrumentet skal benyttes til at søge efter vandis på Månen og forstå den stråling, som astronauterne bliver udsat for under de kommende missioner til Månen. Instrumentet skal kortlægge brintkoncentrationerne som findes i de øverste lag af Månens overflade.

Lunar Reconnaissance Orbiter skal efter planen kredse omkring Månen i mindst et år for at foretage målinger til brug for de fremtidige bemandede og ubemandede rumsonder, samt søge efter mulige landingssteder.

Også til Mars Science Laboratory, der skal opsendes i 2009, skal russerne levere et instrument til måling af neutroner ved Mars' overflade.

Mars Science Laboratory er en større marsbil, som skal undersøge et lokalt område for spor af tidligere eller nuværende liv. Den medbringer en bred vifte af instrumenter til at kortlægge de processorer, der har indflydelse på, om liv kan opstå og overleve, specielt vandets historie.

Instrumenterne skal leveres af det russiske Institute for Space Research.

Michael Griffin understreger, at det russiske institut har en lang historie i at levere videnskabelige instrumenter, og aftalen er en forsættelse af traditionen for fælles forskning i rummet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten