Russerne har hentet de første prøver fra skjult sø på Antarktis
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Russerne har hentet de første prøver fra skjult sø på Antarktis

Den 10. januar hentede russiske forskere ved Vostok-stationen en to meter lang prøve af frossent søvand op fra den subglaciale sø Lake Vostok, der ligger ca. 3,7 kilometer under Antarktis' iskappe. Det beretter det russiske nyhedsbureau Ria Novosti.

Russerne gennembrød første gang isbarrieren ned til søen i februar 2012 og hentede prøver op, som formodentligt stammede fra overfladevandet.

Forskerne håber at kunne finde liv i den subglaciale sø, som har været afskåret fra omverdenen i mindst 15 millioner år. Målingerne på prøven taget sidste år viste dog ikke tegn på liv.

Læs også: Intet liv i overfladevandet fra Lake Vostok

I år har russerne boret et nyt hul ned til søen.

Vandet fra søen er efterfølgende steget op i det udborede hul, hvor det er frosset til is. Herefter er en frossen prøve hentet op til overfladen fra en dybde af 3.406 meter. Den er nu ved at blive undersøgt nærmere.

Vyacheslav Martyanov, der er leder af den russiske antarktiske ekspeditions logistiske center, fortæller til Ria Novosti, at forskerne både leder efter tegn på liv i isprøven, og om den skulle have særlige fysiske egenskaber i sammenligning med almindeligt is.

Dokumentation

Artikel fra Ria Novosti

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten