Russerne finder ukendt liv i sø dybt under iskappen på Antarktis
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Russerne finder ukendt liv i sø dybt under iskappen på Antarktis

Russiske forskere har fundet bakterielt dna i vandet fra Lake Vostok, som ikke er kendt i forvejen i de globale databanker. Lake Vostok på Antartkis har gennem 15-20 millioner år været dækket af en flere kilometer tyk iskappe.

»Vi kalder det uidentificeret og uklassificeret liv,« siger Sergei Bulat fra det kernefysiske institut i Skt. Petersborg til det russiske nyhedsbureu RIA Novosti.

I februar 2012 borede russerne ned til den skjulte sø og hentede de første prøver af overfladevandet op. Det blev sidste år rapporteret, at der ikke var fundet liv i prøverne, men det var efter alt at dømme forkert.

Matchet mellem dna fra vandprøverne med alle kendte organismer er mindre end 86 pct., og det er nok til at karakterisere det som en ny form for liv, forklarer Sergei Bulat.

Nye prøver på vej hjem til Skt. Petersborg

Den russiske forsker oplyser til RIA Novosti, at der stadig foregår analyser af materialet, men det er usandsynligt, at disse ikke vil bekræfte de første resultater. Han tilføjer dog, at et endeligt bevis for liv i søen vil afhænge af analyser af de prøver, som er hentet op i januar 2013.

RIA Novosti oplyste i sidste uge, at prøverne fra dette års boringer lige nu befinder sig på forskningsskibet Akademik Fyodorov, som vil returnere til Skt. Petersborg i maj.

Resultatet af analyserne af disse prøver forventes offentliggjort i sent i 2013 eller i begyndelsen af 2014.

Prøver fra bunden af søen er planlagt

Lake Vostok er den største af mange søer, som ligger skjult under isen på Antarktis. Russerne har med afbrydelser undervejs haft boreprogrammer ved Lake Vostok i omkring 20 år. Boringerne vanskeliggøres af, at boresæsonen kun er omkring to måneder pga. af de ekstreme vejrbetingelser.

Den russiske boreekspert Nikolai Vasilyev oplyser til RIA Novosti, at planen de kommende år er at hente vandprøver op længere nede i søen, som har en gennemsnitlig dybde på mere end 300 meter - og efterfølgende at bore efter sedimenter i bunden af søen.

Emner : Geologi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kender vel ikke dna-sekvenserne på alle de livsformer man har fundet gennem tiden? Der findes jo immervæk mange vira og svampe og anden mikrobiologi - og umiddelbart lyder det som science-fiction i mine øre, at man, ved ikke at kunne gøre rede for 14% af den dna fundet i en sø - at det skulle betyde opdagelsen af en helt ny livsform?

Eller er det bare mig..?

  • 1
  • 0

Hvis man læser på den russiske side så

"but the match between its DNA and any known organisms never exceeded 86 percent, while a match of under 90 percent is already enough to indicate a new species"

. Samtidig passer den ikke ind i deres fylogenetiske træer med kendt mikrobiologi (hvilket jo ikke er helt underligt hvis den har haft min 20 millioner år for sig selv, og evolution blandt mikrober går jo en del hurtigere end for fx. træer.

Hvad der tilgengæld ville være spændende at vide er hvilken kendt art den har 86% lighed med.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten