Russerne dumpede atomaffald i Østersøen

Russerne har dumpet atomaffald i Østersøen. Det afslører et svensk dokumentarprogram.

Sovjetunionen skulle i slutningen af 1980'erne have dumpet affald fra kemiske våben i svenske områder af Østersøen, og Rusland skulle i begyndelsen af 1990'erne også have dumpet radioaktivt affald i samme område i forbindelse med, at de skulle have ryddet op på flådestationen Karosta i Letland.

Det vides ikke, hvilken form for radioaktivt affald, der er tale om.

Ifølge øjenvidner skete dumpningen med salutten: 'En gave til svenskerne!', fortælles det i det ugentlige dokumentarprogram 'Uppdrag Granskning' på svensk tv.

Russerne afviser anklagerne, men spørgsmålet er, om de svenske regeringer har kendt til problemet længe, for kilden til historien er en tidligere svensk efterretningsagent.

Sven-Olof Petersson, der var viceudenrigsminister under Anna Lind (1998 til 2003, red), fortæller, at han fortalte om det til både departementschefen og udenrigsministeren, der ville have sagen undersøgt.

Men beskeden fra Forsvarsministeriet og flåden var, ifølge ham, at det var for dyrt at lede efter depotet uden mere præcise oplysninger om, hvor det skulle være.

Problemet skærpes dog nu. Det russiske kemi- og atomaffaldsdepot ligger nemlig tæt på den omstridte gasledning 'Nord Stream', der skal føre russisk naturgas til Tyskland.

Sverige har derfor nu sat chefanklageren ved den svenske Riksenheten for Miljö och Arbetsmiljömål til af lave en strafferetlig undersøgelse. Han har bedt om, at få en række hemmeligstemplede dokumenter udleveret for at finde ud af, om der kan rejses tiltale mod eventuelt skyldige for de påståede dumpninger.

Dokumentation

SVT: Læs den hemmelige rapport her
Se den svenske dokumentar her
Læs mere hos SVT

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som aktivt medlem i Foreningen til Datids Bevarelse, synes jeg helt ærligt at det er for tyndt at bruge nutidsform om noget der skete i begyndelsen af 1990-erne...

Måtte alle journalister der ikke kan finde ud af datids korrekte anvendelse blive bidt af erulve!

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Nu vil vi helst ikke bides af erulve. Så selvfølgelig retter vi overskriften. Dog også fordi du har fuldstændig ret. nutidsformen er forkert brugt i dette tilfælde. Vi beklager.

Mvh Thomas Djursing, Jourhavende på ing.dk

 • 0
 • 0

hvis vi skal holde os til trådens emne bliver det interessant at finde ud af, hvordan russerne har opbevaret affaldet. Med ordentlig indkapsling er havets bund vel ikke som udgangspunkt noget dårligt sted at gøre af affaldet?! Det er selvfølgelig provokerende og uacceptabelt, hvis deponeringen er sket i hemmelighed...

 • 0
 • 0

Med ordentlig indkapsling er havets bund vel ikke som udgangspunkt noget dårligt sted at gøre af affaldet?!

Det er diskuteret meget, jeg vil dog mene at der er mindre risiko for tærring hvis det bliver opbevaret i en stabil klippeformation og desuden gør det det også mindre besværligt at hente affaldet til evt. senere behandling/brug.

Man kan også stilledet spørgsmål om det overhovedet er indkapslet forsvarligt, det kan man vist ikke rigtigt se nogle steder.

 • 0
 • 0

Med ordentlig indkapsling [...]

Sovietflåden har aldrig udmærket sig ved at gøre noget særligt ud af affaldsindpakning og omstændighederne taget i betragtning, tror jeg roligt vi kan antage at skidtet bare er losset over rælingen uden tanke på hvad der derefter skete med det.

Poul-Henning

PS: English Russia har kigget lidt på affaldshåndteringen i Murmansk:

http://englishrussia.com/?p=554

 • 0
 • 0

Ja eller se hvor de har efteladt de hæktrawlere B&W byggede til Sovjet i 1960-70

Kig ved hjælp af Google Earth på strandene og i bugten ud for Maurethanien nordligste havneby Nouadhibou 20gr 54min 48sek N og 17gr2,34min74sekW.

Det kan man kalde for en skrotplads.

Men området Øst for Bornholm har jo været losseplad for mange "sjove ting". Sennepsgas

Og husk at det der stadig flyder. er småting, ved siden af det der er sunket, inden man nåede at sætte skibene på grund på stranden.

 • 0
 • 0

Svenskerne skal ikke komme for godt igang, fordi de har også "lig i lasten". Store mængder arsen fra den svenske guldudvinding blev engang, for mange år siden dumpet i dybt hul, (omkring 400 meter dybt) i den østlige Østersø. Efter mange år opdagede man, at beton-indkapslingen blev "ædt" op pga. det mudderlag, som det ligger i nedbryder cementen. Hvis arsenen slipper ud i det "fri", så vil det få katastrofale konsekvenser. Der har for en del år siden været snak om, at man ville bjærge hele molevitten, men indtil videre er der ikke sket ret meget i denne historie. Det vil blive meget dyrt og et risikabelt projekt, at gennemføre.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten