Svenske politikere og teleselskaber ønsker sig bedre mobilt bredbånd i de svenske yderområder, men landets sikkerhedssituation sætter nu en stopper for svenskernes planer om at bruge 700-MHz-båndet til bredbånd allerede i 2017.
Den beslutning traf den svenske regering for to uger siden med henvisning til rigets sikkerhed. Siden da har særligt teleselskaberne beklaget beslutningen, som blandt andet kan stille sig i vejen for udbredelse af den fremtidige 5G-standard, påpeger selskaberne.
Beslutningen er direkte forårsaget af Ruslands handlinger over for Ukraine, påpeger den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, over for Engineering and Technology. Konflikten i Østukraine, annekteringen af Krim og det stigende antal øvelser i området har fået svenskerne til at ønske sig mere sikre kommunikationssystemer, påpeger han ifølge mediet.
Det er det svenske forsvar, politiet og den svenske pendant til Beredskabsstyrelsen (MSB), der alle har påpeget ‘samfundsmæssige risici’ ved at fortsætte med planerne som hidtil. Selvom indvendingerne ikke offentligt er præciseret, fremgår det af en artikel hos Svenska Dagbladet, at blandt andet ejerskabet af licenserne til mobilkommunikation kan være et problem.
‘Sikkerhedspolitiet har tidligere haft indvendinger mod at for eksempel vital infrastruktur risikerer at havne i ejerskab, som ikke er gavnligt for svenske interesser,’ skrev operativleder for det svenske politis efterretningstjeneste, Säpo, tidligere i år til avisen.
Dansk ekspert: Beredskaberne savner bredbånd
Ifølge Steffen Ring, der er selvstændig rådgiver i radiofrekvenser, ligger der dog mere end blot russerfrygt bag den pludselige ændring. Han rådgiver blandt andre Motorola Solutions i området og har i den forbindelse haft møder med de svenske myndigheder om emnet.
»Det handler grundlæggende om, at de lande, der er gået forrest med kommunikation mellem brand, politi og redning i de år, har brugt Tetra-standarden. Og de har indset, at de har mere og mere brug for bredbånd, ligesom alle andre i samfundet,« siger han.
Danmark har indført Tetra-standarden på et fælles radionet for politi, brand og redning, som er døbt Sikkerhedsnettet (Sine). Her har beredskaberne dog ikke mulighed for at bruge dataforbindelser til computere og tablets i felten, hvorfor de har indkøbt almindelige simkort fra de kommercielle udbydere.
I Sverige er situationen omtrent den samme, og beredskabet er derfor bekymret for at miste muligheden for at reservere plads på 700-MHz-båndet, vurderer Steffen Ring. Konkret har beredskab i et land typisk brug for ca. to frekvensområder på hver 10 MHz for at sikre et nødkommunikationsnet, viser analyser fra flere lande.
»Det kan virke som meget, når en hel befolkning tilnærmelsesvis kan klare sig med den samme mængde frekvenser som nogle få tusinde beredskabsfolk kræver. Men det skyldes, at beredskabernes net typisk ligger stille hen det meste af tiden, men til gengæld skal kunne klare meget høje peakbelastninger og oppetider,« siger Steffen Ring.
Den svenske regering har på grund af anbefalingerne besluttet at udskyde rømningen af frekvensbåndet for tv-signaler, indtil sagen er bedre belyst.
Den svenske post- og telestyrelse har derfor afbrudt udbuddet af frekvenserne, som skulle være gået i gang den 1. december i år.
»I forlængelse af dagens regeringsbeslutning om spektret, har jeg i dag besluttet at annullere auktionsprocessen. Regeringen meddeler, at årsagen til dagens beslutning er en ændret sikkerhedssituation og en udredning om en videreudviklet og sikker bredbåndsløsning for aktører i sundheds, sikkerheds og forsvars-sektorerne,« siger styrelsens fungerende generaldirektør, Catarina Wretman, i en pressemeddelelse.
Hun tilføjer, at styrelsen vil genoptage arbejdet med udbuddet, efter at udredningen har belyst mulighederne.
Ligesom Sverige besluttede Danmark allerede i 2014 at frekvenserne på 700-mHz-båndet fremover skal overgå til mobilt bredbånd. I Danmark skal det ske fra 2020, hvor Boxers licens til at udsende tv på frekvenserne udløber. Det danske udbud om spektret er derfor planlagt til 2019.
Læs også: EU afsætter tv-frekvenser til hurtigere mobilt bredbånd
Også resten af EU-landene forventes at bruge 700-MHz-båndet til mobilt bredbånd senest fra 2020, som følge af en beslutning fra foråret i år. I den forbindelse fremhævede energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at netop harmoniseringen på tværs af nabolande er væsentlig i forbindelse med ændring af frekvenserne.
»Det er en prioritet for regeringen, at alle danskere har en god mobil- og bredbåndsdækning. Det understøtter vækst i alle dele af landet. Samtidig kender frekvenser ingen grænser, så der er behov for, at vi i EU i fællesskab koordinerer brugen af dem. Jeg er derfor glad for, at vi har taget et vigtigt skridt mod at afsætte en del af UHF-frekvensbåndet i EU til at sikre bedre bredbåndsdækning i yderområderne,« sagde ministeren dengang i en pressemeddelelse.
