Russere vil overvåge frossen klimabombe: Borer 30 meter ned

Illustration: Edward A.G.Schuur, University of Florida

140 overvågningssystemer til en samlet værdi af 21 millioner dollars har netop fået godkendelse til at blive sat op i Sibirien til at måle temperaturen på de jordlag, der er permanent frosne, nemlig permafrosten. Det skriver Science.

Målinger af permafrost kan være en indikation på klimaforandringer, og den tøende permafrost har også konsekvenser i sig selv

»Vi har set, at den forsvindende permafrost allerede har haft store konsekvenser for infrastruktur, som store bygninger, der er styrtet sammen, men det kommer også til at accelerere udledning af drivhusgasser, som metan og CO2, når det organiske materiale i de frosne lag går i forrådnelse,« fortæller Torben Røjle Christensen, der er professor ved Aarhus Universitet og leder af Zackenberg forskningscenteret på Grønland.

Vil måle i helt nye dybder

Det nye russiske projekt adskiller sig fra nuværende målestationer, som eksempelvis den danske forskningsstation Zackenberg i Nordøstgrønland, ved at tage målinger i helt nye dybder. Det russiske projekt vil foretage målinger ned til 30 meters dybde i borehuller, der går direkte ned i permafrostlagene i Sibirien.

Læs også: FN slår alarm: Arktisk varmerekord på 38 grader bør få alarmklokkerne til at ringe

»Det er et spændende monitoreringsprojekt. Det vil give en helt ny adgang til data, at de etablerer så mange målinger i dybe boringer, som det er planlagt nu i Sibirien,« siger Torben Røjle Christensen.

På Zackenberg beskæftiger man sig også med permafrostmålinger. Torben Røjle fortæller dog, at man ikke har mulighed for at foretage målinger på den faktiske permafrost, fordi forskerne ikke har udstyret til at kunne lave samme dybe boringer, som i det russiske projekt.

Overlader stadig noget til fantasien

Selvom Torben Røjle er positivt indstillet overfor det nye russiske projekt, så er det ikke alle, der deler hans begejstring. Systemet er baseret på en rapport, der er medforfattet af lederen af Earth Cryosphere Institute i Tjumen i Rusland, Marat Sadurtinov, der er skuffet over det godkendte projekt.

I rapporten beder forskerne om et system til 160 millioner dollars, som kunne måle flere parametre end temperatur, såsom fugt- og isindhold:

Læs også: Tøende permafrost kan slippe farlige vira, bakterier og radioaktivt affald fri

»Vi har talt om det her over alt, og ministeriet (Det russiske miljøministerium, red.) ved det og lytter til os,« siger Marat Sadurtinov til Science.

Torben Røjle er enig med Marat Sadurtinov i, at man sagtens kunne have ønsket sig mere af projektet:

»Jeg vil godt tilslutte mig de forskere, der kunne have ønsket sig mere, men det er stadigvæk banebrydende teknologi, der kan give adgang til værdifulde data fra de faktiske permafrostlag. De fleste permafrost-målinger, vi foretager i dag, er begrænset til overfladen,«

Læs også: Rapport: Her er de fremtidige klimascenarier

Et af formålene med de nye, mere omfangsrige målinger af permafrost er at monitorere, om den tøende permafrost kommer til at betyde en større udledning af drivhusgasser fra de organiske materialer, der vil gå i forrådnelse, når de tør, som Torben Røjle også udtrykker bekymring for.

Derfor mener han også, at den nye teknologi, der måler på den faktiske permafrost er nyskabende, til trods for at projektet er blevet indskrænket fra de russiske forskeres oprindelige ønske:

»Ja, det er fremtiden. Jeg vil ikke sige, at det vi gør i dag ikke kan bruges til noget. Men samlet set kan det give et helt nyt indblik i udviklingen.«

Projektet fik en tommel opad fra den russiske præsident Vladimir Putin i oktober 2021, og forventes at kunne levere data allerede i 2023.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Målinger af permafrost kan er en indikation på klimaforandringer, og den tøende permafrost har også konsekvenser i sig selv"

Altså har der stået "kan være en indikation på..." som er strammet til "er en indikation på..."?

I såfald er det endnu et tegn på den uredelige kommunikations form der ofte opstår i forbindelse med klima fortolkning.

 • 4
 • 16

Før vi skal have nævnet for videnskabelig uredelighed på banen, så stol trygt på, at der blot faldt ordet "være" ud af sætningen under redigering. Og således står der nu "Målinger af permafrost kan være en indikation på klimaforandringer".

 • 12
 • 0

"Marat Sadurtinov, der er skuffet over det godkendte projekt..."

Det føles godt nok som om projektet rammer ved siden af. Personligt ville jeg da gerne have afklaret dét der ligger bag hændelserne som ses på et tilfældigt billedet her:

hul i Sibirien

På den anden side ville jeg nødigt være på bore-holdet.

Clathrater er metan absorberet i vand. De kendes i sedimenter på dybt vand (stort tryk, lav temperatur) og ... i Sibirien.

Velkommen til verden af klimaets uheldige, selvforstærkende bivirkninger.

 • 4
 • 0

"Torben Røjle fortæller dog, at man ikke har mulighed for at foretage målinger på den faktiske permafrost, fordi forskerne ikke har udstyret til at kunne lave samme dybe boringer, som i det russiske projekt."

Dette er ikke rigtigt!

Vi har på Grønland masser af udstyr til at udføre dybe boringer til at monitere permafrost. I Norvestgrønland er der allerede udført flere semi-dybe boringer til dette brug af DTU-Arctic som moniterer temperaturer (temperaturfølere pr. 0,5 m tilsluttet dataloggere) ned til min. 10 m's dybde - muligvis dybere.

Kontakt: Thomas Ingeman-Nielsen, DTU-Arctic

 • 8
 • 0

"Derfor mener han også, at den nye teknologi, der måler på den faktiske permafrost er nyskabende"

Efter klimaforskernes hidtidige meldinger om permafrost troede jeg at de var sikre på deres emne. Åbenbart har det været gisninger og modeller, når målinger på den faktiske permafrost skulle være så banebrydende.

 • 5
 • 7
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten