Russere sender moderne ingeniørudstyr ud til skolerne

Fab Lab Polytech har skabt sættet 'DFKit', der består af nemme og sikre digitale produktionsmaskiner til blandt andet tekniske klasser og amatørværksteder. Illustration: Peter the Great Saint-Petersburg Polytechnic University

Begejstringen for ingeniørfaget kan som bekendt ikke begynde for tidligt. Og nu har en flok unge videnskabsfolk på Fab Lab Polytech i Sankt Petersborg i Rusland fået en god idé.

De har udviklet et sæt med digitale produktionsmaskiner, der er så nemme og sikre at bruge, at de også kan anvendes i tekniske undervisningsfag på skoler for børn og unge.

Sættet består af en 3D-scanner, 3D-printer, laser og fræsemaskiner, og der følger en vejledning med til læreren, der skal bruge udstyret i undervisningen.

Børn vil selv hele vejen igennem

Ideen opstod, da forskerne startede intensive kurser i 3D-modellering og prototype-udvikling for skolebørn, hvor deltagerne får en opgave, et sæt værktøjer og materialer til implementering.

Læs også: Her får eleverne lov at lære med hænderne - og det er altså sjovest

Normalt designer børnene modeller, mens de voksne skærer projektdelene ud på industrimaskinerne. Børnene vil dog ofte gerne selv styre produktionsprocessen, men det er for vanskeligt og farligt.

»Så vi besluttede at skabe uddannelsesudstyr, så flere børn kan gøre ingeniørarbejdet selv. De kan styre hele produktionscyklussen fra udkast til det endelige produkt,« fortæller Polina Dyatlova, der er direktør for Center for Scientific and Technical Creativity of Youth på Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University (SPbPU).

Sådan ser sættet af maskiner ud. Illustration: Peter the Great Saint-Petersburg Polytechnic University

National teknisk opgradering

Ifølge en pressemeddelelse bliver Fab Lab Polytech blandt andet støttet af fonden Foundation for Assistance to Small Innovative Enterprises in Science and Technology in Russia, der som det engelske navn antyder, støtter små innovative virksomheder inden for videnskab og teknologi.

Fab Lab-forskerne har planer om at udstyre skoler og centre, der arbejder med innovation og teknik, med ingeniørmaskinerne.

Og det er målet, at der gennem et nationalt initiativ bliver åbnet værksteder med børnevenligt, teknologisk produktionsudstyr over hele Rusland.