Rusland udbygger navigationssystem

Rusland vil supplere de eksisterende ni satellitter med en ny generation af Glonass-satellitter. De nye satellitter skal kunne holde længe end de gamle og vil dermed kunne lette presset på vedligeholdelsen af systemet. Det er Ruslands mål af Glonass igen skal være et fuldt operationelt system med 21 operationelle satellitter og fire i reserve i år 2006.

Ifølge Albert Kozlov fra NPO-PM i Krasnoyarsk, der bygger satellitterne, vil år 2002 og 2003 være en overgangsfase mellem det gamle og det nye system. Han oplyser, at første generation af de nye satellitter, kaldet Glonass-M, vil få en levetid på syv år. De nuværende satellitter har kun en levetid på tre år.

Glonass er ligesom det amerikanske GPS-system designet med 21 satellitter fordelt på tre baneplan. De leverer tids- og navigations information. Glonass er, ligesom GPS, startet som et militært system, men data leveres også her gratis til civile brugere. Til forskel fra GPS, har Glonass fået et rygte som værende upålideligt som følge af Ruslands store økonomiske problemer i 90erne.

Sidste gang systemet var fuldt udbygget var i 1995. Siden da er ingen af de satellitter, som er fejlet, blevet erstattet. Først den 1. december sidste år opsendte Rusland tre nye erstatnings-satellitter. Kozloz oplyser, at Rusland i 2002 vil opsende yderligere tre erstatningssatellitter med en Proton-raket og endnu to i 2003. I 2004 bliver endnu seks Glonass-M opsendt og i 2005 vil man introducere en tredje generations satellit kaldet Glonass-K. Glonass-K vil få en levetid på 10 år.

Beslutningen om at genopbygge Glonass satellit-navigationssystemet blev taget af den russiske regering i august sidste år.