Rusland skal bygge to atomreaktorer i Iran

Kort før Iran og seks stormagter skal forsøge at lande en aftale om Irans atomprogram, har Iran underskrevet en aftale med den russiske atomkraftentreprenør Rosatom om at bygge to nye reaktorer på atomkraftværket Bushehr. Det fortæller Rosatom i en pressemeddelelse.

Ifølge BBC indeholder aftalen en option på at bygge to reaktorer yderligere på Bushehr og fire andre reaktorer andre steder i landet. Det drejer sig om trykvandsreaktorer – men hvilken generation der bliver tale om, fremgår ikke af aftaleteksten. Den ene reaktor, der i dag er i drift på Bushehr, er af typen VVER-1000/446.

Læs også: Iran sætter atomkraftværk i sving

Hidtil har Rusland leveret alt brændsel til reaktorerne og taget det brugte brændsel tilbage. Ordningen har sikret, at Iran ikke brugte brændselsstavene i det atomvåbenprogram, landet beskyldes for at have. Men ifølge den nye aftale skal russerne og iranerne nu se på, om man kan producere brændselsstavene i Iran. Uranen til stavene skal ifølge New York Times dog stadig komme fra Rusland, og det brugte brændsel til alle otte reaktorer skal også fremover sendes tilbage til Rusland.

Byggeriet af de op til otte reaktorer vil ifølge Rusland komme til at foregå under overvågning af Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), og samarbejdet vil ligge inden for det tilladte i den internationale ikkespredningsaftale om atomenergi.

Læs også: Sydafrika på storindkøb af atomkraft: otte russiske reaktorer

Ifølge internationale eksperter kommer aftalen nu, fordi Rusland gerne vil skubbe til forhandlingerne om det iranske atomprogram.

»I (de øvrige fem lande i stormagtsgruppen, red.) må hellere være fleksible (i forhandlingerne,* red.*), ellers vil vi måske gøre Iran i stand til at klare sine egne brændselsbehov,« lyder udlægningen af russernes tekst fra Cliff Kupchan, formand for risikoanalysefirmaet Eurasia Group, over for LA Times.

Samtidig vurderer han, at aftalen om de nye reaktorer skal give den iranske ledelse en gulerod, der skal få dem til at gå med på en aftale om atomprogrammet.

»Budskabet til Iran er: Vi ved, at I har brug for at få forhandlingsresultatet til at se ud som en sejr, hvis I skal sige ja. Så her er en del af den fortælling.«

Læs også: Iran er klar til at fremvise stort fremskridt i atomprogram

Deadlinen for at indgå en aftale er sat til 24. november.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvormange GW kan vi få istedet for F35 ? Så svært kan det heller ikke være at lære russisk og millitære organisationer og KK værker er ikke kilometer fra hinanden.

  • 1
  • 10

Rusland får travlt - ikke bare med at føre krig i Ukraine, men de har travlt med en aftale med Tyrkiet om at opføre ca. 6 stk. trykvandsreaktorer. Og en enkelt i Bangladesh i løbet af kort tid. Det varer nok lidt længere end de igen køber danske landbrugsvarer, som politikerne fik sat en stopper for. Måske ville et par VVER reaktorer hjælpe?

  • 1
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten