Rusland pumper milliarder i at erobre rumførertrøjen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rusland pumper milliarder i at erobre rumførertrøjen

Illustration: RSC Energia

Rusland har igangsat et nyt, langsigtet rumprogram, der skal sikre, at landet igen bliver førende inden for rumfart.

Den russiske premierminister Dmitry Medvedev oplyste mellem jul og nytår ifølge nyhedsbureauet Novostiv, at man havde afsat 42 milliarder kroner til at udviklet den russiske rumfartsindustri mellem 2013 og 2020.

Ifølge Medvedev skal pengene bl.a. skal sikre Ruslands fortsatte deltagelse i Den Internationale Rumstation, rumsonder til Månen og Mars, samt andre legemer i solsystemet.

Herudover skal det bl.a. også være med til at sikre videreudviklingen af det russiske satellitnavigationsprogram Glonass, opbygningen af et nyt rumcenter til raketopsendelser i det fjerne østen og modernisering af hele den russiske rumsektor.

En del af det nye russiske rumprogram bliver et nyt bemandet rumfartøj som rumfirmaet RSC Energia har arbejdet på siden de vandt kontrakten i april 2009. Firmaet er nu ifølge Space Daily færdig med det tekniske design af det nye fartøj.

Til Månen

Direktøren for RSC Energia, Vitaly Lopota, oplyser, at det nye fartøj ikke kun skal benyttes til opsendelser til rumstationen, men også til bemandede flyvninger til Månen. Han oplyser til Space Daily, at den første prøveflyvning med det nye fartøj vil begynde i 2017.

Lederen af den russiske rumfartsorganisation Roskosmos, Vladimir Popovkin, påpeger over for Space Daily, at fartøjet vil blive bygget i forskellige versioner, afhængigt af om det skal sende astronauter til ISS, Månen eller benyttes til vedligeholdelse af andre rumfartøjer eller til at fjerne store defekte satellitter fra kredsløb om Jorden.

Fritflyvende minilaboratorium

I december vandt RSC Energia en kontrakt på 66 millioner kroner fra Roskosmos på at designe et nyt fritflyvende minilaboratorium, Oka-T-MKS.

Oka-T-MKS skal både kunne kredse alene om Jorden og i andre perioder være tilkoblet til Den International Rumstation. Konceptet minder meget om det fritflyvende laboratorium, som ESA havde planer om at udvikle i 80'erne og 90'erne som supplement til ISS, men som senere blev skrinlagt.

Minilaboratoriet kommer til at veje 850 kg og skal kunne være selvfungerende i op til 180 dage ad gangen, hvorefter det kan besøge ISS for at få brændstof om bord. Laboratoriet skal primært bruges til forskning i materiale, plasmafysik og biologi. Modulet forventes opsendt i 2018.

Den russiske raketindustri står ifølge Vladimir Popovkin, over for en større omorganisering som følge af de mange uheld, der har plaget den russiske rumfartssektor de seneste år. Her vil man skabe et fælles holdingfirma som skal omfatte russiske raket- og raketmotorfirmaer som Khrunichev, TsSKB Progress, Energomash, Khimavtomatiki design bureau, Voronezh Mechanical Works og Proton PM.

Dokumentation

Artikel på Space Daily

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Må jeg spørge til hvorledes bevillingen skal forstås i forhold til Roskosmos øvrige budget?

I grove tal svare de 42 Mia. kroner til ca. 7 Mia. dollars. Samtidig oplyser Wikipedia at Roskosmos årsbudget ligger på godt 5,6 Mia. dollars. Skal denne bevillig forstås som en forøgelse af årsbudgettet til ca. 7 Mia dollars, som en ekstra bevilling på 7 mia. dollars fordel over perioden 2013-2020 ellers hvorledes skal bevillingen forstås set i forhold til det øvrige budget?

Venligst
Mads Vestergaard

 • 0
 • 0

Det lyder jo meget godt med et budget på 7 mia. dollers for det russiske rumprojekt. Til sammenligning havde NASA (ifølge Wiki) et budget på 16 mia. dollers i 2012...

 • 0
 • 0

Det lyder sku' da ikke af meget. Det er det den danske Stat taber på integration af indvandrere på eet år, eller lidt over det dobbelte af hvad vi hælder ned i et stort hul kaldet bistand om året.

 • 0
 • 0

Vrøvl, vrøvl og atter vrøvl... Hvad snakker du om? 42 mia dollers svare til ca. 240 mia dkr. Den samlede danske eksport er på ca. 100 mia dkr om året. Og vi importer ca. for 100 mia dkr.

Men du har ret i at 42 mia ikke syner af meget...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten