Folketingets energipolitikere er allerede yderst opmærksomme på, at de centrale kulfyrede kraftværker i Esbjerg, Odense og Aalborg befinder sig på usikker grund, når de gerne vil skippe kullene.
Det viser en rundringning til samtlige energiordførere, som også afslørede, at de to parter i Esbjerg, Ørsted og den kommunale Din Forsyning, har kontaktet udvalget direkte for at gøre opmærksom på sagen.
Læs også: Biomasse eller varmepumper? I Esbjerg står slaget om fremtidens fjernvarme
Ingen vil dog love noget om, hvornår en løsning kan være klar.
Kort fortalt er dilemmaet, at værkerne ikke må etablere store varmepumper i fjernvarmeområder på grund af det såkaldte kraftvarme-krav, selvom der er et politisk ønske om at få elektrificeret varmesektoren og begrænse udbygning med ny biomasse.
Læs også: Udskældte træpiller undgår afgifter: Kunne have betalt fem energiforlig
Nogle steder har energistyrelsen givet dispensation fra kraftvarmekravet. Men værkerne anser det ikke for at være en holdbar løsning.
Det haster i Esbjerg
Det haster især med en afklaring i Esbjerg, hvor man inden årsskiftet skal beslutte, hvordan man vil erstatte fjernvarmen fra det kulfyrede kraftværk.
Læs også: Nordjyllandsværket i knibe: Håber på dispensation til store varmepumper
SF's energiordfører, Pia Olsen Dyhr, oplyser, at partiet lægger vægt på en løsning, der bruger mindst mulig biomasse, og ifølge hende har ministeren lovet en hurtig afklaring på sagen:
»Det er min klare fornemmelse, at alle er klar over, at det haster med en hurtig afklaring for Esbjerg. Vi ser gerne en afklaring inden jul - for eksempel i form af en udvidet adgang for ministeren til at give dispensation, der muliggør løsninger med blandt andet store varmepumper,« siger hun.
Brug for håndholdte løsninger
Jens Joel, som er energiordfører for Socialdemokratiet, vurderer ikke, at der er brug én generel løsning:
»Problemstillingerne i de tre byer er helt forskellige. Derfor skal der forskellige, håndholdte løsninger til, så vi undgår, at værkerne beholder kullene eller konverterer til biomasse,« siger han.
Læs også: Fjernvarme Fyn: Varmepumper eller biomasse - vi kender ikke reglerne
Danmark har tre større kulfyrede kraftvarmeværker tilbage, nemlig Esbjerg-værket, Nordjyllandsværket og Fynsværket. De tre værker forsyner Esbjerg, Aalborg og Odense med fjernvarme.Sagen kort: Fra kul til hvad?
Målsætninger eller værkernes alder kræver, at enhederne erstattes inden for de næste ti år.
Et såkaldt kraftvarmekrav dikterer, at der skal produceres både el og varme i de centrale områder, hvilket i praksis betyder, at man kun kan erstatte det kulfyrede værk med et biomassefyret kraftvarmeværk, der også kan producere el.
Alle tre steder vil fjernvarmeselskaberne gerne arbejde med varmepumpeløsninger i forskellig udstrækning, men det forhindres af kraftvarmekravet, da de kun kan producere varme. Energistyrelsen har dog givet dispensationer til enkelte varmepumper i det centrale system.
I energiforliget er kraftvarmekravet ophævet for de 350 mindste fjernvarmeområder, der forsyner 240.000 husstande.
Ifølge forligsteksten skal politikerne først træffe beslutning om de mellemstore og store fjernvarmeområder, efter at erfaringerne fra de mindre områder og en række analyser af blandt andet elforsyningssikkerheden er forelagt forligets parter.
Enhedslistens Søren Egge vil gerne have debatten om løsningerne ud i det åbne forum og har derfor stillet en række spørgsmål til ministeren om netop Esbjerg-sagen:
»Vi vil gerne undgå mere udbygning med biomasse i de store kraftvarmeområder, men om det skal ske via at droppe kraftvarmekravet eller ved at give dispensationer til varmepumper har vi ikke lagt os fast på endnu. Vi vil afventer ministerens svar på disse spørgsmål, fordi også forsyningssikkerhed spiller en rolle i denne afvejning,« siger Søren Egge Rasmussen.
Læs også: Tænketank: Kystnære kraftværker bør ombygges med varmepumper
Ikke bare fjerne kraftvarmekrav
Ida Auken fra de Radikale er enig i, at man skal begrænse ny biomasseudbygning og i stedet satse på varmepumper:
»Vi har drøftet det her den sidste måneds tid i forligskredsen, og vi vil gerne give de klemte værker klarhed hurtigst muligt. Men vi vil ikke bare fjerne kraftvarmekravet uden at kende konsekvenserne, så vi har bedt om at få mere information om de to konkrete forslag fra Esbjerg,« siger energiordføreren.
Læs også: Facebook skal forsyne 6.900 fynske husstande med fjernvarme
Samme overvejelser giver Liberal Alliances Carsten Bach udtryk for.
»Vi skal sikre de rette rammevilkår, der skal lette overgangen fra kulfyret kraftvarme til varmepumper uden den mellemstation, der hedder biomasse. Men vi skal være sikre på, at vi ikke sætter forsyningssikkerheden over styr med nye rammevilkår,« siger han.
Ingen ministerreaktion
Partiet Alternativet har endnu ikke være inddraget i konkrete forhandlinger om nye vilkår for de centrale kraftvarmeområder, men ifølge energiordfører Christian Poll er partiet meget fokuseret på at få udfaset kullene hurtigst muligt uden for meget brug af biomasse.
Læs også: Danmark risikerer flere træfyrede kraftværker, vi ikke har brug for
Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker, er ikke bekendt med problemstillingen omkring de store værker, oplyser han. Men partiet vil da gerne bidrage til bestræbelserne på at få afklaret vilkårene så hurtigt som muligt.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) trods gentagne henvendelser til ministerens pressechef.
Venstres og konservatives energiordførere er ikke vendt tilbage efter telefonopringning og sms.
