Rumtvilling valgt som senator: Kaldte Trumps Space Force en dum ide

Demokraten og tidligere astronaut Mark Kelly har væltet republikaneren Martha McSally af pinden som senator for delstaten Arizona.

Den 56-årige Mark Kelly har været på fire Nasa-missioner i rummet og blev for nogle år siden kendt verden over, da han sammen med sin tvillingebror Scott Kelly var hovedrolle i Nasas berømte tvillingestudie.

Målet med studiet var at blive klogere på, om mennesket er robust nok til lange rejser til f.eks. Mars, som Nasa meget gerne vil ramme med mennesker inden alt for mange år.

Læs også: Lægerne giver grønt lys: Mennesket er robust nok til en rejse til Mars

Derfor undersøgte Nasa, hvad der sker med menneskets fysik efter lange perioder med vægtløshed og stråler fra rummet. Mark Kelly opholdt sig på Jorden, mens hans tvillingebror Scott Kelly tog en vagt på Den Internationale Rumstation (ISS) i et år.

Læs også: Astronauttvillings genekspression langvarigt ændret efter et år i rummet

Kaldte Trumps Space Force for en dum ide

Mark Kelly langede i 2018 ud efter Donald Trumps ordre til det amerikanske forsvar om at skabe en såkaldt Space Force, der skulle stå for sikkerheden under USA's missioner i rummet.

Mark Kelly henviste til, at der allerede eksisterer en enhed i det amerikanske flyvevåben, der hedder Air Force Space Command, som har ansvaret for den militære brug af satelitter, raketopsendelser og cyberkrigsførsel. Det er også Air Force Space Command, der holder øje med rumskrot, der farer rundt i kredsløb om Jorden.

Læs også: 3 pct. af Starlink-satellitterne fejler: 42.000 satellitter kan starte en rumkrise

Men det forhindrede alligevel ikke præsident Donald Trump i at afsætte 738 milliarder dollars til Space Force i december 2019 og meldte i den forbindelse ud, at den amerikanske suværenitet i rummet er absolut afgørende.

»Vi fører, men vi fører ikke nok, men meget snart fører vi meget,« sagde han under en pressekonference dengang.

I maj fremviste han det nye Space Force-flag i Det Hvide Hus' ovale kontor.

Hvis Joe Biden vinder over Donald Trump i det igangværende og tætte præsidentvalg, så er det uvist, hvad der kommer til at ske med Space Force.

Nogle eksperter på området har forudset, at den amerikanske rumpolitik ikke kommer til at ændre sig væsentligt, men hverken Space Force eller rummet har fyldt meget under det amerikanske præsidentvalg, som i skrivende stund fortsat venter på at blive afgjort efter tæt løb mellem de to kandidater.