Rumsonde tager billeder af Mars-huler der kan indeholde liv

2. december 2010 kl. 13:134
Rumsonde tager billeder af Mars-huler der kan indeholde liv
Illustration: NASA/JPL/University of Arizona.
Rumsonden Mars Reconnaissance Orbiter har taget fantastiske billeder, hvor det er muligt at se direkte ind i to af huleåbningerne på Mars' overflade. Hulerne kan indeholde liv, ligesom de kan beskytte fremtidige astronauter mod soludbrud, støvstorme og ekstreme temperaturer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er lykkedes rumsonden Mars Reconnaissance Orbiter at tage en række billeder af to huleåbninger på den røde planet.

De to huler, der blot er to blandt mange på planeten, har givet ny næring til spekulationerne om, at der i hulerne stadig kan findes liv på Mars.

Ud over at hulerne kan være hjemsted for tidligere eller nuværende Mars-mikrober, har opdagelsen den konkrete værdi, at de kan levere beskyttelse for fremtidige astronauter, der skal besøge Mars.

Læs også: Se billederne af Mars-hulerne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her vil de kunne søge ly mod fare som soludbrud, støvstorme, og de ekstreme temperaturer.

Hulerne funder i boomerang-formet forsænkning

Indgangen til hulerne, som det er lykkedes rumsonden at tage billeder af, er cirka 180 og 310 meter i diameter, og inde i den største hule findes en stejl østlig væg (til venstre) og en mindre stejl vestlig væg.

Skygger og klippefremspring dækker noget af det indre i hulerne, men klippestykker kan ses på "gulvet" i hulen. I den mindre, og østlige hule, finde lyse klitter på gulvet. Billederne er blevet bearbejdet med hensyn til kontrast, for at man kan se ind i hulerne.

De to huler som er blevet undersøgt, befinder i et område med en større boomerang-formet forsænkning. Forskerne får med disse billeder lejlighed til at studere hulernes opbygning og det omkring liggende terræn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil være med til at hjælpe dem til at finde en forklaring på den komplicerede række af processer, som har været med til at danne og senere forme disse enorme huler på Mars.

De nye billeder blev taget af Nasa's Mars Reconnaissance Orbiter den første november i år. Billederne dækker et område på den nordvestlige side af Ascraeus Mons bjerget, der befinder sig på Mars' nordlige halvkugle.

Mange huler på Mars

Det var data fra rumsonden Mars Odyssey, som oprindeligt bekræftede fundet af huler på Mars. I 2007 fandt man cirkelrunde sorte pletter på Mars, som senere via infrarøde observationer viste sig at være indgange til huler.

De første syv huler er blevet døbt De Syv Søstre og findes i nogle af de højest beliggende områder på Mars, på siden af vulkanen Arsia Mons, der befinder sig tæt ved Mars' højeste bjerg. De syv søstre har en diameter på mellem 100 og 250 meter.

Senere fandt man også huler på en serie af sammenstyrtede forsænkninger i et gammelt område med lava fra vulkanen Arsia Mons. Sænkningerne var 100 kilometer lange og cirka 100 meter brede riller i overfladen.

Hullerne ned i disse strukturer er mellem 50 og 60 meter i diameter og virker som en slags "ovenlysvinduer".

Dokumentation

University of Arizona har højopløselige billeder af hulerne

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. december 2010 kl. 22:55

Mars er Game Over, men da stadig interessant.

Jeg vil ikke mene Mars er "game over", Det er bestemt stadig muligt vi finder liv på planeten. Phoenix misionen afslørede mulige dråber af vand på landingstellet og store mængder af perklorater i det omgivende mars-jord.

Perklorater er oxiderende, og en kendt komponent i raketbrændstof, så Viking missionens ovn-massespektrometer forsøg der viste at der ikke var organiske stoffer på Mars, kan muligvis forklares ud fra at disse stoffer simpelt hen er brændt op mens forsøget stod på.

Mars atmosfæriske tryk ligger meget tæt på triplepunktet så underjordiske gange kan muligvis havde flydende saltvand i sig. Og livsformer der lever af geologisk varme kan ikke udelukkes.

Ud over jagten på liv er den autonome robotteknologi der udvikles under Mars bil projekterne heller ikke helt uden perspektiver for fremtidige redskaber her på jorden.

For lige at komme med en økonomisk sammenligning

Nasas årlige Budget for Mars er ca $625 millioner hvilket lyder af meget, men i forhold til at det er det samme som Apple er blevet dømt til at betale i et sagsanlæg om patenter eller at det er det samme som det Google måtte betale for Postini, så vil jeg mene gevinsten for menneskeheden er større ved Mars forskningen.

Herved mener jeg selvfølgelig ikke man bør undlade at undersøge Europa nærmere.

3
2. december 2010 kl. 15:27

Så kan vi jo sløjfe pnk 2 fra ligningen. Mars olympus og omegn er det højeste dokumenteret "bjergsystem"

Pnk 1 : Nu mangler vi bare en Rover der kan køre ned i huller.

Mit eget synspunkt er, at jeg tror vi har langt mere held, med at finde organismer på månen Europa.

Geologisk konstant aktiv og den måne med mest vand i solsystemet. Eller skal menneskeheden brænde ufattelige mange mange milliarder af først.

Om NASA skal fire sig ned i en 2 kilometer hule eller smelte sig gennem is, er vel lige besværligt.

Mars er Game Over, men da stadig interessant.

2
2. december 2010 kl. 15:09

Hvor kommer den teori dog fra ?

Der er ikke tale om en egentlig teori, men HVIS der er liv på Mars, SÅ er underjordiske huler nok det bedste sted at lede - af to årsager:

  1. Mars har ikke noget ozonlag, og overfladen ligger derfor badet i UV-lys, som slår alt liv ihjel. Skal man lede efter liv, skal man altså kigge i områder, der aldrig rammes af solens lys.

  2. Jo længere nede, desto højere lufttryk og dermed større muligheder for flydende vand.

1
2. december 2010 kl. 14:14

Hvor kommer den teori dog fra ?

Eller skulle der have stået: Huler gør det nemmere for forskningen at tage prøver fra undergrunden ( som i disse tilfælde ligger højt over jorden overflade )

Og har man staniol hatten på, tolker man det jo lynbørge til, at være indgangen til Mars og dens folk..