Rumsonde knipser Jorden set fra Saturn

Nasas Cassini-rumsonde i kredsløb om Saturn skal 19. juli tage et unikt billede af Saturn-systemet set i naturlige farver, som det vil se ud med menneskeøjne. Billedet af Saturn med Jorden i baggrunden vil give os en mulighed for at se, hvordan vores hjem ser ud fra denne store afstand.

På billedet vil Jorden komme til at optræde som en svag blå prik mellem Saturns ringe på cirka én pixels størrelse. Selve billedet bliver en mosaik sammensat af mange delbilleder taget i en afstand af 1,44 milliarder kilometer.

Nasas projektleder på Cassini, Linda Spilker fra Nasas Jet Propulsion Laboratory i Californien, oplyser i en pressemeddelelse, at Nasas forskere glæder sig til at kunne vise verden, hvordan vores hjemplanet ser ud set fra Saturn.

Saturn skygger for solen

Cassini vil begynde at taget billedmosaikken med Jorden 19. juli kl. 23.27 og de følgende 15 minutter. På dette tidspunkt dækker Saturn for Solen set fra Cassini.

Rumsondens unikke position i Saturns skygge giver samtidig en unik mulighed for, at forskerne kan undersøge Saturns ringe. Denne position betyder, at der kan tages billeder i retning af Solen, uden at rumsondens følsomme instrumenter ødelægges. Når billedet bliver taget, vil Nordamerika og dele af Atlanterhavet være i sollys.

Læs også: Pressemeddelelse fra Nasa

Billedet bliver det første, som bliver taget af Jorden og dens måne med Cassinis bedste kamera med den højeste opløsning.

Forskerne bag Cassinis kamera har gennemgået rumsondens kommende baner for at finde det bedste tidspunkt, hvor Jorden ikke er dækket af Saturns ringe. Netop 19. juli i år er der tid nok til at tage billeder i både de synlige og infrarøde områder.

Dette nye billede vil blive endnu et i række af familiebilleder af Jorden, som begyndte med Apollo 8’s fra kredsløb om Månen i 1968 og et fra Voyager-1 i 1990.

Emner : Planeter