Rumsonde kigger for første gang dybt ind i Jupiters røde plet

Solsystemets gasgigant Jupiter er i sig selv mystisk. Men for mange er det umiddelbart mest fascinerende (og genkendelige) nok Jupiters ikoniske røde plet, der indeholder en gigantisk storm, som måske har varet i 350 år.

I de kommende dage håber rumforskere verden at blive meget klogere på den røde plet. For natten til tirsdag fløj Nasas rumsonde Juno som det første menneskeskabte fartøj direkte hen over pletten i astronomisk term uhyre tæt afstand af bare 9000 km, fortæller Nasa.

Alle instrumenter om bord på Nasas rumsonde Juno arbejdede på højtryk for at samle flest mulige data om pletten, og ugens løb vil Nasa downloade råfilerne, der skal bearbejdes til blandt andet billeder.

»Generationer af mennesker fra hele verden og samfundslag har undret sig over 'The Great Red Spot’. Nu kommer vi endelig til at se, hvordan den storm ser ud tæt på,« siger forskningsleder på Juno-missionen Scott Bolton fra Southwest Research Institute i San Antonio.

Gammel anti-cyklon der skrumper

Man har observeret den røde plet på Jupiters sydlige halvkugle siden 1830.

Læs også: DTU Space i granatchok: To års arbejde på Jupiter-mission spildt

Astronomer rapporterede allerede tilbage i 1600-tallet, at de gennem de første teleskoper kunne se en storm på planeten. Men det er uvist, om der kan have været tale om en anden storm.

Den røde plet er 16.000 kilometer bred, og de turbulente vinde i stormen når en hastighed af måske 650 km i timen.

Der er tale om en anti-cyklon, altså et højtryk, som af uransagelige årsager er meget stabilt.

For et par år siden konkluderede forskere i en nyhed hos Nasa, at billeder fra rumteleskopet Hubble bekræftede tendensen: Pletten skrumper og bliver mere cirkulær, samtidig med at pletten har skiftet farve og nu må kaldes mere orange end rød.

Farvelæg selv den røde plet

Er du også fascineret af den røde plet? Nasa lægger de ubehandlede rå billedfiler ud her cirka den 14. juli og opfordrer samtidig folk verden over til at lege kunstnerisk med billederne, farvelægge dem og uploade dem på Nasas hjemmeside.

Der kan man i øvrigt også stemme om, hvilke steder på Jupiter kameraet JunoCam skal stille skarpt på i de kommende måneder.