Rumsonde finder organiske molekyler på dværgplaneten Ceres

Illustration: NASA/JPL-Caltech

Astronomer har længe vidst, at overfladen på dværgplaneten Ceres rummer masser af mineraler, salte og is.

Nu har Nasa-rumsonden Dawn så også fundet beviser på organiske molekyler på overfladen, beskriver en artikel i Science.

Opdagelsen betyder ikke, at der er liv på dværgplaneten. Den beviser dog, at der er de molekyler, der er nødvendige for, at liv kan opstå.

Det rejser nu spørgsmålet om, hvorvidt livet på Jorden er kommet af sig selv, eller om en asteroide, der har ramt vores planet, kan have haft organiske molekyler med sig.

Læs også: Dværgplaneten Ceres har vandis i kratere og under overfladen

»Det er første gang, vi ser så tydelige, organiske tegn uden for Jorden,« siger Maria Cristina De Sanctis, forskningsleder og astrofysiker ved National Institute of Astrophysics i Rom til Popular Mechanics.

Beviserne blev fundet ved hjælp af et spektrometer, der kan se både synligt og infrarødt lys. Eftersom Dawn er i kredsløb om Ceres, er det svært at bestemme præcis, hvilke stoffer der er på dværgplanetens overflade, men de har methyl- eller methylengrupper.

De alfatiske forbindelser, der er grundlaget for organiske stoffer, blev fundet ved kanten af Ernutet-krateret. Det kunne derfor tænkes, at de ikke oprindeligt stammer fra Ceres, men måske fra hvad end der har ramt Ceres for at danne krateret.

Dette afviser det italienske forskerhold dog, da disse organiske stoffer er meget skrøbelige og ville have svært ved at overleve en kollision med en asteroide.

Læs også: VIDEO: Tag med på en flyvetur hen over Ceres

I denne video fra det nationale italienske institut for astrofysik beskriver forskningsleder Maria Cristina De Sanctis opdagelsen

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis de har 'svært ved at overleve' en kollision med en Astoride, har de jo også haft svært ved at overleve turen med en Astoride og efterfølgende sammenstyrtning på jorden, tænker jeg...

  • 2
  • 0

Der er fundet mange organiske molekyler i galaksens gasskyer - som her:

http://www.bbc.com/news/science-environmen...

eller her:

https://motherboard.vice.com/en_us/article...

" The branching carbon structure of isopropyle cyanide is of particular interest because it's thought that this arrangement is a step on the way to the production of amino acids, the building blocks of proteins (among other things). The discovery gives weight to the increasingly popular notion that life, or at least many of the key steps leading toward life, actually occurs off-planet. Life on Earth may have been well on its way while the planet was still just space dust waiting to come together into our rock-home."

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten