Rumskrot var kun 260 meter fra sammenstød med Ørsted

I firmaet Terma Space tørrer man nu sveden af tindingerne. Nøjagtig kl. 14.17 blev den sædvanlige radiokontakt etableret med satellitten. Dermed er det temmelig sikkert, at den slet ikke blev ramt af den byge af russisk rumskrot, der passeret satellitten klokken 10.49.

Har satellitten slet ikke taget skade?

»Vi har ikke haft mulighed for at sende en servicetekniker derud. Men her klokken 1417 modtog vi det sædvanlige signal fra den. Så der er god forbindelse,« siger informationschef Kasper Rasmussen, Terma Space.

Ørsted satellitten har i sine 11 år leveret en stor datamængde, som har givet basis for at udvikle store kort over Jordens magnetfeltsvariation. Informationerne er også blevet brugt til at konstruere modeller, som beregner Jordens selvvirkende dynamomekanisme fra klodens indre, roterende jernkerne.

Desuden har satellitens målinger været brugt i udforskningen af, hvordan Jordens øvre atmosfære reagerer på skiftende solvinde. Dertil kommer undersøgelser af, hvordan computere tåler rummets stråling, og medvirken til udvikling af gps-baserede atmosfæremåling for meteorologer og klimatologer.
(se link)

Terma oplyser, at den amerikanske rumfartsorganisation har henvendt sig med en nøjagtig radarmåling af passagen.

»Det viser sig, at metalstumperne har passeret Ørsted i en afstand 260 meter. Oprindeligt havde man beregnet afstanden til 400-500 meter. Det viser, at der er en lille usikkerhed i den slags beregninger,« siger informationschef Kasper Rasmussen.

Dokumentation

Så meget har Ørsted-satellitten nået - indtil videre

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...eller "Satellite Orbital Conjunction Reports Assessing Threatening Encounters in Space" kan bruges til at søge på potentielle satellitkollisioner.*

Gå ind på http://celestrak.com/cgi-bin/searchSOCRATE... og se de tætteste passager. På søndag kommer Ørsted indenfor 1,5 km af en gammel Delta-raket, som blev opsendt i 1967. Formiddagens tætte passage er desværre allerede passé.

 • De kan noget med akronymer, de amerikanere. I 80'erne var det meget passende, hvorledes "Assembly Concept for Construction of Erectable Space Structures" kunne forkortes til ACCESS.
 • 0
 • 0

"Spørgsmål: Har satellitten slet ikke taget skade?

Svar: Vi har ikke haft mulighed for at sende en servicetekniker derud. "

Det er dælme god værksted-humor hvis det er ment som en joke....

Og heldigt nok for vores gamle Ørsted sat., man bliver jo helt national når man læser om sådan en katastrofe her... De Russere kunne da godt tage og rydde op derude i alt deres skrammel ;)

 • 0
 • 0

rumskrot, som drønede tæt forbi ...

Det lød nu nok ikke af så meget! Journalistisk overdramatisering. MvH.: JH-J.

 • 0
 • 0

Var det ikke rimeligt om alt, der sendes i kredsløb har en skrotningsplan? Enten bruges den sidste sjat brændstof på at sende dimsen ad H til (solen) eller sende den ned i atmosfæren, så den kan brænde op.

I den sammenhæng er Ørsted også bare en gang rumskrot, der er ude af kontrol.

Svar til dit spørgsmål: Det er meget få satellitter i LEO der har systemer til fremdrift. Der arbejdes på at bruge f.eks. tethering til deorbit af satelitter.

Til geostationære satellitter er der allerede krav om at den sidste smule brændstof skal benyttes til at hæve banen til et såkaldt "graveyard orbit".

Mht. Ørsted, så er der ikke så stor forskel på hvad den var, er og vil være. Det eneste man har kunnet styre, er dens attitude.

 • 0
 • 0

Åbenbart mener

http://www.cnes.fr/web/CNES-en/1452-oerste...

at sattelitten "Status Doesn't provide any more regular data since July 2006".

Men når man læser her på ing.dk, så er den stadigvæk aktiv - betyder det at man kun lejlighedsvist kan hente data eller hyr ? Nogen der kan uddybe ?

M

Den må stå for egen regning. Iflg. DMI var den stadig i gang i 2008 (http://www.dmi.dk/dmi/oersted_-ni_utrolige_aar_i_rummet) og 2009 (http://www.dmi.dk/dmi/oersted-_10_ar_i_rummet).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten