Rumleriller: Den billigste måde at redde liv på i trafikken

Vejdirektoratet har besluttet at sende fræsemaskinerne ud på i første omgang 100 kilometer dansk landevej. Maskinerne etablerer riller midt på vejen, som får bilen til at rumle og på den måde advarer chaufføren, hvis den er på over i den modsatte kørebane.

Ifølge gratisavisen 24timer taler forsøgene med rumleriller for sig selv. Avisen nævner den første strækning, som i 2004 blev forsynet med rillerne, 25 kilometer mellem Hørsholm og Kregme i Nordsjælland. I de sidste fem år uden rumleriller skete der 72 ulykker med 45 tilskadekomne og otte dræbte.

Siden rillerne blev fræset i kørebanen, har politiet ikke registreret uheld på vejen. Det er med til at få specialkonsulent Henrik Ludvigsen fra Vejdirektoratet til at erklære de første forsøg med rillerne for en succes.

Rumleriller - her fra hovedvej 6 mellem Roskilde og Helsingør. (Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia

»Prisen for rumlerillerne er 20.000 kroner per kilometer, så det er umiddelbart billigt, samtidig med at det har en stor forebyggende effekt,« siger han til 24timer.

Ifølge specialkonsulenten er mange landeveje for smalle til rumlerillerne. Desuden generer støjen fra dem naboer, som bor tæt på vejen. Derfor kan de ikke bruges alle steder, men Henrik Ludvigsen oplyser til gratisavisen, at Vejdirektoratet forsker i nye typer af rumleriller, der kan udbrede dem yderligere.

Ifølge 24timer viser amerikanske undersøgelse, at rumleriller reducerer antallet af alvorlige trafikulykker med 90 procent, og Rådet for Større Færdselssikkerhed vil gerne have dem fræset ned i alle danske landeveje.

»Ulykker, hvor to biler kører frontalt sammen, sker meget ofte,« fastslår rådets dokumentationschef, Jesper Sølund, over for gratisavisen.

Emner : Veje
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja - og har vel også den sidegevinst at folk måske ikke overhaler så meget - da passagerene hver gang bliver forstyrret af to gange rumlen. Samtidig advares jo også at chauføren er ude på "overdrevet" med sin kørsel.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten