Rumflyet Spaceship Two svæver som en fjerbold

Det kommende private rumfly SpaceShip Two svævede i sidste uge ned til en sikker landing i Mojave-ørkenen i Californien efter at være frigivet fra moderflyet WhiteKnight Two.

Droptesten var en af de seneste prøveflyvninger uden motorkraft for rumflyet, som bliver transporthesten i Virgin Galactic rumturistflyvninger. Firmaet regner med snart at begynde prøveflyvningerne med motorkraft.

Den øverste chef for Virgin Galactic, George Whitesides, oplyser til space.com, at prøveflyvningerne er forløbet rigtig godt. Flyvningerne blevet gennemført af pilot Mark Stucky fra firmaet Scale Composites, som bygger flyet. Moderflyet WhiteKnight Two blev fløjet af firmaets chefpilot, David Mackay.

Denne seneste prøveflyvning omfattede den specielle flyvning, hvor Spaceship Twos hale hæves til en 65 graders vinkel. Dermed glider rumflyet ned mod Jorden som en fjerbold. Metoden betyder en forøget ’drag’, der nedsætter hastigheden på vej ned gennem atmosfæren, når den kommer ind igen fra kanten af rummet.

Prøveflyvningen omfattede også, at rumflyet blev frigivet fra moderflyet, hvorefter der blevet foretaget en brændstof-dumpning i starten af glideflyvningen.

Landingen i Mojaveørkenen forløb helt som planlagt; rumflyet landede sikkert på landingshjul og næseskien, der er bygget af træ.

Stat garderer sig mod sagsøgninger

I New Mexico, hvorfra de kommercielle flyvninger med rumturister skal foretages i første omgang, er man også rykket nærmere den første opsendelse. Den anden april vedtog staten en lov, der skal forhindre misbrug af sagsøgning og i det hele taget behandler risikoen ved rumflyvninger.

Loven, som blev underskrevet af guvernør Susana Martinez, har titlen New Mexico Expanded Space Flight Informed Consent Act.

Den første prøveflyvning med SpaceShip Two fandt sted i oktober 2010. Den første kommercielle opsendelser med rumturister forventes i slutningen af 2014 eller begyndelsen af 2015. Prisen for en tur i rummet på det suborbitale rumfly er 1,2 millioner kroner, hvor man får nogle minutters vægtløshed.

Emner : Rumfartøjer