Rumfartsteknologi giver gode skinker
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rumfartsteknologi giver gode skinker

"Pigs in Space" hed et populært indslag i Muppet Show. Og det har spanske slagterier taget ret bogstaveligt. For slagterierne kvalitetssikrer nu sine skinker med samme teknologi, som man i rummet måler astronauters muskelmasse i vægtløshed med.

Det er det spanske ingeniørfirma NTE, der har udviklet teknologien til brug hos astronauter, da muskelmasse svinder under lange rumrejser. Teknologien blev skabt i samarbejde med ESA, og ifølge ESAs hjemmeside bygger teknologien på spektroskopi af elektrisk impedans, der er et mål for elektrisk modstand.

Teknologi styrker kvalitetsmærkning

Ved at påføre kroppen en lav elektrisk strøm, kan instrumentet måle og overvåge det skift i væske, der forekommer i astronautens krop i vægtløshed. Derved måles modstanden - og jo mindre vand, der er i kødet, des større modstand bliver der målt.

Teknologien er blevet videreudviklet til kontrol af spanske skinker sammen med Inasmet, partner til ESA, og en spansk skinkeproducent.

Det er den spanske kvalitetsordning Jamon, der har sat gang i brugen teknologien indenfor skinkekød. Teknologien skal hjælpe med at styrke kvalitetsmærket. Det er afgørende for vandindholdet i en skinke, om den kan få det anerkendte mærke, da kødet hverken må være for vådt eller for tørt.

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten