Rumfartsekspert: Raketopsendelsen er en fantastisk bedrift

4. september 2010 kl. 15:36
Ingeniørens rumfartsekspert Thomas A. E. Andersen kalder arbejdet med den danske raket en fantastisk bedrift. Han ser projektet som bevis på, at det ikke er mere kompliceret end som så at bygge en raket - hvis man altså vil tage risikoen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Thomas A. E. Andersen, der har arbejdet med bemandet rumfart de seneste 18 år hos Damec Research, glæder sig til den danske raketopsendelse og sidder klar til at kommentere opsendelsen live her på Ingeniøren.

»Det er utrolig spændende at se, om de kan få teknikken til at hænge sammen. Men man skal heller ikke undervurdere bare det, at de er nået frem til at kunne gøre det. Det er en fantastisk bedrift både organisatorisk og teknisk,« siger Thomas A. E. Andersen, der også er blogger og fagmedarbejder på Ing.dk.

Han vurderer med et slag på tasken, at der er 50 procent chance for, at det går godt i morgen, for selv for de store virksomheder kan det gå galt.

Thomas A E Andersen, fagmedarbejder på Ingeniøren. M.Sc. hos Damec Research Aps. Illustration: Thomas A E Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Se arbejdet med de sidste detaljer på raketten

»Mine forventninger er de samme som til enhver anden rumopsendelse. Det er ikke trivielt at sende en raket ud i rummet. Selv for de mest erfarne russere, amerikanere og europæere, der har sendt raketter op i rigtig mange år, kan det gå galt og når det går galt går det som regel galt, fordi der er så store mængder brændstof involveret«.

»Så det er altid spændende om det lykkes, for det er teknisk kompliceret på flere måder, så der skal som regel ikke ret meget til før det går galt,« siger han.

Simplere uden sikkerhedskrav

Han ser den danske raketopsendelse, der en del af en større ændring, der er sket inden for rumfart de sidste fem-ti år, hvor en masse privatpersoner, mindre private firmaer og kommercielle virksomheder bygger deres egne raketter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I mange år har det været store regeringer og store rumfartsvirksomheder, der har stået for det, men nu er viden om, hvordan tingene foregår blevet udbredt. Og de store regeringer og virksomheder er nødt til at stille en lang række sikkerhedskrav osv., men er man ligeglad med investeringen og sikkerheden kan man gøre det langt mere simpelt og så behøver det ikke være mere kompliceret end det er,« siger Thomas A. E. Andersen.

Han ser ikke de store kommercielle muligheder eller betydninger ved den danske raket, da der allerede findes en lang række raketter, som sendes ud i parabolbaner som bruges til målinger, videnskabelige forsøg osv.

Men han vil ikke afvise, at der kunne være muligheder i det, hvis danskerne tager skridtet videre og udvikler konceptet kommercielt til at sende privatpersoner ud i rummet.

Thomas A. E. Andersen følger opsendelsen og blogger live om den her på Ing.dk.

Da Ingeniøren rapporterer fra marinehjemmeværnskutteren Hjortø har vi allieret os med sattellitfirmaer for at sikre en dataforbindelse til land. Thrane & Thrane har venligst stillet en SAILOR250 Fleet Broadband til rådighed for Ingeniøren.
UltiSat Europe har sponsoreret selve datatrafikken.


Thrane & Thrane

Ultisat Europe

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger