Mens elektrificeringen herhjemme er sparket til hjørne mellem Esbjerg og Lunderskov, har briterne travlt med at få elektrificeret deres jernbanenet. Arbejdet skal i gang fra efteråret 2013, og for at spare på etableringsomkostningerne har det baneansvarlige selskab, Network Rail, fået sine ingeniører til at udvikle en komplet rullende fabrik.
Elektrificeringsfabrikken skal køre på sporene og montere alle de nødvendige installationer ved sporene i ét hug og kan endda slut-teste dem, mens den ruller fremad. Kæmpemaskinen, som har fået navnet High Output Plant System, består af 23 specialbyggede togvogne, skriver Network Rail i en pressemeddelelse.
Der er mange penge at spare ved at installere alting i én omgang, og samtidig kan installationsarbejdet udføres hurtigere og mere rationelt. Byggehastigheden bliver gennemsnitligt 1,6 km spor pr. nat. Hensigten er nemlig, at der kun skal arbejdes med elektrificering om natten.
Den første strækning, der skal elektricificeres med det nye arbejdstog, bliver the Great Western Main Line, som løber fra Paddington Station i London til det vestlige England og South Wales. Og når arbejdet går i gang, skal det kun ske på det ene af rutens to spor ad gangen, mens togdriften vil være uforstyrret på det andet spor.
Det bliver den største investering på denne banestrækning, siden den blev bygget. I alt kommer elektrificeringen til at koste 750 millioner pund, svarende til 6,6 milliarder kroner.
Måske kan man leje toget
Fabrikstoget skal bygges i Tyskland efter Network Rails tegninger. Det bliver Windhoff Bahn- und Anlagentechnik GmbH i byen Rheine ved Osnabrück, der skal levere de specialbyggede vogne. Kontrakten er lige blevet underskrevet, og prisen er 35 millioner pund, svarende til 306 millioner kroner.
Teknisk rådgiver Johnny Nielsen, Banedanmark, synes den engelske idé lyder meget spændende.
»Nu har vi jo i Danmark ikke nogen færdig plan for, hvornår banenettet skal elektrificeres, men når det sker, så vil vi undersøge, hvordan det kan ske lettest og billigst. Det engelske fabrikstog, som jeg først hører om nu, er jo vældig dyrt, så Banedanmark vil nok ikke købe sådan et, men snarere leje sig frem. Englænderne vil sikkert også gerne leje deres dyre tog ud,« siger han.
Johnny Nielsen fortæller videre, at i Danmark gør man også nogle ting på én gang. For eksempel når der skal trækkes kabler langs sporene: Her bruger man en slags plov, som samtidig lægger kabelkasser ned.
»Jeg vil tro, at de besparelser, som der tales om i den engelske artikel, handler mest om at spare mandetimer. Men rent administrativt er det også langt enklere at gøre alting på én gang, så man ikke gentagne gange skal spærre strækninger af og lave sikkerhedsplaner,« siger han.
Dokumentation
Pressemeddelelse fra Network Rail
Artikel i European Railway Review
Windhoff Bahn- und Anlagentechniks hjemmeside
