Roundupkompromis: EU-Kommissionen foreslår halvandet år mere med glyphosat
Mandag skal EU’s stående komité for planter, dyr, fødevarer og foder for tredje gang mødes for at stemme om en fornyet godkendelse af sprøjtemidlet glyphosat.
De foregående to gange blev afstemningen afblæst, fordi medlemslandene ikke kunne blive enige om betingelserne, men nu er tidsplanen begyndt at stramme så meget til, at Kommissionen nu foreslår, at den nuværende licens blot bliver forlænget i 18 måneder.
Alternativt udløber licensen den 1. juli, og så er medlemslandene tvunget til at starte udfasningen af alle glyphosat-holdige produkter såsom Roundup.
Læs også: Lækket notat: Landmænd får lov til at sprøjte Roundup de næste ti år
De 18 måneder stemmer nemlig nogenlunde overens med den tid, der vil gå, før EU’s kemikalieagentur ECHA er klar med en vurdering af, hvorvidt glyphosat er kræftfremkaldende eller ej. Og i sidste ende, er ECHA’s ord lov, understregede fødevarekommissær Vytenis Andruikaitis ved et pressemøde i dag.
”Men bolden ligger nu hos medlemslandene,” sagde kommissæren, som tilføjede, at kommissionen fortsat står ved sine tre anbefalinger til medlemsstaterne: nemlig at undgå hjælpestoffet tallowamin, begrænse brugen af glyphosat på legepladser og i offentlige parker samt undgå at bruge stoffet som modningspræparat før høst.
Læs også: Afstemning om Roundups fremtid i Europa atter udsat
Mandag forventes det altså, at glyphosats skæbne på det europæiske marked vil blive foreløbig afgjort efter lang tids tilløb. I første omgang var indstillingen, at fornyelsen af licensen skulle fornys med 15 år efter gængs praksis.
Men så let skulle det ikke gå. For godt et år siden kom WHO’s kræftagentur IARC nemlig på banen med en rapport, der understregede, at glyphosat sandsynligvis var kræftfremkaldende, for det viste forskellige dyreforsøg.
Og selv om EU’s eget fødevareagentur EFSA for få måneder siden forsøgte at afblæse alarmen med sin egen undersøgelse, der viste det modsatte, så voksede tvivlen blandt flere af de større medlemslande.
Læs også: Her er baggrunden for glyphosat-striden mellem EFSA og WHO
Første afstemning blev derfor skudt til maj, hvor oplægget var snævret ind til en niårig fornyelsesperiode for at imødekomme modstanden mod den lange fornyelsesperiode. Heller ikke i maj kom det dog til en afstemning.
Sidste træk er derfor blevet, at nøjes med en forlængelse af den nuværende licens, så ECHA, som har det sidste ord, kan nå at komme på banen med sin konklusion på sagen. Og til den tid kan medlemslandene så stemme igen om, hvorvidt der skal en fornyelse til eller ej.
Danmark har hele tiden været for en godkendelse af glyphosat, mens især Frankrig har været imod.
