Roundup anklaget for at ødelægge nyrerne på titusindvis

29. juli 2014 kl. 06:2520
Roundup anklaget for at ødelægge nyrerne på titusindvis
Illustration: Casper Dalhoff.
Tre forskere fra Sri Lanka mener, at verdens mest solgte sprøjtemiddel er skyld i, at landbefolkningen i en række tropiske lande bliver ramt af en mystisk nyresygdom.
Artiklen er ældre end 30 dage

Titusindvis af mennesker, måske endnu flere, der bor på landet i meget varmt klima, risikerer døden som følge af, at deres nyrer sætter ud, fordi de er eksponeret for verdens mest solgte sprøjtemiddel, glyphosat.

Glyphosat er blandt andet aktivstoffet i Roundup og generelt anset for at være langt mindre skadeligt for mennesker end andre pesticider. Den forestilling gør tre forskere fra Sri Lanka op med i en artikel i det relativt upåagtede videnskabelige tidsskrift International Journal of Environmental Research and Public Health.

Glyphosat og nedbrydningsproduktet Ampa binder sig meget stærkt til blandt andet tungmetaller i jorden, argumenterer forskerne. De nævner både arsen, cadmium, mangan og kobolt. Netop tungmetaller er kendt for at nedbryde nyrerne, og grundvandet i de egne, som er hårdest angrebet af en mystisk nyresygdom, indeholder relativt store forekomster.

Læs også: Roundups cellenedbrydende hjælpestoffer havner i vores vand

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hidtil har ingen kunnet give det endelige svar på, hvad den mystiske nyresygdom skyldes. Sygdommen, Chronic Kidney Disease of Unknown Etiology (CKDu), blev først observeret midt i 1990’erne.

Siden har den ramt hundredtusindvis af mennesker i Sri Lanka og Indien. Men mest fokus har der været på sygdommen i det sydlige Mexico og de centralamerikanske lande.

Tidligere gæt har blandt andet gået på, at sygdommen skyldes, at landarbejderne gentagne gange bliver dehydreret, når de arbejder i den ekstreme varme. Men alle undersøgelser af årsagerne til udbruddet er hidtil slået fejl.

Alene i Sri Lanka er 400.000 mennesker ifølge artiklen ramt af den mystiske sygdom, som nedbryder nyrerne. Heraf er 20.000 døde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Miljøstyrelsen ignorerede Roundup-fund i drikkevandet for 12 år siden

Forskerne konstaterer, at der er en sammenhæng mellem grundvandets hårdhedsgrad og de steder i Sri Lanka, hvor den mystiske nyresygdom er udbredt. Der er dog også områder med hårdt vand, hvor sygdommen ikke er udbredt, og desuden gør den hurtige spredning af sygdommen det oplagt at lede efter en udefrakommende faktor, en compound X, som de omtaler det.

Det kan forklare, at sygdommen er opstået netop siden 1990’erne, da glyphosat ikke fandt vej til Sri Lanka før reformer i 1977, og det tager en årrække, inden sygdommen viser sig.

Mange arbejdere bærer ikke beskyttelsesudstyr og blander desuden glyphosat op med vandet. Dermed binder det tungmetallerne til sig, inden de sprøjter det ud på markerne.

Samtidig havner glyphosat i grundvandet, som folk også drikker, hævder de srilankanske forskere.

Netop den påstand står i skærende kontrast til blandt andet de danske erfaringer. Ganske vist er der fundet glyphosat i nogle grundvandsboringer, og det skylles ud i drænvandet fra markerne. Men generelt bliver stoffet bundet stærkt til jorden.

Læs også: Ny rapport: Roundup-rester hober sig op på markerne

Jette Rank, lektor emeritus i miljøteknologi ved RUC, påpeger, at det ifølge den videnskabelige artikel skyldes, at vi slet ikke fanger glyphosat i prøverne, når det er bundet til metaller eller for den sags skyld kalk. Det vil sige, at vi heller ikke herhjemme ved, om de skadelige bindinger havner i vores vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jette Rank kalder artiklen fra Sri Lanka for ’fantastisk interessant’.

»Den fremsætter interessante teorier og teser. Den er velargumenteret og med fine referencer. Men noget bevis for, at glyphosat er skyld i nyresygdomme, er der selvfølgelig ikke,« siger hun.

Læs også: Forsker efter nye forsøg: Roundup burde aldrig have været godkendt

Særligt mener hun, at der er grund til at kigge nærmere på glyphosat, når det er bundet til metaller. Normalt er halveringstiden for stoffet i vand 92 dage. Ifølge artiklen i International Journal of Environmental Research and Public Health stiger det helt op til syv år, når stoffet er bundet til metallerne.

»Der bliver vendt op og ned på meget i den artikel for mig,« siger hun.

Læs også: Giftekspert: Roundup-stof er mindre giftigt end bordsalt

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
31. juli 2014 kl. 10:51

Lad os håbe de bruger model Ålborg og fyrer løjserne inden de går igang med de grimme som cadmium,kviksølv og arsen. Arsen blev i øvrigt en katastrofe i forbindelse med velmenende vestlige hjælpeorganisationer og pumpefabrikkers hærgen engang i tredserne så vidt jeg husker. Ideen om alles ret til rent grundvand er optimistisk. Lidt lige som syndfrie mennesker;måske ønskelig ,en anelse kedelig og ikke tilgængelig overalt. Derfor er sammenkædning af Putinbevarende energipolitik og grundvandshysteri så forbandet farlig. Hvis I fortsat vil æde langt ud over det rimelige og også vil have rent vand går ingen vej uden om det væmmelige

19
31. juli 2014 kl. 09:11

Det virker stadig ikke. Så her er et uddrag

CITAT BEGYNDER Adsorption Kinetics of Glyphosate and Copper(II) Alone and Together on Two Types of Soils [2009]

Wang, Yu-Jun Zhang, Hailin Xiao, An-Yun Zhou, Dong-Mei Wang, Shen-Qiang Wang, Ru-Hai Cui, Yu-Xia

Abstract: Glyphosate [N-(phosphonomethyl)glycine] is a nonselective, postemergence herbicide that contains multiple functional groups, which can form strong coordination with metal cations to give bidentate and tridentate complexes. The complexation of glyphosate with metal cations may affect their distribution and bioavailability in soils. Adsorption kinetics of glyphosate and Cu(II) alone and together were studied using a continuous flow experimental setup on two soils with different characteristics at pH5.5. Four kinetic models, i.e., the Lagergren first-order, pseudo-second-order, Elovich, and power function equations, were successfully used to describe their adsorption kinetics. Among the four models, the Lagergren first-order kinetic model fit the experimental data of glyphosate and Cu(II) adsorption the best. Glyphosate significantly increased the adsorption quantity of Cu(II) on the Red soil (a Hapludult or Udic Ferrosol), due to the fact that Cu(II) was adsorbed on the sites where glyphosate had been strongly adsorbed. Glyphosate decreased the adsorption of Cu(II) on the Wushan soil (a Haplaquept or Anthrosol), however, because adsorption of glyphosate on this soil was weak and the complex of glyphosate and Cu(II) tended to be highly soluble in water, thus preventing Cu(II) from exchanging with Ca2+ and Mg2+ ions on the soil surface.

CITAT SLUTTER

17
31. juli 2014 kl. 08:58

Spændende ,men linket virker ikke

15
31. juli 2014 kl. 07:56

Vil det sige at roundup og følge kan øge tungmetallers opløselighed? Det må kunne efterprøves temmelig nemt. Eller endnu bedre:Er allerede gjort?

14
30. juli 2014 kl. 21:48

Tungmetal ioner er typisk fint bundet i jorden uden problemer fordi de er så svagt opløselige i vand. Hvis de interagerer med organiske forbindelser kan de komme i opløsning og ende i drikkevandet. Det er f.eks. argumentationen bag at EU har forbudt EDTA i detergenter (og det bliver nok forbudt i andre anvendelser snart).

13
30. juli 2014 kl. 09:41

Formuleringsstofferne er meget stærke sager.

11
30. juli 2014 kl. 01:24

Er det bare mig der er forvirret, men har hårdt vand ikke noget med kalkindhold at gøre, og da slet ikke tungmetaller.

Glyphosat og nedbrydningsproduktet Ampa binder sig meget stærkt til blandt andet tungmetaller i jorden, argumenterer forskerne.

Forskerne konstaterer, at der er en sammenhæng mellem grundvandets hårdhedsgrad og de steder i Sri Lanka, hvor den mystiske nyresygdom er udbredt.

9
29. juli 2014 kl. 13:20

Så vidt jeg kan se bør vi udvise forsigtighed med non-stick stegepander og regntøj. "A Virginia University School of Medicine study of 12,476 children and adolescents noted there was a correlation between chemicals called perfluoroalkyl acids found in waterproof clothing and non-stick pans and high levels of bad cholesterol and children." (fra http://www.chatelaine.com/health/no-more-non-stick/).

Kaffen har jeg nu ikke fundet omtalt i denne forbindelse, det vil jeg så overlade til andre...

8
29. juli 2014 kl. 12:43

I 1980 stod jeg for Miljøstyrelsens første vurdering af cadmiumforurening. Den karakteristiske effekt af cadmium er nyreskader og ifølge de anvendte modeller ville der ske en forsat kraftig stigning i nyreskader i danskere i årene derefter pga. cadmium. Det kom til at passe!

I USA er der ligeledes sket en voldsom stigning i nyresygdomme i de sidste årtier. I 2011 kom der en undersøgelse, som påviste en sammenhæng mellem udsættelse for perfluoralkyl-forbindelser (PFOS, PFOA etc.) og kronisk nyresygdom.http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/08/26/aje.kwr171.full

Fluorstofferne kom først rigtigt i brug for mindre end 20 år siden, i samme periode som Roundup blev mere populært. Disse stoffer findes også nu i blodet hos befolkningen i Sri Lanka.

Jeg vil ikke forsvare anvendelsen af Roundup, men det mest sandsynlige er at det er en kombineret eksponering for nyretoksiske stoffer, der er årsag til problemerne i Sri Lanka. Man skal heller ikke forklejne betydningen af den omfattende forurening, som den nu afsluttede borgerkrig må have medført. Timingen passer.

5
29. juli 2014 kl. 11:14

Er det en fiks ide at alt grundvand uden menneskepåvirkning er sundt og nærende? Ham der den bekymrede general i Dr Strangelove vidste bedre med sit rainwwater and pure alcohol.

4
29. juli 2014 kl. 09:45

Enig. Det er tillige svært at påvise midlet er brugt forskriftsmæssigt hvorfor de alarmerende oplysninger til al held kan afvises som ubegrundet hadekampagne.

Eventuelt underbygget med kaffes stærkt skadelige indhold tillige med køkkensalts bevisligt dødelige giftvirkning. Det højt besungne forsigtighedsprincip burde derfor indeholde påbud om heldragt og åndedrætsværn ved køkkenarbejde.

3
29. juli 2014 kl. 08:05

Har de unge mennesker ikke mest mistænkeliggjort grundvandsdrikning?

1
29. juli 2014 kl. 07:16

Jeg kan ikke få linket til artiklen til at virke, men man kan Google tidsskriftet og på hjemmesiden søge på glyophosate, så kommer den.

Normalt skal man skelne mellem det aktive stof glyphosat og det formulerede middel Roundup, idet formuleringsstofferne er mere giftige end aktivstoffet. Her er det altså aktivstoffet alene, der bindes til tungmetaller og ifølge artiklen skader nyrer.

Der er intet nyt under solen, sprøjtemidlers bivirkninger opdages først efter mange års brug, og så er det for sent. Prøv at kigge i Miljøstyrelsens Middeldatabase og se, hvor mange aktivstoffer, der har været i brug, og som nu er forbudte.

  • Og så tager vi lige hele turen igen, og ca. sidst på formiddagen får vi den om, at kaffe indeholder mere end 100 cancerogene stoffer .....