Rotterne boltrer sig i den lune vinter

Illustration: Pixabay

I Aarhus dukker de i stigende grad op i private hjem samt i kiosker, butikker og cafeer.

I Kongens Have pibler de frem i så stort antal, at gartnerne tyer til skydevåben og særligt trænede rottehunde for at komme problemet til livs.

Den lune vinter har indtil videre været dejlig for rotterne og har for mange for alvor fået frygten for skadedyrene til at blusse op på denne tid af året, hvor de gerne vil indenfor i varmen.

Hvis man er ramt af udbudne gæster på matriklen, kan man glæde sig over, at regeringen i slutningen af 2017 lancerede en handlingsplan, der skal styrke indsatsen mod rottebekæmpelse.

For den tidligere indsats har ikke formået at knække kurven for antallet af rotteangreb. Derfor sætter man nu ekstra kræfter ind, lyder det i handlingsplanen.

Ifølge tal fra Miljøstyrelsen har kommunerne fået omkring 150.000-175.000 anmeldelser om rotter årligt over de seneste fem år.

Læs også: Rotter forpurrer Københavns intelligente revolution

Miljøstyrelsens tal for 2017 er endnu ikke udkommet, men branchen forventer ikke, at tallene byder på de store overraskelser.

I branchen forventer man også, at antallet af rotter ligger nogenlunde stabilt for det forgangne år.

»Vi forventer, at antallet ligger på samme niveau eller lidt over for 2017. Rentokils egne tal tyder på, at niveauet er nogenlunde det samme,« siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol.

Stigning kan skyldes mindre gift

Den nye handlingsplan rummer en række nye initiativer, der skal implementeres i kommunerne for at sikre en målrettet bekæmpelse. Ifølge Claus Schultz er det en god måde at holde kommunerne op på, at de skal have en plan for rottebekæmpelsen.

»Branchen lever jo af, at rotterne findes, og nu er der kommet en national handlingsplan. Det må siges at være en effekt af, at der ikke har været en nedgang i anmeldelsen af rotter,« siger Claus Schultz.

Der kan være flere årsager til, at antallet af rotter har ligget på et stabilt, men også højt niveau: dels de milde vintre, dels det faktum, at man ikke længere bruger gift forebyggende.

»Det store antal rotter de seneste par år kan skyldes, at vi ikke bruger så meget gift længere. Det gælder også i landbruget, hvor man siden 2012 ikke længere kan købe giften selv, men skal have det gennem en autoriseret rottebekæmper,« siger formanden.

I dag kan man først lægge gift ud, når der er konstateret et rotteangreb, og inden det bliver opdaget, kan der være en risiko for, at rotterne når at formere sig.

Tidligere lagde man gift ud permanent, men det er man holdt op med, efter at undersøgelser viste, at giften spredte sig fra mindre mus og rotter til andre dyr og rovfugle højere oppe i fødekæden.

Rottegift er mest effektivt

Hvis du ser en rotte eller har mistanke om, at de er flyttet ind på din grund, skal du anmelde det til kommunen, der har ansvaret for skadedyrsbekæmpelse, som finansieres gennem ejendomsskatten.

Her findes der forskellige metoder til at komme rotterne til livs. En del af bekæmpelsen sker ved hjælp af rottefælder i kloakken som eksempelvis modellen Wisetrap, der dræber rotterne med spyd, eller Rentokils Ratél-fælde, der udsætter skadedyret for højspænding.

Læs også: Rottefælde dræber skadedyr med 14 spyd

Til bekæmpelse udendørs er gift det mest effektive middel, lyder det fra Claus Schultz.

»Når døde rotter ikke udgør et problem i forhold til lugtgener eller hygiejne, så er gift en billig, sikker og effektiv metode. Alle gifte skal være lukket inde i en form for kasse, så det kun er rotter, der kan komme derind,« siger han.

Indendørs kan man ikke bruge gift, da en død rotte ikke bare lugter, men stinker forfærdeligt. I stedet skal man hellere bruge smækfælder, lyder rådet.

I nogle virksomheder bruger man også hunde til at udrydde rotterne, typisk terriere eller en dansk-svensk gårdhund.

Hos Claus Schultz i Rentokil har de fem hunde, der tager med ud for at afsøge området, inden der sættes fælder op. De bruges også til at skræmme eller slå rotter ihjel, og en af deres rottehunde har taget mere end 60 rotter, fortæller han:

»Nogle af hundene kan nærmest kravle ind under paller. De går virkelig til stålet.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har sat en rottespærre op i kloakledningen, den slår ingen rotter ihjel, men sender problemet over til naboen. Men en lille detalje, den viste rotte er vist ikke problemet her i landet? Er det ikke den sorte rotte, der ikke findes her i landet?

  • 0
  • 0

Jeg har "opfundet" en metode til at komme rotterne til livs, hvis de bor i underjordiske huler og man kan finde et hul ned til gangsystemet.

Man tager en tapetafdamper og påfylder 3-dobbelt salmiakspiritus. Slangen stikkes ned i hullet og når væsken koger frigives ammoniak (NH3), som er er en dødelig gas i koncentrationer over 500 ppm.

3-dobbelt salmiakspiritus indeholder 25% NH3, som har en massefylde på 0.73 kg/m3. En 5 liter dunk (129 kroner) indeholder således ca. 2 m3 NH3 med en koncentration på 1.000.000 ppm eller ca. 4000 m3 ved 500 ppm.

Virker også på mulvarper i græsplænen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten