Rottegift fundet i 99 procent af danske gnaverædende rovdyr
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rottegift fundet i 99 procent af danske gnaverædende rovdyr

Det er ikke kun farligt at spise rottegift, men også spise de mus og rotter, som har spist rottegift. Det er dog ikke ualmindeligt, at rovdyr spiser en mus eller en rotte, som er døden nær i skadedyrsbekæmpelsens navn.

I en rapport, som MetroXpress har fået fat i, skriver Miljøstyrelsen, at 99 procent af alle danske rovdyr, som lever af gnavere, er inficeret med dødelig rottegift.

Specielt mus er her problematiske, da de indgår i mange rovdyrs føde. Giften slår først gnaverne ihjel 6 til 10 døgn efter, de har spist en dødelig dosis af giften, hvilket betyder, at de kan nå at bevæge sig langt med gift i kroppen, og undervejs kan nå at blive spist af forskellige rovdyr som grævlinge, ræve, musvåger, falke, ugler og mange andre.

»Rottegiften har samme toksiske virkning på andre pattedyr og fugle, og de kan derfor også blive dræbt af giftstofferne. De dør ikke nødvendigvis efter at have ædt en enkelt forgiftet mus eller rotte, men risikoen for toksiske effekter stiger over tid jo flere, de spiser,« siger Morten Elmeros, seniorrådgiver på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, til MetroXpress.

Rovdyrene, som har spist forgiftede rotter og mus, men som ikke er døde af det, må leve med et stresset immunforsvar og risiko for blødninger i eksempelvis muskler og tarme, konkluderer rapporten.

Tre af landets fire største kommuner oplevede i 2014 et rekordhøjt antal rotteanmeldelser, og den voldsomme forgiftning af rovdyrene skyldes ifølge MetroXpress, at der er et øget forbrug af rottegift – antikoagulante rodenticider – som bruges både privat og kommunalt til skadedyrsbekæmpelse – i såvel på landbrug, som i skovbrug.

Tal fra Miljøstyrelsen viser, at det samlede salg af rotte- og musegift i perioden fra 2007 til 2013 er steget fra 280 ton til 400 ton. Giften lægges ofte i foderkasser, som stilles op omkring bygninger, og her spiser både rotter og mus af giften.

Kilde MetroXpress

Mange tamkatte( og vilde katte) spiser desværre også mus. Så vær på vagt hvis din nabo overvejer at smide rottegift i haven, Kattene lider en meget ubehagelig død. Få naboen overtalt til at anvende en mekanisk rottefælde i stedet for den modbydelige gift..

  • 8
  • 0

Det er interessant at det er MetroXpress der optræder som et progressivt medie med fokus på natur- og miljøforhold og finder denne sag og omtaler den.
Det er ikke Politiken eller Information, ikke Danmarks Naturfredningsforening og ikke Regeringen eller nogle af Regeringens medieglade ministre som f.eks. Dan Jørgensen, der ellers vedvarende snakker dyrevelfærd (på jubel-idiot-niveau), der tager denne sag op.

Sagen vedrører ellers det mest alvorlige miljø- og naturproblem vi har i Danmark.

Det er tankevækkende at mens vore rovdyr i stor stil forgiftes og dræbes af disse bekæmpelsesmidler klumrer miljøminister Kirsten Brosbøl og fødevareminister Dan Jørgensen rundt og snakker dyrevelfærd, natur- og miljø-problemstillinger, mens de skingert messer at det er landbrugets skyld, det er landbrugets skyld og økologi, økologi, økologi, udsætter bævere i naturen, freder ulve og bevilliger penge til andre natur-events på pladderballeniveau. Miljøspørgsmålene er blevet happenings og cirkusforestillinger, mens det hele sejler med hensyn til løsning af de reelle miljøproblemer.

Regeringen ødsler milliarder af kroner ud på nytteløse øko-eksperimenter og restriktioner som bringer mindelser om de fejlslagne ideologiske tiltag man så under Stalin-og Mao-regimerne.

Imens ser ministre og miljøpampere i miljøorganisationerne passivt på at en af de mest sårbare naturkomponenter, rovdyrene, bliver udryddet på den mest bestialske måde. Snakken om dyrevelfærd handler mest af alt om medie-stunts.

Tilsyneladende kan man i de kredse kun handle når man kan gøre bestemte befolkningsgrupper til syndebukke og kan købe sig nogle stemmer og medlemmer via miljøtilskud og -events.

Der findes et hav af løsninger som kan bruges i stedet for de pågældende giftstoffer, men her har man tilsyneladende ikke en befolkningsgruppe som kan gøres til syndebukke og så står Regeringen og miljøpamperne blot handlingslammede og ser på at naturen bliver ødelagt.

Tankevækkende nok dræber man her de dyr som skulle holde gnaverbestanden nede - og skaber dermed et endnu større forbrug af giftstoffer, som fører til at der til sidst ikke er et eneste rovdyr tilbage der på en naturlig og effektiv måde kan holde bestanden af mus og rotter nede.

Problemet her er at hverken, ministre, miljøpampere eller "grønne" forbrugere kan købe sig til en miljø-glorie i form af økologiske produkter, men simpelthen blot må lave noget gedigent og ordentligt miljøarbejde.

  • 6
  • 11