Roterende komposttromle mindsker potente klimagasser

Plus20. november 2022 kl. 08:007
Roterende komposttromle mindsker potente klimagasser
ComCrop bliver udviklet af et konsortium, hvor virsomheden ComFerm leverer teknologien, mens Aarstiderne afprøver et demonstrationsanlæg. Aarhus Universitet og den private udviklingsorganisation SEGES er også en del af konsortiet. Trillebøren illustrerer størrelsesforholdet på den nuværende prototype. Virkelighedens anlæg er pakket ind i en kasse. Illustration: ComCrop.
Kompostering i en tromle har flere fordele, men teknologien er endnu kun på prototypestadiet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Jordforbedring Væk med metangas og ammoniakforurening

Grøntsager spiller en vigtig rolle i fødevareproduktionen, og det stiller krav til jordens frugtbarhed. Kompostering er en effektiv metode til at forbedre jordkvaliteten, men er også forbundet med kvælstofforurening og kan påvirke klimaet negativt.

Fra kompostbunkerne siver nemlig ammoniakdampe, der kan sprede sig til naturområder og få bestemte planter til at vokse uforholdsmæssigt hurtigt, så de udkonkurrerer andre planter. Samtidig udleder kompostbunkerne potente klimagasser.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
21. november 2022 kl. 10:33

Måske man skulle prøve at sælge denne størrelse via havecentre og byggevarehuse?</p>
<p>

Jeg vurderer, at det vil være umuligt at producere og sælge det illustrerede apparat til under 50.000 kr. Så skal det hele være lavet af plastik (3. generation af anlægget) og produceret i Asien.

Jeg har en generel bekymring omkring forholdet mellem mængde af materiale og forarbejdning, der skal til for at lave apparatet, og værdiskabelsen ud fra det flow af kompost, den kan forarbejde...

Men det har de vel gjort op. siden der bliver udviklet på produktet..?

6
21. november 2022 kl. 08:27

Men kompostfraktionen må vi kigge i vejviseren efter. Hvorfor?

Det biologiske affald du har i en lejlighed smider du i bio-spanden. Det bliver ikke komposteret, men forgasset til biogas. Det betyder også at du må smide ting deri, som du tror kan være giftige for mikororganismerne der står for forgasningen. Det bliver istedet brændt sammen med det øvrige restaffald i det lokale kraft-varmeanlæg.

Kompostering af haveaffald på genbrugsstationerne er til gengæld bestemt stadig en ting.

5
20. november 2022 kl. 17:08

Jeg beklager min uvidenhed, men er kompostering ikke en teknologi fra forrrige årtusinde der skal udfases? Alt hvad der overhovedet kan gå i biogasanlæg skal vel i biogasanlæg og resten skal enten forgasses eller forbrændes?

Eller har jeg misforstået noget?

4
20. november 2022 kl. 14:58

Det første anlæg, jeg automatiserede, da jeg for 45 år siden blev ansat hos Søren T. Lyngsø A/S, var et sådant roterende komposteringsanlæg hos AFAV i Frederikssund, så opsamling af ammoniak er måske nok en ny idé; men det er den roterende tromle absolut ikke.

På AFAV var tromlen omkring 25 m lang og isoleret, så temperaturen steg til omkring 65 grader C som følge af forrådnelsesvarmen. Tromlen blev fødet med usorteret, kværnet affald lige fra husholdningsaffald til gamle sofaer - dog sorterede man jern fra med en magnet. Affaldet blev så blandet med kloarkslam for at få gang i forrådnelsen. Det gav sådan set en nydelig, steril kompost; men den kunne bare ikke bruges til ret meget, da der var alt for meget plastik i. Problemet var, at komposten blot blev forsøgt separeret fra plastikken vha. små huller i tromlen; men det princip duede ikke, for tromlerotationen fik plastikken til at vikle sig om komposten.

Den viste størrelse ser ellers ud til at være egnet til større parcelhuse/villaer - der er masser af mennesker som har en kompostbunke liggende som kun er lidt mindre end det viste apparat og har mindre gavn af den da de hverken vender den eller bruger af den.</p>
<p>Måske man skulle prøve at sælge denne størrelse via havecentre og byggevarehuse?

Helt enig, men husk isolationen, så temperaturen kommer op.

3
20. november 2022 kl. 12:34

Hvor er kompostormene? Og hvor er kompostfraktionen henne i det nye affaldssorteringssystem?

Det er ikke for at drille - ligger mig fjernt. Jeg holder meget af vores sammen-satte navneord; men her kom jeg tvivl: mente du kompo-storme(r)ne eller kompost-ormene?

Bor selv i lejlighed og har ikke meget kompost. Hvad med at bygge en "skalamodel"? Man må ud i regnvejr og finde ormene og hvis du (som jeg) ikke har mange visne blade, må de også samles udenfor - evt. som grønne. Held og lykke med modellen.

2
20. november 2022 kl. 12:09

Hvor er kompostormene? Og hvor er kompostfraktionen henne i det nye affaldssorteringssystem? Da jeg boede i bondehus i Gl. Skørping, havde jeg en kompostmaskine med kompostorm. Haveaffald og kartoffelskræller m.v. fra køkkenet røg i makinen. Hvert efterår blev den vendt ud på en sæk om komposten blev gravet ned i køkkenhaven og spredt i haven. Nu er jeg flyttet i en lejlighed og vi bliver underlagt det nye system, hvor affaldet skal sorteres i 10 fraktioner. Men kompostfraktionen må vi kigge i vejviseren efter. Hvorfor?

1
20. november 2022 kl. 11:51

Den viste størrelse ser ellers ud til at være egnet til større parcelhuse/villaer - der er masser af mennesker som har en kompostbunke liggende som kun er lidt mindre end det viste apparat og har mindre gavn af den da de hverken vender den eller bruger af den.

Måske man skulle prøve at sælge denne størrelse via havecentre og byggevarehuse?