Rosling: Her er 1900-tallets mest betydningsfulde teknologiske opfindelse
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rosling: Her er 1900-tallets mest betydningsfulde teknologiske opfindelse

Tromlen inde i en Bosch-vaskemaskine. Illustration: Petar Milošević/Wikimedia Commons

Sir Alexander Flemings opdagelse af penicillin kunne være et godt bud. University of Pennsylvanias udvikling af ENIAC-computeren ligeså. Eller givetvis Brattain og Shockleys opfindelse af transistoren.

Alle sammen er de teknologiske opfindelser fra 1900-tallet, som har vundet indpas og forandret vores alles hverdag. Ja, egentlig hele samfundet. Men ifølge den svenske professor Hans Rosling er der en ofte overset teknologisk opfindelse i den kontekst.

Et påfund vi alle sammen tager for givet – bortset fra når den bryder sammen, og vi atter skal forbi en forhandler af hårde hvidevarer og krejle os til en ny; vaskemaskinen.

Den roterende vaskemaskine blev patenteret af Hamilton Smith tilbage i 1858. Men da elektricitet først for alvor blev et gode i jævne hjem efter 1930´erne, begyndte vaskemaskinerne at vinde indpas herefter. Billede af en reklame fra 1876 for en vaskemaskine i Argentina. Illustration: Archivo General de la Nación

»Det er en magisk maskine,« skriver den svenske professor i bogen Factfulness – 10 grunde til at vi misforstår verden – og hvorfor den er bedre end vi tror.

Læs også: Buesenderen var det største teknologispring

Hans Rosling døde sidste år af kræft. Som professor ved Karolinska Instituttet i Stokholm fokuserede han sin forskning på forbindelserne mellem økonomisk og teknologisk udvikling, landbrug, fattigdom og sundhed.

Internationalt set er Hans Rosling kendt for med en betagende fortælleevne og en revolutionerende metode til at visualisere multivariat-statistik, som kan sammenligne lande over tid. Et stykke software som er blevet solgt til Google, og som Rosling anvendte til at skabte videoer og Ted Talks. Med over 36 millioner visninger er de blandt YouTubes mest sete.

Et fortryllende forbrugsgode

I teknologikapitlet i Factfulness – 10 grunde til at vi misforstår verden – og hvorfor den er bedre end vi tror argumenterer Hans Rosling for vaskemaskinens oversete fortræffeligheder.

Som en fireårig knægt i Sverige husker han at se sin mor stoppe tøj i en vaskemaskine for første gang. En stor dag for hans forældre. De havde sparet op i årevis for at købe en vaskemaskine.

Læs også: Farvel til en elsket statistiker: Her er hans bedste videoer

Da vaskemaskine første gang skulle anvendes var hans farmor ligefrem inviteret med til indvielsen. Hun var endnu mere begejstret.

For igennem hele sit liv havde hun varmet vand på et brændekomfur og vasket alt tøj i hånden. Ligesom nærmest alle andre der levede i 1800 og 1900-tallet.

Nu skulle Hans Roslings farmor overvære, hvordan elektricitet gjorde arbejdet for hende. Under hele vaskeprocessen sad hun fortryllet på en stol.

Læs også: Guldtip fra graven: Fokusér kun på de 80 procent af helheden

»I hendes øjne var den maskine et mirakel,« skriver Hans Rosling.

Hans Rosling har også medvirket i en Ted Talk om vaskemaskinens betydning. Se videoen her:

Tid til læsning

På vaskemaskinens første arbejdsdag henvendte den svenske professors mor sig til sin fireårige søn og sagde:

»Nå, Hans nu har vi puttet tøjet i maskinen. Den gør arbejdet, så vi kan gå på biblioteket.«.

Læs også: Software visualiserer verdens sundhedsproblemer

Altså ind med tøjet. Frem med bøgerne. I dag råder over to milliarder mennesker over en vaskemaskine – og den fritid som de kan vælge at bruge konstruktivt.

»Derfor tak til industrialiseringen, tak til stålværket, tak til elværket og tak til den kemiske industri, som gav os tid til at læse bøger,« lyder argumentationen i den posthume publikation.

Jeg husker også hvordan min mor brugte oceaner af tid på at vaske meget beskidt arbejdstøj. Hun valgte vaskemaskinen fra, da hun mente at den ikke vaskede rent nok.

Jeg vil udfordre vaskemaskinen med at forslå det vandskyllende toilet som den vigtigste opfindelse. Millioner af liv er blevet sparet når bakterierne skylles væk umiddelbart efter at være blevet "leveret".

  • 4
  • 2

Jeg kan nemt finde 10 grunde til at det står meget værre til med jorden end folk tror.
Det kommer helt an på hvad man mener er vigtige parametrer. Jeg synes at Rosling sætter mennesker og deres omstændigheder en del for højt på den liste.

  • 4
  • 12