Roskilde-firma bag billig touch-teknologi, der virker under vand

Det Roskilde-baserede udviklingsselskab OPDI Technologies vil indtage alverdens touchskærme med en optisk baseret teknologi, der kan mærke, hvor hårdt der trykkes på skærmen, og som også virker under vand. Det sidste kunne eksempelvis være interessant på et undervandskamera med touchskærm.

Trykfølsomheden kan for eksempel bruges til at zoome hurtigt eller langsomt ind på et kort. Det unikke ved OPDI Technologies' såkaldte wave-touch-teknologi er dog den lave pris, som skærme, der anvender touchwave, kan produceres for.

»Ved eksempelvis kapacitive touch-skærme, der anvender sjældne jordarter, bliver prisen langt dyrere, hvis du fordobler skærmstørrelsen. Vi bruger simple basale plastmaterialer. Selv om skærmstørrelsen bliver fordoblet, stiger prisen kun marginalt,« fortæller virksomhedens grundlægger, Jørgen Korsgaard Jensen.

Der findes andre optiske touch-teknologier, men Jørgen Korsgaard Jensen mener, at den danskudviklede teknologi er billigere, fordi der anvendes et minimalt antal sensorer.

OPDI Technologies har i 11 år kørt parløb med DTU. Touch-teknologien er udviklet i tæt samarbejde med DTU Fotonik.

Den fungerer ved at lægge et gennemsigtigt medie, som har fået navnet Waveguide, hen over telefonens skærm. Mediet kan fange lyset på samme måde, som et fiberoptisk kabel gør det.

Når en finger komme i berøring med skærmen, bliver det, der kaldes total internal refleksion, brudt. Et sensor-array registrerer et intensitetsdyk i lyset, som bliver brugt til at regne ud, hvor fingeren befinder sig.

Datterselskab i Kina

Virksomheden har etableret et datterselskab i Hongkong, kaldet O-Net WaveTouch Limited, som Jørgen Korsgaard bliver direktør for. O-Net WaveTouch Limited er et joint venture mellem OPDI Technologies og O-Net Communication, og produktionen af touch-enheder forventes at gå i gang sidst i 2013. I første omgang dog ikke til smartphones og tablets.

»I stedet for at starte med et kæmpe marked satser vi på et lidt mindre segment i første omgang. Også forbrugerelektronik, som kan købes i butikkerne herhjemme,« lyder det lidt kryptiske svar fra Jørgen Korsgaard Jensen, der på nuværende tidspunkt ikke ønsker at oplyse, præcis hvilke produkter der er tale om.

Hvis alt går som planlagt, vil fabrikken i Shenzhen begynde at producere de relativt billige og vand-duelige touch-enheder til smartphones og tablets midt i 2014.